На финала: ГЕРБ дръпна на БСП, ВМРО с единия крак в ЕП

Алфа Рисърч: Социалистите не успяха да развият кампанията си
23 май 2019 11:00, Красимир Ангелов
284
На финала: ГЕРБ дръпна на БСП, ВМРО с единия крак в ЕП
Снимка: Булфото

На финала на предизборната кампания за вота за европарламент ГЕРБ възвръща преднината си пред БСП, сочат данните от националното представително проучване на Алфа Рисърч,  проведено в периода 19-22 май и реализирано със собствени средства на агенцията.

Още по темата
За партията на Бойко Борисов готовност да гласуват изразяват 31,1% от анкетираните, а за социалистите - 26,6%. Като твърда трета политическа сила се очертава ДПС, което събира 13,9% от вота.

Следват ВМРО с 6%, "Воля – българските родолюбци" с 4,9% и "Демократична България" с 4,2%.

Според социолозите се очертава леко активизиране на избирателите, като решилите да гласуват се възвръщат до 35-36%. Запазва се обаче тенденцията към по-ниска избирателна активност на Евроизборите в сравнение с националните. Така, ако тази картина не се промени до 26 май, можем да очакваме до урните да отидат малко над 2.1 млн. души, отчитат от Алфа Рисърч.

Социолог: 50 хиляди гласа делят ГЕРБ от БСП

58% от анкетираните са посочили, че са решили още преди кампанията да гласуват за партията, на която симпатизират. Почти всеки втори анкетиран обаче прави избора си през кампанията -  15% са го направили в последните 2-3 седмици, а още (27%) заявяват, че последните няколко дни преди вота ще бъдат определящи за техния избор.

За последните дни са отложили решението си предимно най-младите избиратели и жителите на големите градски центрове. Финалните дни ще са решаващи най-вече за извънпарламентарната десница и за националистическите формации, чиито симпатизанти се колебаят до последно. Трудно могат да бъдат отчетени и ефектите от евентуален корпоративен вот, който бива активизиран в последните дни преди изборите, смятат социолозите.

Проучването на финала на кампанията показва възвръщане на електоралната преднина на ГЕРБ при намаляване на относителната тежест на БСП. През последните седмици, залагайки на кампания на успехите и на анти-БСП мобилизацията, ГЕРБ успява да неутрализира в електорален план щетите от имотните скандали, отчитат от Алфа Рисърч. В обратна посока относителната тежест на вота за социалистите намалява поради няколко причини.

Първата според социолозите е, че социалистите не успяват в рамките на кампанията да развият и наложат нови теми, извън тази за предсрочните избори. Освен това остриетата на Корнелия Нинова за вота не успяха да се превърнат в рейтингови политици, способни да издърпат листата, особено след личното включване на Борисов в кампанията. От Алфа Рисърч отчитат и трети фактор в спада на БСП - "технологична загуба" на няколко процента, които отиват към "Коалиция за България". Сформираната около АБВ коалиция приключва кампанията с 3.2% сред решилите да гласуват, 80% от които са бивши избиратели на БСП.

Започват евроизборите – 427 милиона души имат право на глас

В дните преди вота най-разколебани са симпатизантите на националистическите формация, които все още се колебаят на кого да заложат в изборния ден, смятат социолозите. Все пак ВМРО запазва позициите си от преди месец и с 6.0% от твърдо решилите заема водещата позицията сред патриотите. Сериозната конкуренция в тази ниша идва не толкова от НФСБ и Атака (и двете партии приключват кампанията с изравнени позиции от по 2.0%), а от Воля. Шумната и масирана кампания на Веселин Марешки събира не повече от половината от предишния му вот, но привлича вниманието на част от бившите избиратели на Обединените патриоти, отчитат от Алфа Рисърч.

Сред колебаещите се до последно са и десните избиратели, които са основна електорална база на   "Демократична България". В края на кампанията обединението между ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение" получава 4.2% подкрепа сред решилите да гласуват. Така, наред с ВМРО и ВОЛЯ, Демократична България запазва шансове за мандат в Европейския парламент, ако успее да мотивира своите избиратели да отидат до урните.

