Най-разпространените здравни заблуди

Една от тях – студеният душ калява организма
19 май 2010 07:12,
58
Най-разпространените здравни заблуди
Снимка: БГНЕС

Когато става въпрос за здравето ни, се доверяваме на най-различни общоприети методи и съвети. Много от тях обаче се оказват най-обикновена заблуда. Като например вярването, че настинките се дължат на студеното време, пише "Дойче веле".

Студеният душ калява?

Любителите на топлия душ могат да си отдъхнат. Екстремните температури със сигурност подобряват кръвоснабдяването и така в кръвта постоянно циркулират достатъчно количество защитни клетки, които блокират инфекциите. Това обаче се постига и с топъл душ. Според древното индийско учение аюрведа топлата вода дори се смята за по-ефективна.

Яйцата покачват нивото на холестерола?

Грешка! Едно яйце съдържа голямо количество холестерол - около 200 мг. Американски изследователски екип обаче е открил, че дори 2 яйца дневно не покачват непременно нивото на холестерола в кръвта. Тялото ни също го произвежда и ако получава твърде много холестерол с храната, автоматично намалява собствената продукция.

При болки в гърба трябва да се пазим?

Мащабно изследване на Европейския съюз показва, че движението помага на 90 процента от хората с болки в гърба. Специалистите са единодушни: обездвижването е това, което наистина вреди.

Сауна срещу хрема?

В никакъв случай! Горещината и потенето упражняват само върху здрави хора каляващо въздействие. Ако организмът се бори с инфекция, потенето в сауната само го натоварва допълнително.

Кока Кола помага при разстройство?

По-скоро обратното. Британски лекари предупреждават - кофеинът в сладката напитка стимулира бъбреците. Те по-бързо отделят течности и така тялото се обезводнява още повече.

Плуването е добре за ставите?

Да, но само ако сте усвоили правилната техника. Лекари от висшето спортно училище в Кьолн предупреждават, че повечето любители плувци движат неправилно краката си. Това води до прекомерно натоварване на ставите. Големи натоварвания в областта на шийните прешлени пък настъпват, ако се опитвате на всяка цена да държите главата си над водата. Плувецът ще се освободи от болките, ако плува по гръб. Това е най-здравословният начин.

Тренировка срещу мускулна треска?

Не съвсем. Нови спортномедицински изследвания разкриват, че мускулната треска е последица от пренатоварване. При преумора се появяват леки наранявания на мускулната тъкан. Тези наранявания впоследствие се възпаляват и всяка следваща тренировка би забавила възстановяването на мускулите.

От шоколад излизат пъпки?

Успокоение за всички лакомници! Още през 60-те години на миналия век изследване сред американски студенти показва: няма зависимост между какаовите продукти и проблемната кожа. Хормонални несъответствия и генетични фактори причиняват свръхпродукцията на мастните жлези, чийто резултат са пъпките.

Студеното време е виновно за настинките?

Това не е съвсем така. Причинители на настинките са всъщност бактериите. През студения сезон хората прекарват повечето време в затоплени помещения, където рядко са сами - а това улеснява разпространението на бактериите. Друга причина за честите настинки през зимата са уредите за отопление, които изсушават въздуха в помещенията. Така носната лигавица става лесна плячка за бактериите и вирусите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
5
 
! Отговори
големия нос преди 13 години
Ами като не си доволна от българските лекари, лекувай се в чужбина! Сега поне границите ни са отворени, проблем с пътуването нямаш. Ама се оказва, че българските лекари са търсени в чужбина, защото знаят и могат, а българските пациенти никой не иска да ги погледне в Европа, ако не съберат едни пари за преглед и лечение. Изводите сама си ги направи!
36
0
 
2
 
! Отговори
Добавям още 1 преди 13 години
Ето още една такава:dnes.bg/health/2010/05/19/eksperti-predrichat-bum-na-leten-grip-i-nastinki.91266
35
4
 
2
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Не става дума за направление след преглед - много често болните не получват веднага направление, а им се определя дата след няколко дни. И тогава - нова такса.Освен това пенсионерите над 60/63 плащат 1 лев - който не го знае да го научи сега.Ами това е една от най-големите беди в България - почти никой не знае правата си.Тук не обсъждам проблема, че българските лекари се затруднявата да поставят точна диагноза и затова пробват разни лекарства - скъпо и непрофесионално.
34
3
 
