Nasimo: срещу стената, към себе си

Най-известният уличен артист в България пред Dnes.bg
Обновена: 25 мар 2011 14:55 | 24 мар 2011 13:45,
68

Снимка: Nasimo.org
  Често когато пишат за него, казват, че няма нужда от представяне.

И сигурно са прави – Nasimo, познат още като Nast, Naste и Naster, е един от първите и вероятно най-разпознаваемият уличен и графити артист в България.

Диша спрей вече повече от 15 години и историята му се простира назад до средата на 90-те, върху десетки влакови вагони, хиляди стени и платна. Рисувал е навсякъде, където е стъпил. По няколко пъти.

Стилът му трудно се побира в едно изречение, защото всъщност е неописуем – толкова огромно е разнообразието от образи, идеи и изразни средства в творбите му.

След две изложби у нас и експозиции във Великобритания, Канада и др., той представи „V.I.T.R.I.O.L.” в галерия 1908. Заглавието е абревиатура на латинската поговорка Visita Interiora Terrae Rectificando Invenies Occultum Lapidem, означаваща алхимичната формула “Изучи вътрешността си и ще откриеш скрития скъпоценен камък”.

Съдържа 20 платна, изпълнени с маслени бои и спрей. Изобразяват Бойко Борисов като Кръстника, Азис като Горгона Медуза, Мона Лиза с очите и устните на Леонардо да Винчи, Барак Обама като Мики Маус.

Герои в нея са попкултурни икони (Мерилин Монро, Банкси, Шон Пен, Пако Рабан), религиозни фигури (Исус Христос, Прабхупада, Майка Тереза) исторически личности (Моцарт, Никола Тесла, Толстой, Васил Левски) и др.

Смели, иронични, изненадващи и хипнотизиращи. И чудесен повод да си поговорим с автора за миналото, настоящето и бъдещето... 

Още по темата

Как започна да рисуваш?
Без много-много да го мисля. Всичко тръгна от подбудите ни да вандалстваме и рушим вече изграденото. Беше 1995-а и тогава не знаехме какво е графити – просто пишехме по стените имена на групи като Guns'n'Roses, Metallica, Sk8 or Die и подобни...

А кога станаха графити?
Scum беше човекът, който ми подаде първия спрей. Към графити минахме към 1998-а. Дотогава си бяхме заблудени...

Помниш ли първия легален графит?
Мисля, че първият легал беше в Търговище на един тенискорт, където имахме разрешение. Някъде 99-а. Правихме го със Scum, тогава рисувахме предимно заедно. Бяхме копирали някакви букви от списание и бяхме добавили character (нещо като анимационен образ – бел. авт.) от снимка. Oбщо взето тогава се учeхме и не бих се хвалил с тези си проекти. Все пак почнахме с рисуването от стените, а не от листа...

А кога се роди култовото ND 2 ND (NTN Crew)?
В Търново 2 години след това.  Заедно с Ndoe (сега част от DRS – бел.авт.) го измислихме в Плевен. Ndoe имаше жестоко иновативен стил, той внесе свежест и в моя, повлия ми много благоприятно. Първо станахме добри приятели и по цял ден бяхме заедно. Беше съвсем в реда на нещата да направим графити-crew. Включихме и нашите приятели, които се зарибиха покрай нас – Porn, Zero, Stain, Erka и Ghost. Това беше ND 2 ND. Идеята ни беше, както при влаковете се правят парчета от край до край, така и ние да разпръснем графитите си от край до край по цяла България.

Малко хора знаят, че в зората на масовия интернет у нас вашият сайт беше в класацията на най-добрите и посещавани графити сайтове в света...
Да, имахме такъв период, когато графитите не бяха толкова популярни, камо ли пък в интернет. Един приятел в Търново почваше да се учи да прави сайтове и вече имаше няколко проекта с флаш анимация. Беше се вдъхновил от нещата ни и така излезе първият ни сайт. За нула време стана толкова популярен, че писаха от няколко американски списания за него и имаше по минимум 1000 влизания първите месеци след пускането му. Само от чужбина...
 
Кога ти беше последната бомба (нелегален графит – бел.ред.)?
Миналата година покрай проекта LOV YOU лепяхме огромни плакати из София. Иначе драсках нелегално последно в Канада, пак миналата година. Там беше малко спек, че ако ме бяха хванали, щях да го ям...

