Обществени поръчки бавят изграждането на държавната детска болница

Даването на разрешение за частна било демагогия
22
Обществени поръчки бавят изграждането на държавната детска болница
Снимка: БГНЕС

Решението не е да се спре строежа на частната детска болница, а да се ускори изграждането на държавната, каза пред bTV проф. Христо Хинков, бивш здравен министър от редовното правителство на акад. Николай Денков.
Служебното правителство одобри изграждането на частна детска болница „Мама и аз“ с инвеститор „Търговска лига“, но ден по-късно – на 1 май, премиерът Димитър Главчев отмени това свое решение и дори заплаши здравния министър с уволнение.

„Тази болница е много стар проект на държавата, който за съжаление се движи много тромаво – както апропо всички държавни инициативи. Тук виждаме ясно, как частната инициатива е много по-гъвката и попълва дупките, които държавата не може“, поясни Хинков.

Според него обществото има нужда от Национална детска болница и това е било обявено като национален приоритет от депутатите. „Но за съжалени като държавен обект тя не е равнопоставена на една инвестиция, която дадена частна инициатива може да направи“, допълни още проф. Хинков.

От думите му стана ясно още, че изграждането на Националната детска болница се бави заради множеството обществени поръчки, които се обявяват и след това се обжалват от несъгласните с взетите решения. Той припомни също така, че е създал редица условия, за да се изгради тази болница възможно най-бързо.

„Но за съжаление Законът за обществените поръчки казва, че всяка една поръчка може да се обжалва, така че аз очаквам строежа на тази болница да се забави много повече, в сравнение със срока за изграждането на една частна детска болница“, призна още той.

Проф. Хинков смята, че разрушаването на съществуващите стари сгради, разположени на предвидения за изграждането на държавната болница терен, ще започне скоро, защото съдебните процедури са приключили. Според него обаче депутатите трябва да вземат решение за пряко договаряне на всички дейности, свързани със строежа на Националната детска болница.

„Частната инвестиция не се съобразява със Закона за обществените поръчки и може да изгради една такава болница за две години. Проблемът е, че дори когато частните болници използват обществен ресурс, те не обявяват обществени поръчки. Това е решение на парламента. Тук има някаква демагогия – от една страна казваме, че имаме нужда от държавна болница, а от друга страна даваме възможност на частната инициатива да се осъществява безпрепятствено“, каза още той.

На въпроса защо той е спрял проекта за частната „Мама и аз“, проф. Хинков отбеляза, че той е дошъл в края на мандата му и е решил, че е най-добре наследникът му да се занимава с този сериозен въпрос.

След като вчера всички – от президента до гражданите, се обявиха твърдо против частният проект, бившият здравен министър смята, че самият инвеститор ще преосмисли решението си и може да поиска разрешение за изграждане на многопрофилна болница, но без педиатрично отделение. А политическите нападки към служебния кабинет определи като предизборно говорене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: болницаХинков
Още от Политика
Зарков: Действията на служебния кабинет са неубедителни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 2 седмици
Болница ще направят,ама педиатри май ще внасят!
19
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 седмици
Нека има и държавна и частна. И без това трудно се намират болнични легла да деца. Ако в частната не се доплаща какъв е проблемът?Всичко е въпрос на регулации и финансиране. Лошо би било само ако се иска доплащане поради липса на финансиране. Поне за децата не би трябвало.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както върви децата още дълго време ще го разкарват от болница в болница, защото няма специалисти на едно място в детска болница.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Социализмът ви остави сграда, но вие сте такива неккадърници и платени лобисти, че не можете и не искате да извършите довършителните работи. 45 години социализъм ни спасяват сега от пълен погром и нищета в здравеопазването. Държавната болница е планирана и в строеж. Няма нужда от още частни болници на държавна издръжка в София. Да отиват по селата да строят. А най-добре инвеститорите да строят фабрики и да не се редят пак на държавната трапеза.
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Словосъчетанието държавна+детска+болница не означава, че говорят за нещо полезно. То че трябва на някой, много трябва! Има си специализирани болници за всички заболявания, лекари специалисти, със закупено оборудване за съответните болести. Няма нужда да събирате децата, че и мамите, за да запълвате болница, която тепърва трябва да се оборудва със всички видове апаратура за болести при децата, част от които ги има и при възрастни. НЗОК ще плаща пак разходите, както и за лечение в частните.
15
1
 
