България е в грипна епидемия

От понеделник затварят всички училища в страната
6 ное 2009 14:50,
179
България е в грипна епидемия
Снимка: Булфото

Министерството на здравеопазването обяви национална грипна епидемия, тъй като в страната са достигнати съответните епидемични стойности.

В момента болни от грип са 210 на 10 000 души.

Боледуват всички възрасти, но най-засегнати са учениците и активната трудоспособна възраст 20-60 г.

От понеделник всички училища в страната са във ваканция през следващите 5 учебни дни.

Решение за затваряне на яслите, детските градини и прекратяване на занятията в университетите ще се взема на регионално ниво.

Министър Божидар Нанев увери, че болниците и лекарите са готови да посрещнат по-голяма грипна вълна. Имало възможност за разкриване на нови легла в лечебните заведения.

Той не се ангажира кога у нас ще започнат да пристигат първите противогрипни ваксини срещу новия вирус A(H1N1).

"Зависи какви са наличностите, които ще ни предложат производителите", каза той.

Нанев посочи, че България се е обърнала към европейския комисар по здравеопазването и европейски страни, ако имат излишък, да ни го предоставят, преди да бъдат получени заявените по търговски път дози.

Той посочи, че общо около 12 млн. лв. ще са нужни за антивирусни препарати и ваксини.

С обявяването на грипната епидемия се разпореждат и ограничителни мерки в лечебните заведения.

Преустановяват се работата на детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните ваксинации, плановата оперативна дейност, свижданията в лечебните заведения.

Лекарите съобщават, че болестта се развива от 24 до 48 часа след заразяване и изисква бързо предприемане на мерки.

Грипът е особено опасен за често боледуващи деца и страдащи от системни хронични заболявания от всички възрасти. При тях най-често се развиват усложнения.

Във връзка с това се препоръчва на хората да ограничат посещенията на масови прояви, да избягват контакти с болни, да спазват добра лична и битова хигиена.

При поява на грипни симптоми се препоръчва незабавна консултация с личния лекар.

При самолечение, особено при възрастни хора и страдащи от хронични заболявания, често се стига до усложнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
на този етап, аз бих пропуснала градския транспорт, по-добре пеша да ходя или някой приятел да ме кара с колата
132
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
131-ви, за да ти изпълня препоръките трябва или да съм безработен или милионер, но не и средно статистически хомункулус, пътуващ по 2 часа в градския. Вярно, сега се замислям дали да ни си взема и аз кола като селяните в София
131
0
 
0
 
! Отговори
В преди 14 години
Трябва сериозно да се замислим и да се опитаме да се предпазваме. Тия Бай-Ганьовщини от типа на ракийката и винцето ще ме оправят са пълни глупости. Аз смятам,че е по добре да се подсигурим срещу вирусите,вместо после да дадем половината си заплата за лекарства или да треперим над болните си деца,което е още по-притеснително! Пийте витамини,яжте плодове, спортувайте,избягвайте контакти с болни хора. А и никой не би искал да зарази най-близките си, нали? Все пак здравето е най-важно,разберете го!
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Лечението е просто, казава се САНТРОП- сандък,трап и поп!
129
0
 
0
 
! Отговори
фкдсгх преди 14 години
Не си "Българин", а си едно тъпо парче. Както и повечето от пишещите тук.
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
няма ли някой тук, който наистина е изкарал този грип, а не обикновен, да сподели наистина симптомите са тези, за които пишат и с какво са го лекували?
127
0
 
0
 
! Отговори
Search преди 14 години
http://***.youtube.com/watch?v=f5JJ7Uvj66k
126
0
 
