Алчност за пари - 79% от футболните фенове не одобряват Суперлигата

14-те клуба в Англия, които не са част от преговорите, се срещат днес
20 апр 2021 10:47, Нели Христова
96
Алчност за пари - 79% от футболните фенове не одобряват Суперлигата
Снимка: БГНЕС

Новината за плановете на 12 от най-добрите европейски отбори по футбол да се откъснат и да сформират Европейска Суперлига шокира и възмути не само футболния, но и целия свят.

Още по темата

В съвместно съобщение в неделя вечерта шест английски клуба - Арсенал, Челси, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Тотнъм Хотспур - заедно с три отбора от Италия - Милан, Интер Милано и Ювентус - и три от Испания - Атлетико Мадрид, Барселона и Реал Мадрид - изложиха планове за формиране на отцепническо състезание, посочено в съобщението като Суперлига.

Дори ултрасите на самите клубове изразиха своето противопоставяне на плановете и заплашиха да се откажат от подкрепата си за своя клуб - The Trust Truppers Trust нарече споразумението на клуба да се присъедини към лигата като "смъртта на Арсенал като спортна институция". Анкета на YouGov сред 1730 футболни фенове установи, че 79% се противопоставят на идеята за Суперлига.

Не замълчаха и клубове извън 12 отбора, които ще вземат участие в Суперлигата.

22-кратният победител в руската Висша лига Спартак Москва предложи да приветства феновете на предложените членове на Европейската Суперлига, ако решат да скочат на кораба.

"Уважаеми фенове на Милан, Арсенал, Атлетико, Челси, Барселона, Интернационале, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм фенове“, пишат от отбора в Twitter. "Ако имате нужда от нов клуб, който да подкрепите, ние винаги сме тук за вас."

Настоящият полузащитник на Пари Сен Жермен Андер Ерера стана един от първите високопоставени играчи, които се изказаха срещу Европейската Суперлига. Той публикува пост, който гласи: "Влюбих се в популярния футбол, във футбола на феновете, с мечтата да видя отборът на сърцето ми да се състезава срещу най-големите. Ако тази Европейска Суперлига напредне, тези мечти са приключили."

Бившият полузащитник на Арсенал и Германия Месут Йозил също осъди промените. "Децата растат, мечтаейки да спечелят Световната купа и Шампионската лига - не която и да е Суперлига. Удоволствието от големите игри е, че се случват само веднъж или два пъти в годината, а не всяка седмица", каза той.

Ханс-Йоахим Вацке, главен изпълнителен директор на Борусия Дортмунд, заяви в изявление, че членовете на управителния съвет на Европейската клубна асоциация (ECA) отхвърлят плановете.

Бившият защитник на Манчестър Юнайтед и Англия Гари Невил вярва, че шестте участващи английски клуба трябва да бъдат глобени, ако решат да продължат с плановете.

"Това е чиста алчност", каза Невил пред Sky Sports. "Собствениците на клубовете са самозванци. Те нямат нищо общо с футбола в тази държава. В тази страна има 100-ина години история на фенове, които са живели и са обичали тези клубове. Намираме се в разгара на пандемия и икономическа криза. Футболните клубове в Националната лига пропадат, пускат играчи и тези партиди получават Zoom призиви за откъсване. Отнемете на всички точки още утре. Сложете ги на дъното на лигата и им вземете парите. Сериозно, трябва да поставите печат върху това."

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп също се обяви против Суперлигата, но обяви, че няма да напусне отбора.  Вицекапитанът на червените  Джеймс Милнър обаче беше по-критичен към новия турнир. "Не ми харесва ни най-малко и дано не се случи", каза той пред BBC Sport. "Настоящата система работи добре от дълго време. Това, което я направи специална, това, което направихме през последните няколко години, е, че сме спечелили правото да спечелим Шампионската лига и Висшата лига."

