Като не харесвате българска музика, яжте пасти

Най-въртените песни в българския ефир са... румънски
Обновена: 28 дек 2010 11:55 | 24 дек 2010 14:10,
204
Като не харесвате българска музика, яжте пасти

0,1. Това е процентът на българската музика в българските медии.

Класическите оправдания са, че не им е във формáта, че не е достатъчно добра, че феновете не искат да я слушат. Радиата работят с „проверени“ плейлисти и почти нищо ново, неизвестно, непознато няма място там.

Поредното доказателство е официалната годишна еърплей класация на България, изготвена от БАМП и Nielsen Music Control, която излезе тази седмица. Тя отразява реалния брой ротации на 20-те най-популярни радиостанции и музикални ТВ канали у нас.

И показва, че най-слушаното парче е Samba на румънката Андреа Баника, което е в компанията на още 2 румънски песни в топ 10 (цялата класация + медиите, на които се базира вижте тук!).

Ако изключим специализираните станции за рок, българска музика и попфолк, родната продукция нито се гледа, нито се слуша в електронните медии (без интернет).

Естествено, изключения не липсват – има група от поп изпълнители, всички станали известни в началото на десетилетието или преди това, които имат достъп до ефир – Графа, Мария Илиева, Миро, Галя, Любо. Старите и нови песни на групи, като Остава, D2, Ъпсурт, Gravity Co и Уикеда също от време на време, макар и по-рядко, пробиват стената. Както и носталгичният звук на българската естрада. Първите сингъли на победителите от музикални риалитита. И не на последно място – платените от голям рекламодател ротации, които произвеждат „хитове“ .

От другата страна е така нареченият „ъндърграунд“ – десетки качествени изпълнители и групи, които пълнят клубовете в столицата и страната цяла година, но явно не са достатъчно „радиофонични“, или вписващи се в дадения формат.

Всички те съзнателно са абдикирали от всяко желание за медийна популярност и активно и адекватно ползват социалните мрежи и каналите за видео споделяне като ефективен начин за комуникация.

Привържениците на българската музика биха казали, че държавата трябва да подкрепя продукцията си (известния „френски модел“), но любов и фенове със закони не се произвеждат.

Освен това шовинизмът на българите у нас и в чужбина е изцяло насочен към музиката, която е най-близка до фолклора. Правилният бизнес модел, с който поп фолкът работи, направи индустрия, чиито производен цикъл е затворен в себе си (записи, медии, промоция, клубове, разпространение, мърчъндайзинг и т.н.) и съответно – идеално работещ. Доказателство: тази година Пайнер с лека ръка направи турнето си безплатно.

Чуден пример от последните дни е премиерата на новото парче на Румънеца и Енчев (справка - тук), която съвпадна с представянето на нов и доста поп насочен дует – Dokle & Greesh. Излишно е да се споменава, че рапърското дуп присъства в сутрешни блокове, печатни медии и радиостанции въпреки негативния аспект на говорене за откровената чалга в парчето и неадекватно плагиатстваните идеи във видеото.

За сметка на това новаторското представяне на Urban/Hot AC дуото заинтересува малък брой медии и събра предимно музиканти в претъпкания клуб, където бе представено.

На същия принцип любими на медиите са Красимир Аврамов и Деян Неделчев. Заради тъжната народопсихологическа черта да не харесваме собствената си музика (артисти, творци, интелектуалци, всички, които не са „като нас“ и които трудно можем да принизим с подигравки).

Така със слаба обществена подкрепа преминаха всички протести на различните артистични гилдии, въпреки целенасочените (осъзнати или не) действия на Министерство на културата в посока откровена вреда на редица изкуства. Докато евтината сапунка между попфолк певица, плеймейтка и футболист бе на всички първи страници и в праймтайма.

Кръв, секс, скандали и евродиско.

Има ли алтернатива на всичко гореописано? Споделете мнението си!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
3
 
! Отговори
Петков преди 13 години
Тук някои подхвърлят за песни под комунистическо,болшевишко и т.н.влияние. Да ама преди 89 г.имахме ФСБ,Щурците,Сигнал,Ахат и певци които пееха песни,които народа си запяваше.Сега се чудим защо чалгаджиите ни превзеха.Много просто - защото няма друго.Когато поп и рок музикантите почнат да пишат и пеят стойностни песни тогава чалгата ще си замине по естествен път. сега е излишно да укоряваме тия,които я слушат.
88
2
 
0
 
! Отговори
NDM преди 13 години
До 88Имам! И съм щастлив, че не са такива некадърници като теб!
87
1
 
4
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Алтернативи-ФСБ, Щурците,Диана-експрес,Тангра и т.н.
86
3
 
8
 
! Отговори
Петков преди 13 години
Една песен е добра, когато можеш да си я затананикаш, да я запееш.Я се опита йте да запеете една песен на Каризма,Графа,М.Илиева,Кр.Аврамов и т.н.Едва ли ще можете.Медиите понеже искат да го раздават модерно отрекоха старите песни и певци и се опитват да наложат новите,но безуспешно.Старите били старомодни.Старомодни ама В.Маринов пълни зала 1 в НДК.Кой от младите певци ще да направи това.Всичките да се съберат не могат до я напълнят.На концерта на ФСБ залата беше пълна.
85
0
 