Настоящото изследване е проведено в периода 19 – 22 май 2019г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1016 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нас какво точно ни грее да избираме корумпирани ненаяли се които още искат да се тъпчат с финанси от европарламента при условие че хората живеят под границата на бедноста, отиват за големи заплати и собствена изгода ,да не би да направят нещо за народа, никакво намерение нямам да хабя обувките си да ходя да гласувам
122
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо правите разлика между герб и бсп. И двете т.н. партии са от едно клотило.
121
8
 
12
 
! Отговори
Бесни страшни пенсии преди 4 години
БСП социалистите са само едни големи плямпала. И да дойдат на власт - по- лошо. Мястото им е или вън от политиката, или в опозиция.
120
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко ли гласоподаватели е качил Цветанов на платеният от тях асансьор.
119
9
 
10
 
! Отговори
АЛФА НЕ ЗНАМ КОЯ СИ преди 4 години
да не е филиал на ПЕЧАТНИЦАТА на ЦЕЦО, че дава толкова голяма преднина на ГЕРБ. Всички други пишат за равни разултат, БОРЯНКА пак с ВЪТРЕШНА ИНФОРМАЦИЯ. После се хвали по ТВ-то как познали резултата. Ами ако е така май ДАНС трябва да ги навести
118
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БКП отново ще спечели и тези избори.В новата история на България БКП никога не е губила избори.
117
6
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Цветан Цветанов си знае работата!
116
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Включването на антибългарите Станишев и Пенкова в листата на БСП отблъсна много от комунистите.
115
4
 
8
 
! Отговори
До 114 преди 4 години
Ромският метеж в Габрово си е заслуга единстеено и само на жителите на този град.ВМРО само се изсказа по случая !
114
9
 
15
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Когато подчиниш цялата си кампания само на компромати, фейк новини, демагогия популизъм и език на омразата, няма как Визията ти, да не придобие облик който да отврати и отблъсне хората ... Накрая такива като Импексова и МилиЙончева ще се удавят в собствените си екскременти ... !!!
113
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кое е по-важно за вас ?Че ББ не бил декларирал постройка в имота си или ,че по негово управление с една заплата можеш да си купиш пералня и телевизор,а преди него ,с две заплати не можеш да си купиш едното ?
112
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова ще подаде оставка.
111
7
 
12
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 4 години
Ако ГЕРБ и БСП успеят заедно да вземат 1/3 от гласовете - не сме народ...От тези статистики виждам, че ще са към 60%. И на всичко отгоре ГЕРБ водил с цели 5% след всички кражби, издънки и далавери, особено в последните месеци. Нямам думи.Дано да е само облъчване и стъкмистика.
110
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракочана засили ВМРО с ромския метеж в Габрово.
109
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нинова беше права като ги предупреди, че ГЕРБ ще спечели от коалиция със СДС а БСП ще загуби от включване на Станишев и хора на НДСВ. ВМРО имат шанс ако се засили фашисткия вот.
108
1
 
2
 
! Отговори
До да спестим или не преди 4 години
"Бедният" чиляк има бедно мислене. Така е и с Шкембе Войводата. Пилотие знаели английски..... абе те българската граматика не я знаят, какво остана за аглийския. И в крайна сметка .... колко ще се спести ?!!?!?1
107
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кои бяха тези ГЕРБ?
106
1
 
2
 
! Отговори
зависи от съдържание преди 4 години
Ако курсът по английски се изчерпва с обща военна лексика, общи знания по английски, това са излишно изхарчени пари. Но! Ако курсът включва думи и изрази, свързани с ползването и управлението на тази марка самолети, с типичните за тази марка самолети проблеми, възможности, силни и слаби страни, тогава езиковият курс е необходим. Не "Здравей, как си" на английски, а неща, които пилотите ни няма да научат от другаде за тези самолети. Всичко това - паралелно с англ. граматика.
105
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България за 10 години еврогeйcко робство прокопа дъното:Хранта - най-некачествената в светаВъздуха - по-мръсен отколкото в ХондурасЕмиграцията - никъде по-света не е по-злеАрмия - заличихме яПослушни пудели на Брюксел ли сме - ДАААААААААА
104
1
 
6
 
! Отговори
избирател преди 4 години
До да спестим или неБългарина така и не разбра,че пестенето не начина да забогатее...Та и в тоя случай.Утре ще натръшкат самолетите само заради една недоразбрана команда или предупреждение!Тогава обаче самолетите ще са виновни по стар български обичай.