"Това е тревожно и вредно за футбола"

В допълнение към 12-те членове-основатели на предложената Суперлига, групата планира да добави още три допълнителни клуба преди инаугурационния сезон на Суперлигата, който "е предвиден да започне веднага щом е възможно", според съобщението, публикувано в уебсайтовете на клубовете.

В съвместното изявление се казва, че лигата в крайна сметка ще се състои от 20 клуба и ще се управлява от клубовете-основатели.

Американската инвестиционна банка JP Morgan потвърди пред CNN в понеделник, че ще финансира предложената нова отцепна Европейска Суперлига.

Френският президент Еманюел Макрон подкрепи позицията на френските клубове да откажат да участват в Суперлигата, докато неговият колега от Великобритания, премиерът Борис Джонсън, осъди плановете, наричайки ги "много вредни за футбола". "Плановете за Европейска суперлига биха били много вредни за футбола и ние подкрепяме футболните власти в това да предприемат действия", написа той в Twitter. "Участващите клубове трябва да отговорят пред своите фенове и по-широката футболна общност, преди да предприемат допълнителни стъпки."

FIFA, глобалният орган за управление на футбола, осъди формирането на Суперлигата, като заяви, че противоречи на основните принципи на FIFA за солидарност, приобщаване, почтеност и справедливо финансово преразпределение.

Неделното изявление на УЕФА се позовава на по-ранното изявление на ФИФА, в което се подчертава, че на клубовете от Суперлигата "ще им бъде забранено да играят във всякакви други състезания на вътрешно, европейско или световно ниво и на техните играчи може да бъде отказана възможността да представляват националните си отбори".

Още преди официалното обявяване на Суперлигата в неделя, ръководното тяло на европейския футбол, заедно с няколко други ръководни органи и лиги, издадоха съвместно изявление, осъждащо формирането на новата лига. УЕФА - която контролира целия европейски футбол - заедно с английските, испанските и италианските ръководни органи и висшите полетни лиги от тези три държави подписаха изявлението.

Министърът на културата на Обединеното кралство Оливър Даудън постави под въпрос справедливостта на предложените промени и подчерта, че фокусът на футбола е върху феновете.

"Поддръжниците на футбола са сърцето на нашия национален спорт и всички взети важни решения трябва да имат тяхната подкрепа", каза той. "С много фенове сме загрижени, че този план може да създаде затворен пазар в самия връх на националната ни игра. Устойчивостта, почтеността и лоялната конкуренция са абсолютно от първостепенно значение и всичко, което подкопава това, е дълбоко обезпокоително и вредно за футбола. Имаме футболна пирамида, при която средствата от глобално успешната Висша лига се стичат надолу по лигите и в местните общности. Бих горчиво разочарован да видя каквото и да било действие, което унищожава това."

14-те клуба във Висшата лига, които не участват в хода на ESL, ще се срещнат днес. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30Ами Лийдс и другите няма как да са съгласни с тази идея защото тези отбори от лигата ще печелят стотици милиони на година. С тези пари ще купуват винаги най-добрите играчи. То и сега имат голяма разлика в бюджетите,но тогава разликата ще е огромна.Съответно отборите в националните първенства няма да са равностойни. Това ще предопределя до голяма степен победителите в местните първенства.
38
1
 
3
 
! Отговори
Вълчан преди 3 години
Бойкот на това недоносче. Разни ритнитопковци и криминални собственици ми се правят на велики...
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЯштекураСтрашното е че говориш за робско мислене, а всъщност ти си роб с промито от комунистическа пропаганда мозъче. Да ограничаваш и забраняваш всякакви инициативи, а типично за развитите диктатури, изградени от послушни злобно завистливи човечета като теб. Защо големите отбори да не си направят собствена лига? Това си е техния избор, те си носят риска, ако този продукт не се хареса и в крайна сметка се провали.
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Футбола бил за хората !! А тия хора които го казват са авантаджиите които не са дали и един лев за да си платят . Отборите не са ви длъжни да ви играят безплатно докато си пиете евтината бира удома .
35
2
 
