България е в грипна епидемия

От понеделник затварят всички училища в страната
6 ное 2009 14:50,
179
България е в грипна епидемия
Снимка: Булфото

Министерството на здравеопазването обяви национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности.

В момента болни от грип са 210 на 10 000 души.

Боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и активната трудоспособна възраст 20-60 г.

От понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни.

Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво.

Министър Божидар Нанев увери, че болниците и лекарите са готови да посрещнат по-голяма грипна вълна. Имало възможност за разкриване на нови легла в лечебните заведения.

Той не се ангажира кога у нас ще започнат да пристигат първите противогрипни ваксини срещу новия вирус A(H1N1).

"Зависи какви са наличностите, които ще ни предложат производителите", каза той.

Нанев посочи, че България се е обърнала към европейския комисар по здравеопазването и европейски страни, ако имат излишък, да ни го предоставят, преди да бъдат получени заявените по търговски път дози.

Той посочи, че общо около 12 млн. лв. ще са нужни за антивирусни препарати и ваксини.

С обявяването на грипната епидемия се разпореждат и ограничителни мерки в лечебните заведения.

Преустановяват се работата на детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните ваксинации, плановата оперативна дейност, свижданията в лечебните заведения.

Лекарите съобщават, че болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки.

Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. При тях най-често се развиват усложнения.

Във връзка с това се препоръчва на хората да ограничат посещенията на масови прояви, да избягват контакти с болни, да спазват добра лична и битова хигиена.

При поява на грипни симптоми се препоръчва незабавна консултация с личния лекар.

При самолечение, особено при възрастни хора и страдащи от хронични заболявания, често се стига до усложнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
0
 
! Отговори
ВАЖНО!!! преди 14 години
Вирусът на свинския грип може да е бил създаден в лаборатория при разработване на нови ваксини. Това предположение направи един от създателите на лекарството Тамифлу, което се използва за лечение на грип. Според австралийския учен много вероятно е да е имало лабораторен инцидент.Опасният вирус може да е бил създаден по невнимание от учени, които са развивали нови вируси за разработване на ваксини. Това твърди вирусологът от Австралийския национален университет Ейдриън Гибс. Според него, след като свинският грип е комбинация от генетичен материал от ***, птици и хора, напълно възможно е вирусът да се е появил в лаборатория. Наскоро Гибс попаднал на реклама на ваксина за грип при ***, която е съдържала три различни вируса. Австралиецът допуска два варианта, че учените не са унищожили разработения вирус, който бил използван при разработването на новата ваксина или пък не са успели да овладеят разпространението му. Експерти по грипни болести от Световната здравна организация също проучват този сценарий.
152
0
 
0
 
! Отговори
ВАЖНО!!! преди 14 години
от 5.11.2009 - Полската министърка на здравеопазването д-р Ewa Kopacz в парламентарен дебат, излъчен на живо по ТВ казала, че СЗО разпространява дезинформация в Украйна относно пандемията, за което предаването е било прекъснато за 15 мин. Според нея НЕИЗПИТАНАТА ВАКСИНА за "свински грип" може да причини повече УВРЕЖДАНИЯ И СМЪРТ от самия "свински грип"
151
0
 
0
 
! Отговори
до 149 преди 14 години
АМИ ОБИКНОВЕННО ПЪРВИТЕ КОИТО ПРОТЕСТИРАТ СА МЕДИЦИНСКИ РАБОТНИЦИ(Англия, USA не търсете информация само на BG - знаем се)...т.е. те ако не искат!!!!!А И ПОЛСКАТА МИНИСТЪРСКА ДА СЕ ИЗКАЖЕ В ПАРЛАМЕНТА - ПРОТИВ!!!Т.Е изправя се срещу СЗО - едва ли е случайно...!
150
0
 
0
 
! Отговори
S-MS преди 14 години
za sega ne sum bolen i nqmam nujda ot vaksinav Turciq ve4e ima zaboleli ot vaksinataima dosta strani4ni deystviqpo dobre po 50-100 grama rakiq vsqka ve4er ot kolkoto vaksinata
149
0
 
0
 
! Отговори
до Ангел преди 14 години
Същото нещо чух днес и от моя позната, която живее в Гърция. Каза ми,че гърците са абсолютно против поставянето на ваксината. Обаче моя роднина в Австралия каза,че по цял ден по телевизията дават адреси на пунктове, където можеш да си поставиш безплатно и хората ходят много......незнам вече кое е хубаво и кое не
148
0
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 14 години
до експерт /ами ако искаш на теб да ти я боднем и да чакаме...ако нищо не ти стане/-----------------------------------------------------------А защо тази новина ............я няма никъде по нашите МЕДИИ????НЕ Е ЛИ ДОСТА СТРАННО?
147
0
 
