Знаме на "Велика Албания" със Сърбия до Ниш взриви мача

Освободен е задържаният брат на албанския премиер, който е гражданин на САЩ
Обновена: 15 окт 2014 14:16 | 15 окт 2014 09:19, Елка Василева
186

Снимка: Reuters

Знаме на т.нар. Велика Албания „взриви“ мача от евроквалификациите между Сърбия и Албания в Белград.

На въпросното знаме е изображението на картата на „Велика Албания“, както и на Иса Болетини и Исмаил Джемали, които първи през 1912 година издигат албанското знаме.

Картата на „Велика Албания“ обхваща Албания, Косово, част от Черна гора, Санджак, Южна Сърбия до Ниш, Западна Македония и част от Гърция, посочва РТС.

Още по темата

Малък безпилотен самолет с въпросното знаме се появи над стадиона в 41-ата минута на мача, при което избухнаха безредици на терена и мачът беше прекратен.

По подозрение, че е организирал и ръководил инцидента със знамето на „Велика Албания“, във ВИП ложата на стадиона „Партизан“ беше задържан Олси Рама – брат на албанския премиер Еди Рама. Малко по-късно обаче американският гражданин Олси Рама е бил освободен, пише на сайта си сръбският вестник „Блиц“.

Според очевидци при задържането си Олси Рама показал американския си паспорт и заявил: „Аз съм американски гражданин и нищо не можете да ми направите“.

У 45-годишния Олси Рама е било открито дистанционно, с което той лично е управлявал безпилотния самолет, на който е било закачено знамето.
 
Според „Блиц“ заедно с Олси Рама са били задържани и останалите членове на албанската делегация, намирали се във ВИП ложата на стадион „Партизан“. И те също са били освободени, тъй като според източник от сръбското МВР „не е можело да им бъде осигурен защитник поради стачката на адвокатите“. Според източника прокуратурата ще реши допълнително кака да процедира в случая.

След прекъсването на мача в Белград албански фенове обкръжиха сръбското посолство в Тирана, пише на сайта си вестник „Вечерне новости“.
 
Според сайта на „Коха диторе“ полицията се е намесила и е направила жива стена около дипломатическото представителство.

Веднага след прекъсването на мача между Сърбия и Албания фенове на албанския национален отбор се събраха и празнуваха в много градове в Косово, в албанската столица Тирана и в македонския град Тетово, съобщиха албански медии.

Няколкостотин албанци празнуваха по улиците на Тетово, а в центъра на косовската столица Прищина хиляди албанци гледаха мача, след което продължиха да празнуват.

Големият инцидент стана по време на очаквания за подобряване на отношенията между Сърбия и Албания, като за 22 октомври е планирано посещение на премиера на Албания Еди Рама в Белград, като това ще е първото посещение на албански премиер в Сърбия от 70 години насам.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още по темата: СърбияАлбаниямачзнаме
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на сърбите! Няма по голяма наглост от мохамеданските мераци на "агите" пак да доят и колят християнското стадо -"раята" и да заграбят ресурсите и земите ни! Само че на днешно време това става с "толерантност", икономическа инвазия, закупуване на земеделски земи и подмолна работа чрез религията. Всеки призив за "велика" държава реално е агресия към съседите, а янките с Косово нарочно изпуснаха духа от бутилката....
56
0
 
34
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Да му мислят "братята македонци"които като щраус са си заврели главата,но не в пясъка,а взадника,за пълзящата ислямско-арнаутска инвазия.Близо 30 % от населението им е албанскоалбанският е официален език,а те лаят и се страхуват от "българска заплаха".Въпрос на време(20-30 години) е албанската "Пета колона"да прояви претенции,че албанците са по-голяматачаст от населението и да поиска асоцииране с "Майка Велика Албания".За съжаление тогаваи да се лае и да се реве ще бъде късно
55
3
 
13
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Анонимен 92 Верно не са съвсем като нас Наистина запазват като цяло неутралитет след ВСВ А ние си въртим *** на всички посоки Та това е добре за тия дето искат да ни експлоатират,ама не чак толкова. Както винаги ще стане ,ще ну чу*ат и ще ни зарежат и така до следващия
54
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАТО насъскват Албания да иска Велика Албания за да унищожат проруската държава Сърбия.
53
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука всеки демонстрира познания по история получени в училище от учебници написани от "обективни" професори и от интернет от още по обективни писачи. Не ги харесваме сърбите защото са почти като нас по манталитет и в тях виждаме това което сме ние. Но не са и като нас. На времето когато у нас българо съветската дружба бе жизнена необходимост, те бяха независими. Сега когато е същото само че със САЩ те пак са независими. А пък това какво е било преди 100 години не ме интересува
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
диваци
51
6
 