2
 
! Отговори
Експерта преди 3 години
До Яштекуране нашите деди а руските деди Друже.Нашите явно са спали 500 години.
34
0
 
8
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Туй да си фен на футболен отбор и политическа партияе най безполезното нещо на света.
33
3
 
1
 
! Отговори
Яштекура преди 3 години
*** робското мислене бизнес било пари било естествено било.Тоя манталитет го предавате на децата ви като на черното викате бело.Ако така мислеха дедите ни още щехме да сме турска провинция.Несправедливоста се показва и осъжда пък после да се оправят .
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БорисАбе ти слабоумен ли си? Какъв ГЕРБ, какви бг отбори? В тази лига са само най, ама най-големите отбори в света. То няма и отбори от Швейцария, Австрия, Белгия и т.н.
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лудогорец -ЦЕЦКА ще е финалът на ШЛ следващата година. Уевски ке падне на полуфиналот....
30
2
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Е-е, друго си е смирено да гледаш резилите ЦСКА с/у Царско село. Класа и футболна простотия...
29
3
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Децата вярват и в Дядо Коледа, но идва време в което трябва да порастнат и да се сбъскат реалния свят - такива фантазьори като теб нямат място там. Ние не знаем още как точно ще се провежда тази Суперлига, но по-всичко личи, че ще се допискат и външни отбори освен тези 12 основатели, тоест всеки отбор ще има шанс да участва в турнира, стига да е достатъчно добър. Според мен с времето ще се намери компромисен вариант, може да се създадат и две лиги - А и Б да речем, има много варианти.
28
2
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Децата вярват и в Дядо Коледа, но идва време в което трябва да порастнат и да се сбъскат реалния свят - такива фантазьори като теб нямат място там. Ние не знаем още как точно ще се провежда тази Суперлига, но по-всичко личи, че ще се допискат и външни отбори освен тези 12 основатели, тоест всеки отбор ще има шанс да участва в турнира, стига да е достатъчно добър. Според мен с времето ще се намери компромисен вариант, може да се създадат и две лиги - А и Б да речем, има много варианти.
27
6
 
2
 
! Отговори
Борис преди 3 години
Ние отново сме извън всички планове. Някой изненадан, че няма поканен български отбор ? Гарантирано от ГЕРБ !!! А само преди 30тина години Левски и ЦСКА имаха отбори, с които спокойно можеха да играят в такава лига.
26
1
 
1
 
! Отговори
пеп преди 3 години
Ама нека си направят Шампионска лига без 12 те отбора . Това е турнир през средата на седмицата и не разбирам защо отборите в местните първенства са против като Лийдс ! УЕФА се явяват като господари на човешките съдби
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клубно футболно NBA.
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10 бачкаторЗащото ще стане ефекта на доминото. Първо тези си правят лига. После ще се отцепят източна Европа примерно. После национални федерации ще решат,че не искат да играят квалификации за световно първенство примерно с мачове срещу отбори като България и ще си направят първенство с най-силните национални отбори. Ние да сме силна страна и да ни поканят ОК. Ама като сме слаби и повече никога в България няма да дойде Реал Мадрид или друг топ отбор да го видиш на живо не е интересно.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямото роптаене сега е защото много хора бяха на клона и смучеха пари, УЕФА, ФИФА, местни федерации, правителства и т.н., сега ги прескочиха и се започнаха с плюенето.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това и в България трябва да се направи. Да се съберат шест отбора и да шкартират мафията от БФС.
21
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ерера правилно го е казал ;Много детски мечти ще рухнат .Да се изправиш срещу най-силните е един от най-мотивиращия инструмент на душата ,макар и двуноят да е неравен и с почти предизвестен изход...Казвам почти,защото Динамо Загреб отстраниха Тотнъм миналата седмица.Такъв формат би лишил по-малките да премерят сили.А пък тея туристи-италианските отбори ,кво правят там само не знам като са пълма трагедия.
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17Вероятно само Уевски ти е в главата което показва кой е любимият ти отбор,но темата е друга.