0
 
! Отговори
експерт преди 14 години
не виждам какво лошо има във ваксината, също е хубаво че ще се позабави докато дойде в България. Тъкмо тогава ще знаем дали действа и има нежелани ефекти
146
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
...посредством превръщане на живота на обикновения човек в Ад...
145
0
 
0
 
! Отговори
ВАЖНО!!! преди 14 години
от 5.11.2009 - Полската министърка на здравеопазването д-р Ewa Kopacz в парламентарен дебат, излъчен на живо по ТВ казала, че СЗО разпространява дезинформация в Украйна относно пандемията, за което предаването е било прекъснато за 15 мин. Според нея НЕИЗПИТАНАТА ВАКСИНА за "свински грип" може да причини повече УВРЕЖДАНИЯ И СМЪРТ от самия "свински грип"НО ТОВА ЕДВА ЛИ ЩЕ СЕ ЧУЕ ПО НАШИТЕ ПЛАТЕНИ МЕДИИ...
144
0
 
0
 
! Отговори
angel преди 14 години
Абе ние не сме ***, много добре знаем, че всичко е за пари, за да печелят гигантските фармацефтични компании, но грипът е тук, грипът е факт. Дъщеря ми в момента го кара. Профилактиката е следната, 1 път на ден ремантидин. Симптомите са, главоболие, болки в очите, ставите още на първия ден, температура, суха, дращеща кашлица и повръщане. Лекува се с ремантидин , тамифлу и реленца плюс витамини и нурофен. Бъдете здрави , но взимайте мерки.
143
0
 
0
 
! Отговори
Стойко преди 14 години
Безплатно е само сиренцето за мишката в капана,анадъмо?Или да обяснявам като на бавноразвиващ се?
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мда, хем е безплатно.
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мда, хем е безплатно.
140
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мда, хем е безплатно.
139
0
 
0
 
! Отговори
Виена преди 14 години
Първа мярка като усетим грипа: пресен сок от 2-3 лимона, като прибавимм и вода една трета от количеството на сока, оставяме на котлона да поври 5 минути със захар на вкус. Пием като чай на глътки, преди или след ядене няма значение. Този чай се вари и пие през три часа, докато сме в грипна криза - температ, гърло, главоболие, хрема, стомах и т.н.А за да избегнем грип - всеки ден по 2-3 скил чесън, сварени като чай, за да се убие миризмагта. Сварен или сготвен, чесънът запазва ефекта си.
138
0
 
0
 
! Отговори
ваня преди 14 години
Трябваше по рано да се обяви грипната епидемия в училищата, защото тези които нямаха температура и само кашляха заразиха всички.Мъчеха се родители със сиропи както преди ,но грипа не мина и нещата станаха по зле. Тези който пък бяха с температура ги повали грипа ,че чак в болниците лежаха с различни усложнения.Но нали сме издръжлива нация и послушна, чакаме да направим 30% днес за да обявим епидемия,нищо че на другия ден вече ще е пандемия и процента ще е 50% . Винаги закъсняваме.
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
O NOEZ WTF
136
0
 
0
 
! Отговори
отвратена преди 14 години
Абе тия от МОН са ку-ку бе. Учителите трябвало да бъдат на у-ще ? Децата са в ваканция. Ако не се лекуват болните даскали к'во става ? Всички учители от гр. Сливо Поле кашлят и се сополивят, оставете ги да се лекуват, и те са човеци на този скапан от хората свят.
135
0
 
0
 
! Отговори
В до 132 преди 14 години
И аз съм средностатистически труженик, просто искам да кажа, че Българинът трябва да обръща повече внимание на здравето си, а не да ходи до лични си лекар само в краен случай. И най-важното да спре да се мисли за недосагаем, сякаш всичко минава около него без да го засяга, респективно - "мен тоя грип няма да ме хване".
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И ДИСКОТЕКИТЕ И ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ ТРЯБВА ДАС Е ЗАТВОРЯТ!!! НИКАКЪВ КОНТРОЛ НЯМА ПРИЕМАТ СЕ ХРЕМАВИ ДЕЦА, ВСЪЩНОСТ ТЕ ВСИЧКИ СА ТАКИВА НЯМА ЕДНО ЗДРАВО1!! ТАМ СЪМ СЕСТРА И ЗНАМ КАК Е!