Ръката не се спира, а?
Ха-ха, да. Ама на повечето места е доста опасно и забранено. Пък и хората, като те видят със спрей в ръка, си мислят, че си терорист.  Улицата дава по-голяма свобода и затова я предпочитам винаги... Но, честно казано, напоследък имам повече идеи за галерии, отколкото за улични стени. Може би това е еволюцията... Да не ти се яде вече излишен бой, ха-ха.

Колко пъти си ял бой, колко пъти са те арестували – разкажи история от годините, в които единственото ти лице беше character-a със спрей вместо уста и нос...

В онези години си беше доста опасно и това беше причината да се скатаваме. Веднъж се случи случката след една пиянска вечер в Търново. Бяхме се начаткали, а когато се напиеш, знаеш, че мисловната дейност не върви... Драскахме тоалетната на една дискотека, но ни помирисаха и за няколко секунди дойдоха. След още няколко бяхме на земята, а спрейовете ни – в шефовете, които бяха бивши полицаи. Тогава доста ни биха и ни заключиха цяла нощ да стоим в тоалетната. Взеха ни паспортите. След това ни накараха да изтъркаме всичките графити по коридора. А те не бяха никак малко. Тогава обаче доста от приятелите ни се притекоха на помощ и само за няколко часа излъскахме всичко...

Можеш ли да обясниш на човек, който не ви осъжда като вандали, но който не разбира този риск, защо точно го правите?

Заради тръпката и за да разрушим старата измършавяла система. Може би славата е била също причина. Тогава най-вече чувствахме, че това е нашата задача. Хранехме се от обезумелите погледи на хората, след като видят къщата си омазана от горе до долу с цветни букви на сутринта.

Как направи прехода от стените към галериите? Как те убедиха да си покажеш лицето?
Никога не съм мислил нещата толкова напред. Всичко се случва винаги съвсем естествено и ненасилствено, това е якото на графити-арта - че носи свобода. Вероятно е повлияло и образованието ми – в университета рисувахме много платна и беше въпрос на време да пренесем графитите върху канавацата. Не че преди това не осрахме целите стени на факултета...

Рисунките ти винаги имат много силна лична позиция и провокативни образи. Как се раждат?
На първо място стоят идеите. Първо винаги засявам семенцето, а след това се оставям в ръцете на Висшата Сила да ръководи ръката ми. Често почвам да рисувам, без да знам какво правя. След това се отдалечавам и виждам, че е излязло нещо, което се опитва да ми хареса.

Как се роди V.I.T.R.O.L.?
Идеята ми дойде още миналата година, докато бях в Канада. Преди 2-3 години имах големи личностни проблеми, които бяха почнали да ми пречат. Не намирах отговори и това ме накара да се обърна навътре. И когато останах сам със себе си, започнаха да се нагласят нещата в главата ми. С тази изложба исках да провокирам хората да направят същото. Да покажа доказали се вече личности, които са се себереализирали и са оставили нещо за всички след тях. Идеята не е да копирам дадена личност, или да идолопоклоннича, а да накарам хората да се събудят от дълбокия сън на илюзията и да разберат, че всеки един от нас носи гениалното в себе си. Затова най-специалното „платно“ в изложбата представляваше... обикновено огледало.

Кой от изобразените образи те вълнува най-силно?
Всички тези личности са ме спечелили по един или друг начин, защото са доказали, че Бог е реалност и че само чрез него ние можем да направим живота си стойностен. Исус Христос, Никола Тесла, Леонардо да Винчи, Васил Левски, Майка Тереза, Прабхупада и Толстой са главните. Освен тях има и негативно показали се личности, защото бялото не може да се оцени без черното.

Какво те провокира?
В последно време мега сънят, в който живеем – пред компютъра, пионки в ръцете на подивели от жажда за власт политици и алчни типове. Промиват ни мозъците с помия и ние губим идентичността си, губим традициите, които са ни оставили предците ни, губим връзката с природата и с Бог, и със себе си.

Как минават дните ти между изложбите?
Сега намирам време за себе си, чета и се разхождам сред природата. Далеч съм от големия град. Имам приятели, с които мислим по един начин и се опитваме да живеем спокойно и чисто. Рисувам само когато имам какво да кажа. Не се занимавам с нищо друго.

