Не джинджифил, а чудо

Растението има антибактериално, аналгетично и успокоително действие
2 фев 2009 10:05, Видка Атанасова
15
Не джинджифил, а чудо
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Джинджифилът (Zingiber officinale) е многогодишно растение, което има невероятно благотворно действие върху човешкия организъм.

В Средновековна Европа бил на особена почит, но с времето започнал да се използва само в сладкарската промишленост.

Източните страни обаче без джинджифил не могат.

Растението произхожда от Азия, но най-големият му производител е Индия.

Казват, че джинджифилът с най-екзотичен вкус идва от Ямайка.

Най-близките роднини на джинджифила са галангал и куркума.

Азиатците от доста време го използват като лекарство, подправка, храна, козметично средство и афродизиак.

Японците пък го използват също в захаросан сироп или кисел.

Още в колониалната епоха англичаните са му отдавали особено внимание. Така произлиза известният сладкиш ginger bread (джинджифилов хляб) и любимото ферментирано питие ginger ale (джинджифилова бира).

Джинджифилът има антибактериално, аналгетично и успокоително действие. Учените го препоръчват на бременните, особено през първите три месеца, защото помага срещу гаденето и повръщането.

Джинджифилът помага и при проблеми с храносмилането, повишава работата на жлъчката. Помага и при подуването, а когато става въпрос за грип или настинка, е истински магьосник.

Има антисептично действие и успокоява кашлицата, ако се използва като добавка към чайовете и топлите напитки. В комбинация с други билки увеличава тяхното действие.

Свежият корен на джинджифила се използва срещу потенето и изхвърлянето на токсини от организма, а изсушеният корен – при болки в стомаха, диария, ревматизам, кашлица и др.

Естествено, и като подправка джинджифилът е прекрасен за овкусяване на ястия от месо, риба, зеленчуци, ако се използва пресен, настърган или на парчета.

Когато се купува, трябва да се избере този, който при пипане е твърд и не може да се сгъне. Може да се пази една седмица в хладилник, увит във фолио или по-дълго време във фризера.


15
Напиши коментар Коментари
0
 
6
 
Отговори
dani преди 3 години
predi vreme pro4etoh v edna statiq,4e djindjifila ima slabitlno deysvie.nqkou moje li da mi kaje dali e istina .
1
 
15
 
Отговори
аз преди 4 години
'Свежият корен на джинджифила се използва срещу потенето и изхвърлянето на токсини от организма"

Така поднесена информацията изглежда че джинжифилът пречи на изхвърлянето на токсини от организма.
1
 
3
 
Отговори
Някой преди 5 години
Не е вярно че ginger ale е джинджифилова бира и не е вярно че е ферментирала. В Щатите съм пил такова ginger ale = на вкус е абсолютно същото като Спрайт. И е газирано и сладко. Но в никакъв случай не е бира, нито е алкохолно! Това ми напомня навремето комунистическата пропаганда във вестник Стършел - изобразяваща пияни американски войници с бутилки от Кока Кола в ръцете!
0
 
2
 
Отговори
преди 5 години
Зимната ябълка или гулия е сладка и се консумира сурова, варена или се поставя в смесените туршии. Джинджифилът е подправка - леко люта. Има го в халите на зеленчуковите щандове.
0
 
3
 
Отговори
Трън преди 5 години
Мсиля че отговаря на "gingembre", но в магазините си го има с името джинджифил, и на корени, и сушен, не е трудно да се намери
2
 
3
 
Отговори
прелитащ преди 5 години
това не е ли на нашенски "зимна ябълка" или е gengibre от който правят и чай????Благодаря!
1
 
0
 
Отговори
преди 5 години
ot "metro" v "hit" su6to ima, gledai ad e po-tvurd i sus svej cvqt, ako e zasuhnal ne go vzimai, po-dobre si kupi sushen :)
9
0
 
3
 
Отговори
Несков преди 5 години
Откъде мога да го купя ?
8
0
 
5
 
Отговори
преди 5 години
аз съхранявам в хладилник корени от джинджифил много повече време и изобщо не се развалят!
7
1
 
4
 
Отговори
Nat преди 5 години
Ginger bread kurabiikite sa strahotni,stiga da znae6 kak da gi napravi6..
6
0
 
4
 
Отговори
Бай Гастроном преди 5 години
Джинджифил - голяма отврат - направо - бльо........
5
4
 
2
 
Отговори
ачо преди 5 години
"това, че не знаете как да го използвате, не значи, че е гадно"

Виж сега, ти ако си го мушкаш изотзадзе, може и да ти е приятно. Ама хората са различни нали, на някои не ни харесва :-)
4
1
 
4
 
Отговори
преди 5 години
това, че не знаете как да го използвате, не значи, че е гадно
3
0
 
6
 
Отговори
ники преди 5 години
Щом е гадно, значи е полезно... :)))
2
1
 
1
 
Отговори
ачо преди 5 години
Сигурно е вярно, защото ми е ужасно гадно на вкус :-)
1
4
 
3
 
Отговори
преди 5 години
глупусти на търкалета, ginger bread са мноо гадни курабийки


Грижа за кожата през зимата
Грижа за кожата през зимата

Грижа за кожата през зимата

Депресирани ли сте, без да подозирате?
Депресирани ли сте, без да подозирате?

Депресирани ли сте, без да подозирате?