Тилт – за любовта и още нещо

Новата надежда на българското кино е приказка за млади зрители
Обновена: 14 фев 2011 14:41 | 11 фев 2011 16:30,
63
Тилт – за любовта и още нещо
Явор Бахаров и Радина Кърджилова в сцена от "Тилт". Снимка: tilt.bg

Те са млади. Те са красиви. Те са влюбени. Те са различни. Между тях е Социализмът, който ги разделя. С безумните си идеи, кофти случайности, предопределена обреченост за щастлив живот.

Той заминава зад граница, където мечтите му катастрофират. После обаче идва Преходът.

Идват мутрите, дребните и големите далавери и ранното редене за кисело мляко. Идват Завръщането и Равносметката (хепиенд или катастрофа, според жанра).

Това е Темата на новото българско кино и явно още дълго ще преразказваме и анализираме травмите на цяло поколение. Понякога особено банално. Друг път – сполучливо.

„Тилт“ е във втората категория. Но не заради оригинален поглед. Нито заради безпогрешна историческа вярност. А заради добре намерен път към поколението, към което филмът е насочен.

Четирима приятели (Явор Бахаров, Ованес Торосян, Ивайло Драгиев, Александър Сано) се шляят из София, джиткат на флипер, шиткат осемдесетарско порно и мечтаят за скейтбордове и собствен бар. Един от тях се влюбва в грешното момиче (Радина Кърджилова) и бунтарската му твърдоглавост води до серия от катастрофи. Полиция, предателства, високи залози, падения. И необходимият финал за смелите.

Тук липсва игра с кодовете на социалистическата реч, дресирана и сервирана виртуозно от Владислав Тодоров в жанровия „Дзифт“. Вместо това има съвременни лафове, забавни препратки към култови филмови реплики (Тарантино и Артър Пен), естествен диалог.

Тук липсва опитът за дълбок психологически разрез на болката от „Източни пиеси“. Заместен е с ясни персонажи, паралелно порастващи с времето в сюжета и типизирани колоритно чрез хватки (лютеница, дъвка, социална роля).

Тук няма напън да се покаже страшната и долна страна на свободията и произвола на силовите групировки от 90-те от „Лов на дребни хищници“. Вместо това бегло е щрихирано раждането на новите политически елити, главно чрез ефекта на промяната върху живота на героите. Тук-таме е вмъкната и по някоя забавна ситуация (например смяната на портрета на Тодор Живков в стаята за разпити с картина на мистериозен възрожденски борец за свобода с живописни мустаци).

Тук е спестена емигрантската носталгия от "Стъпки в пясъка", апокалиптичното колебание дали да останеш „завинаги“ или да се завърнеш (абсолютно необяснимо за новото космополитно поколение, между другото) и е заместено с конкретни пориви, мотиви и личностни дилеми.

„Тилт“ разказва история за любов извън времето, която случайно се е случила там и тогава. Социализмът е привнесено обстоятелство, необходимо за конфликта.

И може би именно това е най-голямото му достойнство.

Освен всичко друго „Тилт“ е подчертано актьорски филм. И това не се дължи на телевизионната слава на състава, нито на режисьорска неопитност (прибързано приписана на дебютанта Виктор Чучков-Младши), а на съзнателен избор да плениш публиката не със специални ефекти, новаторска визия или нечуван сюжет, а с органичност, чуден диалог, изпипан звук и картинка, адекватен инди рок саундтрак и семпъл стил на снимане.

Самите актьори пък (от своя страна набедени в така изтърканата „театралност“) са доказателство, че когато  режисьорът знае какво иска, можеш и да го изиграеш.

В заключение „Тилт“ не е нито невиждано чудо, нито провал. Той е качествен, динамичен и интересен филм с млади герои, насочен към техните връстници.

Хубаво е, че най-сетне се появи и такъв. Тилт се получава, когато играта свърши, защото те е усетила, че натискаш прекалено силно. Крайно време е някой да усети, че изтърканите соцсюжети ги очаква същото.

