Само 7% от нас се чувстват щастливи

Според проучване на Евростат българите са най-големите песимисти в Европа
10 окт 2008 08:15,
31
Само 7% от нас се чувстват щастливи
Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

По повод Световния ден за психичното здраве националният координатор по психиатрия проф. Вихра Миланова представя данни от Европейския пакт.

Според изследването едно от най-често срещаните психични разстройства е депресията.

С развитие на депресията много често се появява риск за самоубийство, като в Европа най-висок е този риск за жителите на източноевропейските страни, а най-малко - по Средиземноморието.

До голяма степен психичното здраве зависи от това доколко хората изпитват позитивни чувства, отбеляза Миланова. По данни на проучването жителите на България и Латвия са най-големите песимисти в Европа.

Едва седем процента от българите посочват, че са "напълно щастливи", докато този процент за Холандия, Люксембург и Белгия е около 25 на сто.
   
За 2006 г. са отчетени общо 58 000 самоубийства в ЕС,поради което те са основна причина за преждевременна смърт в Европа. Броят им надхвърля смъртните случаи, причинени от транспортни произшествия през същата година, които наброяват 50 000, сочи проучването.

Около 90 на сто от самоубийствата са свързани с психични разстройства, показват данните на Евростат. Най-често се самоубиват хора в активна възраст, затова и икономическата цена на депресията е много висока.

Най-често депресията се проявява и обостря в преходните сезони като пролетта и есента. Намаляването на светлината се отразява върху обработката на хормона мелатонин, който има отношение към психическото състояние на човека. Затова и броят на самоубийствата в скандинавските страни е толкова голям.

Страхът от психичните заболявания е по-голям, отколкото от други болести, тъй като обществото не е толерантно към хората с психични проблеми и много често ги дискриминира.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"след две седмици се махам завинаги от БГ-то" ... :) glupak ... 6te se vurne6 mnogo skoro
9
0
 
0
 
! Отговори
-- преди 15 години
..че като избягаш ще бъдеш щастлив?...
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Щастие?! Вече не помня какво беше това. Май имаше нещо такова преди да остана без работа, без пари и преди отношенията ми със съпруга ми да станат чисто формални. Но това беше някога. :-(
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ха-ха-ха...смях. Поровете се малко из новинарските сайтове и прочетете коментарите на хората, за да разберете, че тези 7% са силно завишени. Българина си е принципно хейтър, мнителен и лукав. Ама сме такива заради управниците ни и то не само заради тези от прехода...Аз лично съм от малкият процент на щастливците, но това е така, само защото след две седмици се махам завинаги от БГ-то
6
0
 
0
 
! Отговори
мим преди 15 години
виж сега Анонимен 2, в Босна са по-добре щото още не са влезли в ЕС. чакай малко и ще видиш и там какво ще стане. а що се отнася до 7% щастливци у нас, то май толкова са хората с психични отклонения у нас. те са си щастливи по рождение и такива ще си умрат - щастливи.
5
0
 
0
 
! Отговори
Anonimen преди 15 години
"напълно щастлив" е много условно. Всичко да ти е наред - зъб ще те заболи и пак няма да си "напълно щастлив".Колкотто до това , че за нещастието си са си виновни преди всичко самите българи - с това съм съгласен. Мръсни, мързеливи и необразовани хора не могат да са щастливи, с изключение на братята роми.
4
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 15 години
Така е .Времето за пощипване по бузката и дръпване на ушенцето отдавна сме до изтървали.Вече е късно за "нежна" революция.Всички крадци и корумпирани гадове се увериха в собствената си безнаказаност и в момента просто пробват до колко може да издържи българския народ.Всички закони са удобно преправени и са създадени обкръжения от лакеи ,които да помагат в краденето /с надеждата и те да закачат нещо от далаверата/.ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА НАПРАВИ ПЪЛЕН КРЪГ : КРАДЦИ -ЛАКЕИ-ОГРАБВАНИ. И тъй като не се очакват закони които да спрат корупцията.Гарван ,гарвану око не вади.Ако не започнат лични разправи с *** ограбващи България след няколко години от страната ни ще останат само голи баири /ако някой не намери пазар и за тях.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
аз се чуствам щастлива. но "напълно щастливи" имам чувствотор че са само наркоманите. ето един виц:Ако всичко ви е наред.Ако жена ви е прекрасна.Ако и любовницата ви е прекрасна.Ако заплатата ви не само стига, а и остава.Ако шефът ви е хубав човек.Ако нямате никакви проблеми със здравето.Кажете "не" на наркотиците!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не са виновни народните избранници ( което не значи че нямат вина).Виновен е манталитета на българина, че щастието пада от небето, и за него е голяма трагедия, че не вали над неговата къща. Нима в Босна, дето имаше война, е по-добре. Е ще стане като гледам ''нещастния'' български народ. Вчера чакахме майстори, но те не дойдоха, защото имали ''тежка'' вечер - горките с камъни ги товарили по чалгаджииниците в средата на седмицата, нещастните те.Е, затова и Босна ще ни изпревари, щото хленчим и чакаме щастието да ни нойде.
1
0
 
0
 
! Отговори
\m/ преди 15 години
Лично на мен едни развяти бесилки с народни избраници край парламента много добре биха ми повдигнали настроението..пуу..красота!