23
 
! Отговори
acca преди 9 години
Реално нито гърция, нито сърбия са били доволни от Съединението, защото е накланяло везните в наша полза на полуострова. Това е вярно и за всички Велики Сили - не само за Австро-Унгария, но и за Русия, които са били против Съединението. Русия винаги е била противник на Българските интереси - освобождаването ни е само малка част от много по-мащабна игра между Великите Сили, започнала още с "Голямата игра" - борбата межу руската и британската империи, продължила през кримската война и т.н.
50
7
 
19
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До Тракийски Сърбите и те са прости като нас В началото на 20 век си разшириха държавата а в края на 20 век си я разпарчетосаха Та ние и сърбите сме ,блъсни единия в другия и третия сам ще падне Огромно самочувствие без покритие сме на балканите и гърци и сърби и ние и албанци и македонци и турците малко
49
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господ ги наказа сърбите и им го върна за това, което направиха преди 100-130години. Сега са 77000кв.километра - колкото Източна и Централна България. Пътници са. Лошото е, че и ние сме пътници. Това е защото и двата на народа са много умни. А, и маедонците са пътници, защото и те са умни. Ще си дойде всичко на мястото след 50години, защото всички сме велики. Но се радвам от сърце за Сърбия. Хак да им е! На ти Велика Сърбия. На ти Югославия. Православни братя, бъдете проклети и да горите в ада.
48
8
 
39
 
! Отговори
Teo преди 9 години
Просто да изключат Албания за 10 години сега от ФИФА и УЕФА и да си живуркат *** с идеята за великото им гето
47
2
 
38
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Отоврете wikipedia прочетете за българо-сръбската война бе ***. Държавите нямат приятели. Държавите имат интереси. И ако България е толкова наивна, че вместо да си гледа българските интереси се прави на приятел с разни които и забиват ножа в гърба, то руснаци, сърби, гърци и румънци ще си живеят на наш гръб.
46
3
 
4
 
! Отговори
до 76 преди 9 години
До До 70Всъщност ние имаме доста общо с иланците. И двата народа сме индоевропейци, докато арабите са семити, а турците се водят поне по език тюрги макар че не е останала много такава кръв в тях.
45
1
 
51
 
! Отговори
юбералес преди 9 години
''Проблемът на балканите е, че много ''велики'' народи са се събрали на много малко място''. Ото фон Бисмарк.
44
6
 
15
 
! Отговори
Тракийски преди 9 години
До 66Я обясни как са накарали Австро-Унгария и Германия, Сърбия да нападне България ? На сила ли са ги накарали ? Щото да ти обещаят протекция и да те накарат са доста различни понятия в обективната действителност. Не че обичам шиптъри, ама половината неща, които се случват на сърбите просто им се връщат тъпкано. Сега са заобиколени от съседи, които откровено ги мразят. И това е напълно заслужено.
43
2
 
47
 
! Отговори
до Махмут. преди 9 години
Богато на кланета, насилствена ислямизация, отвличания. Богата на башибозук, арнаути и кърджалии. Вече 135 години не може да се отървем от последствията от 485 години робство. като толкова ти се иска в Турция границата е отворена само моля остави си личната карта на КППто. След като не искаш да си гражданин на тази страна, ние няма да те спираме. Демокрация е и всеки има право да ходи където иска
42
21
 
20
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Тук се наредиха разни Божовци да обясняват колко са гадни сърбите. България сама застава на страната на Германия през 1914-1918 години, а сърбите избират Русия. Сърбите са победители, нормално да получат нещо. Защо някой от вас не спомене за ножовете в гръб от наша страна към сърбите? Особено относно Косово?
41
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И с благословията на Русия са ни нападали сърбите. Айде моля ти се.
40
8
 
24
 
! Отговори
*** преди 9 години
Какви са тези глупости, че сърбите са ни приятели. Те са ни едни от основните врагове на балканите. Ние трябва да си гледаме българските интереси вместо наивно да вярваме че този и онзи ни е приятел и да се оставяме да ни прецека. Ето сърби и албанци се карат, ми супер. България може да извлече ползи от това.
39
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До AzАвстроунгария и Германия карат Сърбия да нападне България.
38
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иначе хубавото на случката в Белград е, че ще засенчи нашата простотия на мача в София с Хърватия където първо нашите се биха помежду си, после се биха с хърватите и си хвърляха бомби и ракети, после пък заедно с хърватите пееха "Србе на върбе!" и псуваха де що има сръбско. Простотия голяма, но пък поне сме си изказали чувствата. Само дето хърватите винаги са ни били по-братя от сърбите и не виждам с какво са ни виновни.