Очаквайте интервю със звездата от Тилт Явор Бахаров!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
0
 
! Отговори
ami_sega преди 13 години
гледах фолма на кино и ... голяма грешка .доста глуповат сценарий без капка умисъл не съм хейтър и не съм пенсионер хаха или много дърт ама старите бг филми много повече ми харесваха и с кеф да ги гледаш а на Тилт човек преспокойно може да подремне 1 час без да изпуска нещо кой знае колко важно или интересно..гледайте го но не на кино за 5-10 лв. не си заслужава..
58
0
 
5
 
! Отговори
тим преди 13 години
Филмът е супер! Много се радвам, че българското кино се развива и има голяма посещаемост. Вчера 4 часа преди прожекцията в моя град всички билети бяха продадени! И сега за филма: без да е със засукана фабула или дълбоки философски идеи добрата актьорска игра, реалното представяне на бита в периода 89-92 г. и най-вече чисто човешката история го правят изключително приятен за гледане. Няма да съжалявате ако го посетите!
57
4
 
4
 
! Отговори
До 60 преди 13 години
*** прочети си комантара 3 пъти и си помисли точно ти ли ще ми говорищ за доброта!Псувач долен!Личи си че фен на ***, които имат толкова общо с културата, колкото ти с възпитнанието!
56
4
 
9
 
! Отговори
е....те си майката преди 13 години
Половината коментари са ги писали *** хейтъри, дето не са гледали филма и които не искат да го гледат и заклеймяват, само защото е български.Абе п...ки майни, като гледате по цял ден БГ мизерията повече мразите себе си или майките си, че сте се родили тука!Е сори, ама квито л...на изсереш, на такива ще си легнеш...Не си ли помогнем сами и Господ няма да ни помогне! Бъдете по-добри, защото има хора в тая държава, които се опитват да правят култура,да изграждат ценности и най-важното да РАБОТЯТ!
55
6
 
4
 
! Отговори
lewskar преди 13 години
Нищо неможе да ме накара да гледам Бг кино,нестига че цял ден гледам мкзерията в Бг а и сега и на филм ,да ми я повторят.Последният ,който гледах беше "Сезона на канарчетата",този явно сега ще му е римейк.Не супер отврат е да гледам една и съща мизерия на всякъде,новини,вестници,филми,сайтове по-добре да гледам Реджеп Иведик отколкото Бг кино.
54
0
 
4
 
! Отговори
Румен преди 13 години
Малко извън темата на този разговор.Гледах миналата седмица "Стъпки в пясъка",Иван Бърнев, Яна Титова, Асен Блатечки, Деян Донков-е това определено е светлина в тунела.Промених си до голяма степен мнението за съвременното БГ кино,явно когато се съберат знаещи и можещи,нещата се получават.Няма да бързам с мнение за "Тилт",но го чакам с интерес!!!
53
9
 
6
 
! Отговори
St преди 13 години
Понеже съм наясно с безкрайната бездарност на българската кино действителност. Трябва дебело да подчетая, че ОТКАЗВАМ да гледам поредния бълвоч, който е генериран от безсмислен сценарии, посредствена актьорска игра, бездарна режисура и т.н. и т.нНа тези, които ще кажат, че нищо не разбирам и само критикувам. Бих искал да кажа, че грешат недвусмислено.Аз лично, всеки един ден давам от себе си максималното, а не съм някой лигльо, който е решил, че може да прави нещо за чужда сметка.
52
3
 
11
 
! Отговори
Шит преди 13 години
Личи си, че като си гледал филма, не си мислил много! Сори, ама времето се развива точно 89 и по-нататък, а не преди. Филмът не е мрачен, даже има доста смях! Историческите несъответствия, като да нямаш суичър може само на теб да не ти се връзват - щото аз имах още 85-та. За порното, флипера и видеото - нали затова беше този персонаж Змията, за да намира всичко, което не се намира по нормалния начин!!!Айде Перник!
51
8
 
3
 
! Отговори
Перник преди 13 години
Гледах филма - не е това,което трябва да е.Обикновено след филм си правиш някакви изводи - тук не можах да направя никакъв.Беше мрачен филм.Имаше леки исторически несъответствия,които все пак ме дразнеха - преди 89-90' нямаше суичари,да имаш порно и флипер - трябва да си S-гъзар,защото тогава и видео само в Корекомите имаше, а героите във филма си бяха хлапаци,които продават крадени стоки - а, милицията по онова време беше адски стриктна...много повече са забележките,от колкото похвалите.
50
5
 
7
 
! Отговори
Без Име преди 13 години
Страхотен филм - браво!!! Поздравления за актьорите, които играха чудесно! Сюжетът е интересен и има доста смешни моменти! А за тези, които плюят без да са гледали филма, първо да го гледат!Тези, които са го гледали и не им е харесал, айде по-спокойно със злобните коментари, няма нужда от тях! Стига едно - Филмът не ми хареса!
49
3
 