Интервю с Nasimo от 2001 чети тук!

„V.I.T.R.I.O.L.” е в Галерия 1908.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
5
 
! Отговори
Dilomski преди 12 години
Моля селяните, дето си пият ракийката след като са бачкали цял ден гипсокартон, плочки, дограма, дистрибутори на лимонада, подрастващи *** и застаряващи чичковци с дебели шкембета и завършен 6ти клас да НЕ се обаждат неподготвени по темата графити, тъй като отстрани се вижда ясно, че в опита си да се изкарате умни и начетени, се излагате като кифладжии на битпазар.Както се казва, като не разбираш от нещо, не се обаждай.Писна ви да коментирате футбол и политика ли, всезнайковци?
68
0
 
2
 
! Отговори
Dilomski преди 12 години
Моля селяните, дето си пият ракийката след като са бачкали цял ден гипсокартон, плочки, дограма, дистрибутори на лимонада, подрастващи *** и застаряващи чичковци с дебели шкембета и завършен 6ти клас да НЕ се обаждат неподготвени по темата графити, тъй като отстрани се вижда ясно, че в опита си да се изкарате умни и начетени, се излагате като кифладжии на битпазар.Както се казва, като не разбираш от нещо, не се обаждай.Писна ви да коментирате футбол и политика ли, всезнайковци?
67
1042
 
1
 
! Отговори
dxfwtk преди 12 години
66
2
 
2
 
! Отговори
B преди 13 години
В случая казвам: Ето, колко добре мога да боравя с Гугъл, и да си свалям снимки за портрети!Няма що, много творческо и артистично...:)))
65
2
 
4
 
! Отговори
свидетел преди 13 години
агресивност, нетолерантност, делири... разрухата на предишното за да докажеш своето не е свобода, това си е чиста душевна недъгавост, лошо детство и отсъствие на каквато и да е култура.Май не е далече от чалгата...!?
64
9
 
7
 
! Отговори
свидетел II преди 13 години
агресивност, нетолерантност, делири... разрухата на предишното за да докажеш своето не е свобода, това си е чиста душевна недъгавост, лошо детство и отсъствие на каквато и да е култура.Май не е далече от чалгата..
63
19
 
9
 
! Отговори
свидетел преди 13 години
агресивност, нетолерантност, делири... разрухата на предишното за да докажеш своето не е свобода, това си е чиста душевна недъгавост, лошо детство и отсъствие на каквато и да е култура.Май не е далече от чалгата...!?
62
6
 
19
 
! Отговори
187 преди 13 години
Тази култура отдавна е част от Европа, но не и от празните Ви панелени душички.
61
4
 
7
 
! Отговори
тревоамнистия преди 13 години
Ами всичко е хубаво само едно нещо се пропуска понеже съм виждал всички страни на нещата. Голяма част от субкултурата използва наркотици, а миналите през комуни стават доста вярващи в Бог. За съжаление поколенията израснали в прехода им се наложи да приемат и доброто и лошото на чуждото за по-добро от нищото на татовите поколения.
60
7
 
0
 
! Отговори
мм преди 13 години
Да не говорим, че целия смисъл на бягство от свободата е съвсем друг и изобщо няма отношение върху това което аз имах предвид и към това в което ти защитаваш като теза (ако изобщо може да се извлече нещо подобно на теза от жалките ти демагогски излияния).
59
6
 
2
 
! Отговори
мм преди 13 години
Аз до колкото си спомням в "Бягство от свободата" никъде не се казва че свободата се изразява в потъпкване на личното пространство на "другите" както ти ги наричаш. Колкото и да заобикаляш проблема със сладки приказки, фактите са си факти. Законите са си закони. На мен не ми трябва да съм в час с каквото и да е, за да сън наясно с факта че не искам да се нарушава неприкосновеност на личната ми собственост. Следващия път не се опитвай да ми даваш за пример книжки които се изучават в първи курс.
58
6
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
До Conscious_style Интересно, ако аз, като един виден ***, който изобщо не е в час с ефимерната същност на това изкуство реша, че ефимерната същност на моето изкуство се изразява в това да хвана някой стрийт артист в момент на въодушевление и да го пребоядисам отгоре до долу със собствените му спрейове? Не за друго, а за да го впиша по моя си начин в непрекъснатата вътрешноградска комуникация Този стрийт артист дали ще прояви дълбочина на погледа "отвъд максимума на мисловната и перцептивна дейност" и ще адмирира моето виждане за вътрешноградската експресивност, която му налагам?Истината е проста, момчета. Този свят е съграден от практици, не от артисти. Едните трябва да се съобразяват с другите и обратно. Когато процесът е взаимно толерантен - нещата са прости. И учудващо добре се получават. Но да решиш, че "възможността да гледаш на измерението по друг начин" ти дава свободата да рушиш права и норми е просто едно удобно извинение.
57
1
 
