Носенето на маски не спасява от A(H1N1)

Лекари: Да ходиш на работа с 38° температура не е героизъм
10 ное 2009 09:24,
124
Носенето на маски не спасява от A(H1N1)
Снимка: БГНЕС

"Носенето на маска далеч не е най-ефикасното средство за предпазване от грип", коментира националният консултант по епидемиология доц. Мира Кожухарова.

"Най-добрата предпазна мярка е да се избягват контакти с болни хора, особено такива, които имат хронични заболявания, бременни жени и много малки деца", обясни епидемиологът пред БТА.

Тя смята, че обикновените маски, които започнаха масово да се носят у нас, не са в състояние да спрат разпространението на вируса.

"Няма гаранция, че човек ще се предпази чрез маската, защото вирусът се предава и чрез ръцете. Носенето на маска повече от един час я прави неефективна, защото тя се навлажнява и престава да предпазва, а тъкмо обратното – става филтър за проникване на заразата", обясни Кожухарова.

"Грипните вируси се отделят не само при кихане и кашляне, а и при говор, затова най-добрата проява на гражданска съвест е, когато сме болни, да си останем вкъщи, докато се излекуваме, смята Кожухарова. Да ходиш на работа с 38 градуса температураq не е героизъм, а абсолютна безотговорност към другите хора, които все още са здрави и може и да не се заразят", коментира тя.

Националният консултант по епидемиология допълни, че новият грипен вирус в лека форма, каквато "прекарват" повечето хора, отминава за три-четири дни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
0
 
! Отговори
до тамифлу-то преди 14 години
сопри се бе...1. Ако изпиеш отрова - ще умреш ли?2. Ако си здрав и пиеш хапчета/редовно/ - дали няма да се разболееш от нещо?Хайде сега... хапчетата вредят на перфектно здравите, ама видите липомагали най-много на болните?
102
1
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 14 години
Утре искам от днес.бг статия на тема: Колко процента от Ромското население се ползва от фармацевтични и лекарски услуги в България?и Колко процента от *** чакат за ин-витро примерно ?Хайде...гледам нямте работа...пишете за "маски"?
101
1
 
0
 
! Отговори
Веселка пак преди 14 години
и ако разчитах само на "гражданската съвест" досега щях да съм емигрирала! Че те на бременна жена *** не правят място в градския транспорт, а какво остава да си сложат ръката на устата като кашлят... егати усилието! И по цял ден кихащи, кашлящи и подсмърчащи в градския братче!!! щъкат... не искат само те да си боледуват, а да споделят всичко с останалите... ей така я разбират те граждаската си прогизнала съвест!!!!!!
100
1
 
0
 
! Отговори
Веселка преди 14 години
е, добре де... за три дни, в три поредни емисии новини гледах и слушах как водещия Кадриев чете три различни информации... така предпазните маски станаха неефикасни от 4 на 2 часа. Тука чета пише до 1 час от носенето й?!!! Ало, я вземете се прегледайте всички, че почнахте да ми лазите по нервите! А и след като заразата се предава по въздушно капков път една маска би ни предпазила докато отидем или се приберем от работа... средно се пътува по около час в София.
99
1
 
0
 
! Отговори
winter преди 14 години
Ето за това не обичам зимата. Само вируси, болести, студ, грипове и *** ***, които коментират едно и също нещо по 15000 различни начина и тормозят хората. Пу! Мин. година пилешки, тази-свински, догодина-маймунски грип, а по-догодина - сурикааат. :РрРррРРР :)
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
те помагат, но ако се смянчт често, а тия дето ги носят по цял ден имат още по голям шанс да се заразят, след като я пипат и тн, и тя се пълни с микроби
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
то беше ясно, че маските не помагат, добре, че заблудените са малко
96
1
 
0
 
! Отговори
до цървелан 70 преди 14 години
ПОДЧЕРТАВАМ: дори и да си набавиш,като ядеш китайски янасон, няма се излекуваш от свински грип!!!!по-добре си пий Тамифлуто и не философствай!
95
1
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 14 години
Утре искам от днес.бг статия на тема: Колко процента от Ромското население се ползва от фармацевтични и лекарски услуги в България?и Колко процента от *** чакат за ин-витро примерно ? Хайде...гледам нямте работа...пишете за "маски"?
94
1
 