0
 
! Отговори
Мамантос преди 14 години
Давайте, ***, ваксинирайте се, купувайте тамифлу и всевъзможните *** в лъскави опаковки на западните фармацевтични престъпници. Те богатеят от вашето тъпоумие, което прагресивно расте в условията на любимата ви евроатлантическа либерална демокрация.И тоя, и оня грипен вирус го създадоха ония, които ви карат да се васкинирате, и да им купувате илячите. Е, сега знам, че ще ни наскачат учените-недоучени келешчета, ама няма как, -- простотията по хората ходи. Хайде, със здраве!
125
0
 
0
 
! Отговори
еРектора преди 14 години
До : фкдсгх Знаеш ли къкъв съм - Българин съм!А ти какъв си ,адекватен *** ли ?
124
0
 
0
 
! Отговори
фкдсгх преди 14 години
еРектора, какъв си ти такъв *** неадекватен? Студент съм и предпочитам да не изпускаме материал заради разни ваканции, но не ми е приятно всеки втори да ми кашля в лицето! И какъв смисъл има децата да не учат, а студентите да учат? Че нали като се прибера при малката ми сестричка мога да я заразя!?
123
0
 
0
 
! Отговори
еРектора преди 14 години
Ммм да ,понеже гледам им тука студентчета дето не им се ходи на лекции,трябва след като затворят университетите да затворят и кафенетата и баровете - в библиотеката няма да ги хване грипа - гарантирам ви :-)))
122
0
 
0
 
! Отговори
GOSHO преди 14 години
ШИШЕ РАКИЯ И ЗА МЕЗЕ ГЛАВА ЧЕСЪН Е ЛЕКЪТ СРЕЩУ ГРИПА !!!!ВИРУСЪТ МРЕ ОТ ТОВА !ПРЕЗ 6 ЧАСЯ ПО ДВЕСТА РАКИЯ С ПО 3 СКИЛИДИ ЧЕСЪН.ТОВА Е ДОЗАТА НА ЛЕКАРСТВОТО.АЗ ТАКА СЕ ИЗЛЕКУВАХ !!!
121
0
 
0
 
! Отговори
varg1 преди 14 години
aleluq
120
0
 
0
 
! Отговори
ифф преди 14 години
добре....затварят училищата, спират плановите опреации......но защо не затворят и дискотеките...където много вероятно голяма част от същите тези , които са в грипна ваканция ще прекарват времето си.....там не е ли по-опасно, отколкото в училище?????
119
0
 
0
 
! Отговори
Мертол педераса преди 14 години
Аз съм гей
118
0
 
0
 
! Отговори
sas преди 14 години
А знаеш ли, че все още няма никакви наблюдения какви могат да бъдат последствията от ваксината? Турция дава мило и драго да влезе в ЕС, а Франция е най-върлия противник. Това да ти говори нещо?
117
0
 
0
 
! Отговори
Stoqnov преди 14 години
Mnogo kasno se setiha da obqvqt gripna ipidemiq zashto vinaga neshtata sas v posledniqt moment.
116
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 14 години
И аз съм съгласен, че смъртните случаи са прекалено много за малката ни страна. Не може 6 души да умират за 6 дни. При положение, че дори онзи ден разбрах, че от ЕС имало готови ваксини за БЪлгария и то БЕЗПЛАТНО и никой не се е сетил да ги вземе навреме... Информацията ми е от чиновник в здравно министерство. В САЩ не знам колко бяха смъртните случаи, но за 300-милионна страна едва ли са повече от 100...
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А правителството на Турция намери начин и пари да ваксинира децата от училищата, а и скоро за цялото население. А за България до март месец ваксината е мираж.
114
0
 
0
 
! Отговори
ифф преди 14 години
За съжаление всяка година от грип при усложнения умират около 3000 българи......гадно , но факт! Тази година грипа не е по различен.....за 3 месеца- има 6 починали.......според мен само психясват народа. Грип като грип....ако се вземат мерки навреме, няма проблем,но българина първо започва да се лекува сам и после като стане по- лошо тича при доктора.....Ама и тези дето са болни- не си седят в къщи ми тръгнали по улиците, в градски транспорт - навсякъде......това е.....