2
 
! Отговори
Ню преди 13 години
Защо тогава с него не се занимават хора, за които имитациите на с***ирки не са лимита на забавленията и възможностите им?Филм, чията аудитория е новото поколение и филм, актьорите от който казват - ей така се правят оргии, хлапета. Мне, мерси!
48
4
 
7
 
! Отговори
Ню преди 13 години
... както някой преди мен се изрази. Но Камен Калев се изправи и простичко обясни - това беше идеята ми, по този начин я защитих, с тези трудности се сблъсках, тук успях и тук трябва да поработя повече...Е, г-н Чучков не го направи. От него чух само самодоволни и глуповати напъни да блесне с нещо в из без това достатъчно посредствения ни ефир.Радина и Явор вече видяхме в "случайни" фотосесии, на които те имитират или не плътски удоволствия. Киното било интелектуално занимание, казват...
47
4
 
4
 
! Отговори
Ню преди 13 години
Все още не съм гледала филма и не съм сигурна, че ще го направя.Случайно обаче, попаднах на интервю с режисьора и актьорите - не знам дали умишлено се опитаха да ни убедят по крайно несериозен начин колко сериозна работа са свършили. Според мен не бяха убедителни, аз не искам да им дам 9 лева, имам за какво различно да ги изхарча.25 за Камен Донев изхарчих два пъти с удоволствие (знам, знам - театърът и киното се различават съществено)."Източни пиеси" може и да не е върха на елхата, както ...
46
2
 
6
 
! Отговори
Годо преди 13 години
ТИЛТ - е обяснено дори в трейлъра на филма. Според мен само името му е оригинално, останалото от филма е нищо запомнящо се и нищо случващо се. Все пак аз няма да спра да подкрепям българското кино и ще ходя дори и на най-тъпия български филм. Мисля, че режисьорът на ТИЛТ - толкова е бил уплашен дали ще му се получи филма, че го е осакатил, няма нищо смело в този филм. ЗА съжаление същото се случва и с "Мисия Лондон" - там пък изобщо не се разбра история. Въобще комплекса на младия БГ режисоьр!
45
3
 
1
 
! Отговори
ema преди 13 години
Tilt e angliiski glagol i ozna4ava - naklanqm se, navegdam se.A kakvo ob6to ima sas samiq film- ne znam, ne sam gledala filma.Kogato go gledam 6te ti obqsnq
44
1
 
10
 
! Отговори
Марк преди 13 години
"Светът е голям и спасение дебне от всякъде" си и мотамо копие на сръбските филми /не само актьорът е сърбин/!През 1996-97 г. работих в Софийски театър! Навън улицата вреше и кипеше - хората атакуваха Парламента, а в театъра се играеше "Нощта на трибадите" - пиеса на Стринберг шведски автор от 18в.Това е проблема и на бг театъра, и на бг киното - не е адекватно на действителността! Фалшиво е!Пример за обратното е бг изкуството преди 09.09.1944г.
43
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако това е по-зле от "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", което според мене също беше глупав филм, то нямам думи...
42
5
 
9
 
! Отговори
Мануела преди 13 години
И на мен взе да ми писва от комунизъм и "дзифтовизми". За това и толкова харесах "Мисия Лондон". После се разчу за посолството ни не помня къде, че го били обърнали на същия бардак като във филма. Само ние и руснаците можем да се самоиронизираме така.Сега ще видим "Тилт". Аз чакам "Love.net" - очертава се нещо нестандартно.
41
4
 
16
 
! Отговори
Талант преди 13 години
Гледах филма. Мисля, че за последните 20 години най-добрият БГ филм си остава "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". гледам всичко българско, което излиза. ТИЛТ е посредствен филм, сниман добре и направен с желание. Явор Бахаров играе страхотно. Недостатъци: клиширана и скучна история. Главната героиня - немотивирана, защо не избяга, защо не се зарадва, когато Сташ се върна? Бащата - шаблон и клише. Никаква мотивация за убийството. Още по-лошо - оправдаха едно убийство. И още много много..
40
0
 
10
 
! Отговори
Марк до Мануела преди 13 години
Сложих ви плюс, защото и аз съм за родната идея!Мисля обаче че българското "кино" е далеч от българското изкуство!Не че и писателите ни и поетите ни са кой знае колко признати и познати извън страната, но все пак в сравнение с "кинаджиите" ни са поне 20 г. напред!Едно време в отвратителния соц, кой знае как и защо но се появяваха от време на време и хубави филми!Сегашните ще се скъсата да подражават на американските и просто е жалко за парите, защото по-добре да си купуваме американския ориг