0
 
! Отговори
Цървулан преди 14 години
Покажи къде съм написал Български анасон, защото аз ще ти цитирам, къде съм наблегнал на това, че е КИТАЙСКИ. И такъв може човек, ако потърси да си набави.
93
1
 
0
 
! Отговори
Цървулан преди 14 години
Ех ех...невежеството е приятел на глупостта. Този АНАСОН, "многознайко", за който ти говориш, а именно ракиджиеният познат в България се казва Pinpinella Anisum и е нещо СЪВСЕМ различно от звездовидния китайски, който напомня по вкус на нашенския анасон, но има МНОГО различни свойства. Да, от неговите семена се прави чай, който е антивирусен. Не е направена успешна култивация на растението извън естествения и регион във Китай и Виетнам.
92
1
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 14 години
Да се изчисли Вероятността СВИСНКИЯ ГРИП/мамка му и прасе.../ да е селянин?---Наглец...тръгнал от село...гражданин да ми става?-------------------------------------------------------------------------
91
1
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 14 години
Да се реши за домашна работа!!!!
90
1
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 14 години
МАТЕМАТИЧЕСКА ЗАДАЧА за ученици в свинска ваканция,лекари на стачка, медии, които се учат броят в момента и за всички любознателни /моля без пищофи/---------------------------------------------------------------------------------------------------Да се изчисли Вероятността СВИСНКИЯ ГРИП /мамка му и прасе.../ да е селянин?Отбележете : а/ до 0,01% ; б/ до 10% ; в/ до 99,9%
89
1
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 14 години
Условие на задачата: Златни правила, за да се защитим от грипа:- Да се избягва близък контакт с хора, които биха могли да бъдат болни.- Да се избягват места, посещавани от много хора, ако е възможно.1. гр. София /летище, жп гара, авто-гара/ имаме общ брой пристигащи пътници/потенциално заразени с ГРИП/от всички точки на света за 1 ден, изберете:а/ 10 000 души. б/15 000 души. в/20 000 души.(ЗАБЕЛЕЖКА: не са броени лично, нито са изследвани с тест за признаци на "грухтене")
88
1
 
0
 
! Отговори
NO COMMENT преди 14 години
2. Община Никопол (население:4 221 души) имаме общ брой пристигащи пътнициа/ 3 души.- аз, Пешо и Гуцето се върнахме от гурбет, решихме да го полеем у кръчметоно Гуцето нещо подсмъркваше и не дойде .... б/ 500 души. - млади студенти от Америкав/ 1500 души. - млади студенти от Америка и още по-млади ягодоберачки от Англия(ЗАБЕЛЕЖКА: не са броени лично, нито са изследвани с тест за признаци на "грухтене")---------------------- Имате право на всякакъв избор и комнбинации от подусловията на задачата
87
1
 
0
 
! Отговори
НАКРАТКО преди 14 години
абе хора...*** се усетиха, къде е "парата" и песни пропяха...а вие се оставяте на манипулацията - на медии, фармацевти ...и тем подобни...айде малко влезте в час, почетете информация... разсъждавайте , не само да слухтите ко казали по бтв-ту
86
1
 
0
 
! Отговори
НАКРАТКО преди 14 години
Аз предлагам да си сложиш... абокат и да ти вливат редовно ... всички билкови препарати от аптеката + всички ваксини за всички вируси.., които "евентуално" биха могли да унищожат човешката популация и така ще си останеш само ти...и ще си живееш...шастливо!
85
1
 
0
 
! Отговори
G преди 14 години
между другото върни се доста годинки назад и научи математика! 5 или 6 дена по среднандница 20 лв се получава 100 - 120 лв. Ха сега си сложи и към 100 лв за лекарства и си стой в къщи и чакай здравната каса да ти плати 80 % от надницата от минималната заплата, която е 240 лв. Та за какво говорим. Друг е въпроса с моралната гледна точка. На мен също ще ми е по-добре да се излекувам у нас, но като знам че няма да мога да си изхраня детето или в най-лошия случай да ме уволнят, търпя и работя!
84
1
 
0
 
! Отговори
до 70 преди 14 години
това показва, че Тамифлу е билков продукт. :)))Многознайко, защо не кажеш, че Star Anise е АНАСОН ? и че от китайския е извлечено специално вещество, което се съдържа в Тамифлу.Никой не може да си го набави, като хрупа зълна анасон и то български.