12
 
! Отговори
Conscious_style преди 13 години
до ммПърво си изясни какво разбираш под понятието свобода, прочети някоя друга книжка по този въпрос и тогава изказвай мнения (препоръчвам ти Бягство от свободата на Фром). Второ, ако някоя думичка те е затруднила, това си е лично твой проблем и трето по същество след като си стигнал до заключението, че човек не трябва да твори "изкуство" на гърба на другите, значи изобщо не си в час с ефимерната същност на това изкуство, което използва общото пространство за непрекъсната вътрешноградска комуникация на едно друго ниво, в което пространство такива като теб, така наречените други хвърлят *** където им падне, чупят пейки, рушат градския транспорт и ме обстрелват с пропагандни реклами и т.н на мой гръб. И последно, като ти е толкова сложно за разбиране се завий като поредното болтче в машината от поредни други и си живуркай. Поздрави 
56
0
 
23
 
! Отговори
x8bo преди 13 години
Нека да си рисува човека, има талант! А не като тея хулигани дето си драскат имената и к*р за фотболни отбори. Има толкова гадни сгради навсякъде по България, щом общината не се грижи за тези сгради, поне да нарисуват нещо, да е хубаво. Аз лично нямам нищо против да ми се направи някакъв такъв проект да ми издраскат блока, стига да е направено хубаво от такова талантливо момче.
55
0
 
1
 
! Отговори
VV преди 13 години
до ТТ - евала - радвам се че се разбрахме
54
5
 
4
 
! Отговори
мм преди 13 години
Брей ! Ето и някой който е внимавал в училище и научил някоя и друга сложна думичка :) Аз нямам намерение да налагам дефиниции на каквото и да е. Просто искам такива като теб да си набият в главите елементарен факт ! Човек не трябва да твори "изкуство" на гърба на другите. По този начин такива вандалчета като гореописания нарушават свободата на хората. Тази толкова скъпоценна за всички нас свобода. Така че си навържи сложните думички на една верижка и си я напъхай в елитарния си ***.
53
4
 
2
 
! Отговори
ТТ преди 13 години
до 49Да точно това имам предвид и аз. Има и разни такива уж графити дето на нищо не мясат ... но както и да е. И все пак фасадата не е негова че да рисува върху нея. Ето ... ти си съгласен ... да рисуват по твоята стена. Да си търсят хора които искат да им е нарисувана стената и така.
52
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия DRS не са ли по комуните вече при "слимарата"?
51
12
 
5
 
! Отговори
Говедарин преди 13 години
Хахаха... Яз веднъж улОвих един такъв да ми драска по вратата на гаража...Че като го фанах... И му викам избирай, или ше те смажа от бой, или ше ми опраиш вратата?Цел ден после търка с шкурка и маза със лак, ни яде ни вода пи...
50
2
 
19
 
! Отговори
Conscious_style преди 13 години
Тези така съвестни "граждани", ако бяха толкова активно негативни в позицията си и по отношение на хвърлянето на фасове и *** по улиците, неправомерно паркирали коли, разходката на кучета в детски градинки, рекламите с голи жени и мъже навсякъде.. и т.н. да не изброявам до безкрай, нямаше да имат грешка.. хаха Но, както винаги се изказа объл кръгъл ***, неподготвен е пак, да налагаш дефиниции на едно субкултурно движение и да се опитваш да даваш оценки по художествени процеси и изразни средства, които са отвъд максимума на мисловната и перцептивната ти дейност е наистина забавно погледнато отстрани. Браво на Настера, да продължава да твори и да развива графитите в България!