Дни преди вота ГЕРБ се стабилизира, води с 1,1% на БСП

ДПС са твърдо трети, ВМРО на ръба
22 май 2019 09:23, Александър Попов
454
Дни преди вота ГЕРБ се стабилизира, води с 1,1% на БСП
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП, ГЕРБи ДПС ще имат сигурни представители в бъдещия европейски парламент. ВМРО засега е на ръба, сочи последното проучване за изборните нагласи на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа".

ГЕРБ частично възстановява своята подкрепа, която бяха загубили покрай скандалите с апартаментите и имат минимална преднина пред БСП.

16% от всички избиратели в България все още не са решили за кого ще гласуват. Малко над една трета (35%) пък са решили още преди кампанията, а 9% са взели решение по време на кампанията.

Проучването е приключило на 17 май, което означава, че има вероятност до изборния ден процентът на решилите по време на кампанията може леко да се увеличи.

30% пък ще се възползват от правото си на преференция, докато 39% няма да го направят.

В настоящото проучване на интервюираните лица им беше предоставен списък с всички кандидати с имената и подредбата им според регистрацията в ЦИК, като сред тях те трябваше да посочат своето предпочитание.

ГЕРБ завръща лидерската си позиция и за тях биха пуснали бюлетина 31,5% от гласуващите. БСП пък се радва на подкрепата на 30,4%.

Управляваща партия успява да се стабилизира в рамките на кампанията след "Апартаментгейт". Възстановяването е минимално, но все пак достатъчно, за да получат лека преднина пред БСП, като разликата през този месец между двете основни партии е в рамките на 1,1%.

ДПС твърдо запазва третата си позиция с 12,8%.

ВМРО са четвърти, точно на ръба на бариерата, за да изпрати депутат в Европейския парламент - 5,8%.

"Воля” успява да покачи своя резултат в рамките на кампанията до 4,8% от гласуващите.

Обединението "Демократична България" не успява да реализира ръст в последните месеци и остава с 4,2% подкрепа сред гласуващите и с малки шансове да изпрати евродепутат.

По-надолу в подреждането остават "Коалиция за България" (2,4%), "Атака" (2%), Патриоти за Валери Симеонов (1,3%) и "Възраждане" (1,2%).

Проучването е проведено от Изследователски център "Тренд" по поръчка и финансиране на в. "24 часа". Проучването е национално представително. В периода 11-17 май 2019 г. са проведени 1007 ефективни интервюта с граждани над 18-годишна възраст. Методът на регистрация е полустандартизирано интервю "лице в лице". Типът извадка е двустепенна гнездова след предварителна стратификация на универсума по региони, населени места и големина на селището и случаен маршрут на движение по територията на гнездото. Размерът на статистическата грешка: ±3,1% при 50 процентни дялове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


454
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
8
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
Аз ще гласувам за принципни хора - Иво Христов или Велизар Енчев!
292
4
 
13
 
! Отговори
М, да ... преди 5 години
Дни преди вота ГЕРБ се стабилизира, води с 1,1% на БСП-------------------Колко са Юдите-предателите в БГ? За 30т сребърника подадоха народа- род и Родина ли?пп Герб няма начин да спечели на тези избори освен ако не ги купи!
291
8
 
9
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Другарю Борисов,така да не Ви харесвам!!!От друга страна с тая Ви минимална преднина има вероятност да загубите,което ще е по страшно.БСП на власт са по голямото зло.Невероятен парадокс другарю Борисов!!!Поне за мен......
290
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако ГРОБ спечелят ще се появят още по-големи крадци от Цветанов и няма да има пари за пенсии камо ли за увеличението им...
289
0
 
10
 
! Отговори
от 309 преди 5 години
Много малко страни могат да се похвалят с толкова гениални грабежи на народа и държавата едновременно , но страната на лалетата ни бие в това отношение и за това Холандия имат това прозвище през 16 век са направили изкуствена хиперинфлации с лалетата.
288
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прословутата "статистическа грешка" от 2 процента се печели от този, който плаща изследването. Това е наградата за победителя, който плаща.
287
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повръща ми се от Бойко и компания. Разсипаха малкото останало! Баба ми казва да, и преди тях не беше добре! Но с пенсията си хранех кучетата на вилата, лампата светеше нон стоп и тока беше 8 стотинки. И това без намесата на ЕС. Сега при Бойко уж милиарди дават, а хората живеят мизерно. Къде са тея пари. Онзи *** магистрали и беседки ще ми прави! Кой ще пътува по тях като хора вече няма?!?
286
2
 