2
 
! Отговори
До мдаа преди 2 седмици
Само че не той разреши строежа,а мухльото Галчев .
14
1
 
2
 
! Отговори
мдааа...мухльо... преди 2 седмици
Интереса клати феса на тоя бивш министър...ако не е частна детска болница...ще е многопрофилна частна болница...та да си дойдем пак на думата:ИНТЕРЕСА КЛАТИ ФЕСА !!!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този изгонен минис тър защо се обажда?
12
3
 
1
 
! Отговори
Стига,бе преди 2 седмици
Копейкин гласува заедно с ГЕРБ и ДПС и приеха частните болници да се освободят от обществени поръчки.Питайте го защо радетелят за възход на държавата,всъщност облагодетелства частното?А може би така си плати ипотеката?
11
2
 
2
 
! Отговори
Пазарна Икономика?! преди 2 седмици
От къде на къде ще се строи частно предприятие с държавни пари?! Значи моето е мое, а чуждото е общо?!
10
1
 
7
 
! Отговори
07 преди 2 седмици
Еее как ще има детска болница след ,като милиони отиват към укРайна и зелената гадина.Никога, събирайте капачки и плащайте на Турция прОс народ.Като стадо кОзи.
9
3
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Тая болница я строят от 1979г. Вадят я за изборите и после нищо. Ще я построят след около 100г. Главчев да каже кой взе подкупа от Чайките за да им мине решението. Ама ся трябва да връщат парите :))))))))))))))))))))))))))))))))))
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Казано на български, няма да стане в следващите 10-15г.
7
0
 
8
 
! Отговори
До така е преди 2 седмици
Ти наистина ли смяташ,че 40 легла в "Мама и аз" за деца под 18 г.е педиатрична болница?Това е просто едно детско отделение ,което има в десетки други болници.
6
1
 
4
 
! Отговори
Решението да бъдат преди 2 седмици
Освободени частните болници от провеждане на обществени поръчки бе гласувано през октомври миналата година с гласовете на ГЕРБ,ДПС и Възраждане.В резултат на 24 април тази година ,ЕК предприема процедура срещу България,за неизпълнение на законодателството на ЕС за обществените поръчки.И ако позицията на ГЕРБ и ДПС не изненадва никого,то буди интерес защо Копейкин ги подкрепи.
5
2
 
5
 
! Отговори
Така е преди 2 седмици
Това е в следствие на това, че преди години таковахме таковата на всичко държавно и сега тая държава няма възможност и една дъска да закове. Ако иска държавата да закове една дъска, трябва да пуска обществена поръчка. А там е мътна и кървава. Резултата се вижда навсякъде, болници, пътища и прочие. Тия които имат пари, реално те управляват, правят си каквото си искат и където си искат и това си е. Стига се до въпроса - частна болница, но болница .... а никаква.
4
2
 
1
 
! Отговори
Браво преди 2 седмици
Решение 139, с което се отменя решение 138.... Това са нови върхове, няма лобизъм, конституцията я направихме супер, а Главчев е пич.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Освен това напоследък често вали
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А защо се блокира законът който улеснява това защо не се позволява частна детска болница тогава тези държавници защо са там да получават само пари
1
2
 
4
 
! Отговори
бг смешки преди 2 седмици
поредните далавери както навскъде в държавата ! как този " народ " не вижда какво се случва не ми е изобщо ясно ...