2
 
! Отговори
magi преди 13 години
"Причинители на настинките са всъщност бактериите" -това означава ли,че всяка настинка трябва да лекуваме с антибиотици.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това, че шоколада е произведен в европейска страна не значи, че какаото не е от Африка!
32
2
 
5
 
! Отговори
Ballbreaker преди 13 години
Няма проблем с шоколада, но 90% от него идва от Африка, а там посевите се обработват с олово. ОЛОВОТО в шоколада всъщност създава проблемна кожа.За това, съвета ми е, яжте НАТУРАЛЕН шоколад, произведен в ЕВРОПЕЙСКИ страни. Не възприемайте съвета ми като расистки, просто това е истината.
31
1
 
8
 
! Отговори
счети преди 13 години
"бях свидетел как една сестра в 15 поликлиника взимаше от болните такса за написване на направление - на калпак по 2.40 " Съжалявам да го кажа, но таксата е такава по принцип - за да ти се "напише" направление, е следвало лекарят да те прегледа, да установи наличие на симптоми, за които смята че има нужда от консулт, и съответно да те прати на специалист - резултата е същият, както и ако ти изпише той лекарствата...Друг е въпроса какво става на практика, но не таксата е проблема!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това за шоколада ме зарадва. Вече ще ям повече Милка.
29
4
 
1
 
! Отговори
бахурино преди 13 години
Чико, осъзнай се, що за мисъл по дяволите?Медицинските сестри, лекари и т.н. са си много добре, а народа бива системно ошмулан от ВСИЧКИ страни, но затова само народа си е виновен, защото не е борбен.
28
9
 
9
 
! Отговори
Чико преди 13 години
Да, защото искаш медицината да ти работи без пари! Ама без пари и мама на тате не дава!
27
5
 
12
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Най-голямата заблуда е, че днес в България има здравоопазване.Вчера - 18 май - бях свидетел как една сестра в 15 поликлиника взимаше от болните такса за написване на направление - на калпак по 2.40 - без значение дали са пенсионери над 60/63. Във всеки случай от мен няма да получи нищо.Хората се страхуват и огъват.Когато я попитах излъга, че имало ново разпореждане от няклко дни от Здравната каса. Тя не смее, когато е титулярът Джипи, а само при неговата заместничка.
26
1
 
9
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: Петър (номер 13)Виж, това за климатиците също е вярно донякъде.Няма никакви проблеми да стоиш под климатика който духа студено.Проблемите идват тогава, когато си примерно бил цял ден на 35 - 40 градусова жега, особено ако е до морето е съчетано и с голяма влага, и като се прибереш, веднага пускаш климатика на MAX, да ти духа право в главата или врата.Съветът е - климатикът се пуска на слабо, като може в последствие да се намали температурата ако е нужно.
25
3
 
12
 
! Отговори
До 24 преди 13 години
Относно здравите ***... виждал ли си *** пенсионер?
24
0
 
5
 
! Отговори
Baceto преди 13 години
Nie u na6e selo Vraca se lekuvame kato si pritegame seka ve4er :):):)
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 2: Бабите били прави. Бабини трънкени :) Това го говориш, понеже имаш богат житейски опит и статистика или понеже си прочел/чул нещо от някъде/някого? Аз познавам от 2-та типа хора и мога да ти кажа, че хората, които не са били водени по тези бабини дивотии са в пъти по-здрави от другите, които са се водили. А за най-добър пример виж *** - голи и боси се разхождат, а зимата мръзнат и са по здрави от почти всички българчета.
22
0
 
8
 
! Отговори
Биолог преди 13 години
А добро-утро,естествено е ,че са заблуди.
21
0
 
18
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 13 години
"Нови спортномедицински изследвания разкриват, че мускулната треска е последица от пренатоварване.""Нови"? Та това е ясно от 1000 години бе, пичувииии.
20
0
 
9
 
! Отговори
Зиг преди 13 години
Абе не знам в коя част на съвременна Германия, точно, си. Това с Колата при разстройство сефте го чувам. Защото явно в някои други части на, може би, по-малко съвременна Германия, лекарите казват - никакви газирани, сладки или каквито и да е други напитки - само вода и чай (при това не всеки вид чай, разбира се).
19
0
 
0
 
! Отговори
jo преди 13 години
bratlee neshto si v greshka :D
18
6
 
39
 
! Отговори
God преди 13 години
Който не пие от кръчмата, пие от аптеката! Това е основният прирорден закон!