18
 
! Отговори
ХМ! преди 5 години
КОЛКО ВИ ДАДОХА ГОСПОДА ОТ ТРЕНД ЧЕ ДА ГИ ДАВАТЕ С 1.1%- НАПРЕД ДОСТРАША ВИ ДА КАЖЕТЕ ПОВЕЧЕ А МОЖЕ БИ ГЕРБ СА СИ НАГЛАСИЛИ НЕЩАТА КАК ДА СТАНАТ 2% ПОВЕЧЕ БИВА ГИ В МАНИПУЛАЦИИТЕ
285
8
 
8
 
! Отговори
до 307 преди 5 години
Явно се младИмаше период в които долара струваше 750лева държавата вдигна долара до 5000 лева и убедиха народа че не трябва да има левове, като разбраха че хората нямат вече левове свалиха долара на 1100лева така успяха да ограбят спестяванията на народа, след това смениха правителството което наследи богата държава с беден народ, беше ред да се разграби държавата и го направиха предприятия за милиарди се продаваха за 1 лев.Това е големия грабеж през 1300 г. история моето момче.
284
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много шум за нищо. Всички тези разкрития относно Герб и Борисов ще потънат в забвение дори и БСП да спечелят изборите. Всичко е борба за кокала.Целият този шум е безсмислен за българския гражданин,а е нужен на определена група хора.
283
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се съсредоточим върху последните 1300 години...Никой друг не е крал толкова много колкото ГРОБ и никога не сме били толкова бедни и това продължава цели 10 години...Редно е ГРОБ да замълчат след този позор и станалите известни пладнешки обири,а те арогантно и нагло продължават да се натискат за власт,което си е чист цинизъм.
282
13
 
4
 
! Отговори
до 300 преди 5 години
Бсп никога не са казвали ние ще се борим срещу корупцията ,Така че не ми изброявай къде живеят хората от БСП.Напротив избирателите им знаят че те ще си направят палати но гласуват по други съображение за тях.Докато Герб имат други обещания към избирателя.Т.е. безсмислено на сравняваш имотите на хората от герб и бсп защото имат различни избиратели и съответно различен критерий
281
16
 
7
 
! Отговори
До 300 преди 5 години
Е,те когато крадеха бяха от БСПЕй,човек,не се заблуждавай...Има поне трима милиардера и над 20 милионера в БСП.Повярвай ми.Говоря неща,за които имам доста сигурно инфо...Но то е близко до акъла.Фалита на България и хиперинфлацията роди много ,ама много милионери.Просто е.Купуваш на кредит 100хил долара за 3лв след два месеца долара е три хиляди.Стига да имаш инфото,че ще се случи това.А кои бяха на власт тогава ?! БСП !Тея заробиха народа си и фалираха цяла държава,.Правете си сметка !
280
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че са американците от "Свободна Европа",за да ни помогнат да изметем крадливата банда на Боко тиквата...На руснаците не може да се разчита...Да живее Америка...Да живее България...
279
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте манипулирали за ДПС в Кърджали няма да гласуват и половината от турците ,с тази листа с Пеевски хората не искат ДПС а се ориентират към ДОСТ
278
16
 
7
 
! Отговори
то кой ли не е преди 5 години
И Герб са далавераджии,но за разлика от БСП поне правят нещо!
277
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 295. А ми и аз бях блокиран бе, ***. Само че защото оплюх *** и нейната червена хунта. Е?
276
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ извоюваха евросубсидиите,защото ,за отпускането им ЕС имаше изискване за надежно и стабилно правителство.При Орешарски бяха спряни и замразени доста проекти от ЕС.Така че ГЕРБ ,да речем,консумират нещо завоювано ( не го оправдавам ) Докато БСП,ДПС,НДСВ консумираха директно от Вас,драги,които искате да сваляте ГЕРБ.Те консумирахс и крадеха нагло от хазната,тоест от вашите данъци и труд.И когато се пените за апартаментгейт,проверете къде живее Орешарски,Р.Петков,С.Станишев,М.Велчев...
275
12
 
4
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До 292. Ами как ще познаваш, като контактуваш само с лица от местния пенсионерски клуб, които са зомбирани бесепари. А кои са царе на машинациите не зависи от това какво казваш ти, черве пар.цал, а от фактите. А те казват, че уличени за изборни измами са лица от БСП и ДПС, а не от ГЕРБ. Другото са празни приказки на вятъра без доказателства.
274
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живеем в пълзящата диктатура на трите прасета и Цветанов,които преследват всеки противопоставил се на тях и крадливата им корумпирана шайка ГЕРп .Знаете ли,че бях блокиран във Фейсбук за 14 дена.точно сега по изборите и това само за това ,че писах срещу Борисов и корупцията на ГЕРБ ,а в същото време платените *** на Цветанов свободно се позволяват да обиждат и псуват своите политически опоненти във фейса и никой не им прави дори забележка от *** ,а още по малко да ги блокират