10
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Първо, конкретно за румънците - голяма част от тях владеят английски по-добре, отколкото нашите български. Аранжиментите им не са в стил "дует Ритон", не ги представляват такива *** като БАМП, ВАМП и Ст.Армут., дето не се интересуват песента дали ще пробие, а колко ще изкарат от нея.Второ - коя ми е алтернативата? Миро, Графа, Мария Илиева и Любо от Те? Или Лора Караджова? Мерси, слушайте си ги в редакцията, аз музика слушам за разтоварване, а не за изтезание.
84
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ролята на изкуството е да въодушевява хората и да ги приобщава към хармония от по-висш порядък, а не да внушава, че цинизмите, жаргоните и пошлостта са нещо естествено. Има хора, които не използват изразите които цитираш дори в най-близък кръг и не защото са лицемерни, а защото имат друга нагласа и отношение към заобикалящия ги свят.
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Думата "куче" например каква е? Не е ли българска?!
82
0
 
5
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 13 години
Не само ни се натрапва само чужда музика,но и родния ни език се опитват да изменят. Примери за това много в статията и в коментарите към нея. Да не забравя и комплесираните "журналисти" от телевизията,които ще си изкълчат езиците при изговарянето на думи,на които дори и не знаят смисъла.
81
1
 
5
 
! Отговори
do NDM преди 13 години
ТРУДНО ЩЕ МИ Е КАТО СЕ ИМА В ПРЕДВИД 4Е СИ ИМАМ РАБОТА С БЪЛГАРСКИ ПРОМИТИ МОЗАЦИ КАТО ТЕБЕ.ПУСКАИ 4АЛГА ТВ ,ГРАБВАИ РАКИЯТА И ЗАПО4ВАИ ДА СЕ КЕФИШ ПО БЪЛГАРСКИ МУ.АКЪЛ ДАВАИ НА ДЕЦАТА ТИ АКО ИМАШ ТАКИВА
80
0
 
4
 
! Отговори
sdf преди 13 години
Всимки изброени румънски песни в класацията са в пъти по-добри спрямо българските...Кой да слушам Миро ли?Или Любо от ТЕ? аххахаха...Да не говорим че липсват Akcent и Morandi ;)
79
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 70.Та турските думи са в речника на българите от векове!Българският речник е изцяло от чужди думи,повечето руски!Кажи ми 1 дума,която смяташ,че е българска,а аз ще те опровергая и ще ти кажа от какъв произход е! А това,че свързваш чалгата или каквато и да е друга музика с някакви преходи на отчаянието и с политиката,е меко казано глупаво!Просто не си могъл да измислиш нещо по-смислено,за следващия път се постарай повече.
78
2
 
5
 
! Отговори
NDM преди 13 години
До 80Първо се научи как се пише на кирилица. После се пробвай да не пишеш с "Вдигнати" букви. А ако имаш време - научи се да си толерантен и умен. Последното ще ти е трудно - май...
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от 3часа, не съм чул нито една песен на родния език, е баси радиото, то не излъчва как хората празнуват в България, а излъчва само за хората дето не ги слушат.
76
2
 
5
 
! Отговори
NDM преди 13 години
До 78Да си слушал Тоника, Лили, ФСБ, Щурците или Сигнал? Графа? Кое от изброените е кавър група? Или Упсурд, Остава... Или още пикаеш в памперси?
75
3
 
3
 
! Отговори
THE WHO преди 13 години
Бай Кольо.. ти БЕ , май не си си пил хапчетата днес..Защо ли мисля , че си скрит чалгар..?
74
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ВСИ4КИ ТАКА НАРЕ4ЕНИ БЪЛГАРСКИ-ПЕВЦИ В БЪЛГАРИЯ СА ВСИ4КО ДРУГО НО НЕ И ПЕВЦИ.НЕ ЗНАМ КАК , КОИ И ПО КАКЪВ НА4ИН ГИ Е ИЗДИГНАЛ, НО ПО ЛОШОТО Е ТОВА 4Е ВСИ4КИ ТЕ СА СИ ВЪОБРАЗИЛИ 4Е НАИСТИНА СА "ПЕВЦИ" И СА С НЕВЕРОЯТНО ГОЛЯМО САМО4УСТВИЕ ЕСТЕСТВЕНО БЕЗ НИКАКВО ПОКРИТИЕ ....СЛЕД ВСЯКО ТЯХНО ...БЛЕЕНЕ..ЦВИЛЕНЕ...ГРА4ЕНЕ...РЕНДОСВАНЕ..ТЕ ГОРДО С НЕВЕРОЯТНО САМО4УВСТВИЕ КАЗВАТ,"ТОВА Е НАШИЯ НАИ НОВ -ХИТ ИЛИ КЛИП ОТ НОВАТА НИ -ТАВА ИЛИ АЛБУМ".ОТ СВОЯ СТРАНА СЪЩО ТАКА ПО НЕОБЯСНИМИ ОБСТОЯТЕЛСТВА НОВОИЗЛЮПЕНИТЕ *** НАРЕ4ЕНИ "ТВ-ВОДЕЩИ " ЗАПО4ВАТ ЕДНО НЕВЕРОЯТНО ,4ЕТКАНЕ И КЛАНЯНЕ НА НЕВЕРОЯТНИЯТ ТАЛАНТ НА -ГРА4ЕНЕ И ЦВИЛЕНЕ НА ВЕЛИКИЯ "ПЕВЕЦ" ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ
73
2
 
1
 
! Отговори
киро преди 13 години
ЛЕНЧЕ,ти кво слушаш по принцип?
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Каква музика слуша българина. Сръбска, гръцка, турска, румънска и БГ чалга (която е кавър на изброените). Чудя се дали някъде другаде, в Сърбия примерно, слушат българска музика?!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DДа- и фолкажийките се научиха да си купуват ,,Журналистчета" Да АМА НЕ
70
2
 
9
 
! Отговори
Ванчо преди 13 години
Румънската музика в момента прави хит след хит, така че това е нормално. Румънците имат певци известни в целия свят в момента.