Чудо: Доктор вдигна на крака 3 парализирани момичета

Никой лекар не давал надежда, че децата ще проходят
12 юли 2010 09:25,
74
Чудо: Доктор вдигна на крака 3 парализирани момичета
Снимка: Булфото

Истинско чудо се случи на три момичета, болни от детска церебрална парализа, в Пловдив. След като 12 години са били приковани към инвалидния стол, те прохождат.

"Хората, като ни видят, и казват: "Да не дава Господ". Тези думи е чувала неведнъж Радка Станева, която е майка на 16-годишната Руми.

Момичето започва да се бори с тежката диагноза „детска церебрална парализа” още когато е било на 2 години. До момента е претърпяло 14 операции, като едва последната се е оказала успешна.

"Претърпях много операции, в които много съм плакала и много тежко съм ги преживявала, но знам, че съм го правила за моето здраве".

Това разказа пред Dnes.bg Руми, която е болна от детска церебрална парализа.

Майката на Руми получава заплата от 200 лева като служител в дневен център за деца с увреждания, а само месечната рехабилитация на детето й струва 600 лева.

"Всичко ни е коствало много упоритост, много търпение, много средства и много лишения", казва майката Радка, но се радва, че имат напредък и че детето й вече ходи, макар и с чужда помощ.

Радка знае, че церабралната парализа остава за цял живот, но целта е детето й да се обслужва само и да живее колкото може като другите хора.

Живка Карагьозова е майка на 12-годишната Таня, която също е болна от детска церебрална парализа. Диагнозата е поставена на четвъртия месец след раждането.

От 12 години Таня не е ходила сама, а всеки лекар е казвал, че не може да я излекува. Тогава те срещат ортопед от Пловдив, който след няколко операции прави чудото.

"Никой лекар не даваше надежда, че Таня ще проходи, но ортопедът д-р Янакиев от Пловдив направи 6 операции на детето ми и то проходи, като сега стъпва на цяло ходило.", разказа Живка.

Красимир Начов е баща на 4-годишната Миглена. Диагнозата „детска церебрална парализа” е поставена още на шестия месец след раждането. Оттогава детето обикаля по болници.

"Разходите са много, но тук в Пловдив не са взимани пари за лечение на детето", разказа Красимир. Той казва още, че болестта се лекува с много упоритост, много работа и много мъка.

Д-р Янаки Янакиев не е взел нито стотинка, за да направи операциите на Радка, Таня и Миглена. Неговата амбиция била да докаже, че момичетата могат да проходят.

"По едно стечение на обстоятелствата не разчитам на здравната каса, за да печеля и да си храня семейството. Аз работя за удоволствие", заяви д-р Янакиев.

Проходилата наскоро Руми сега има само една мечта: "Мечтата ми е да ходя като нормалните деца", сподели Руми.

Лечението и на трите момичета ще продължи с рехабилитация, която излиза доста скъпо на техните родители.

Майките и бащите на децата, болни от церебрална парализа, се надяват държавата да помисли и за техните деца, защото те не са втора ръка българчета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
29
 
! Отговори
Светла преди 13 години
Не е чудо. Просто ЧОВЕК !
47
0
 
37
 
! Отговори
една преди 13 години
Мечтая за момента,когато хубавите новини като тази преобладават. Изморих се от негативизъм и мрачни новини и събитияОт името на всички,ще си позволя да БЛАГОДАРЯ д-р ЯнакиевМного здраве на него и всички болни дечица,дай Боже повече излекувани.Сега на ход е държавата
46
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Една хубава и позитивна новина!!!Такива искам да чета,а не само за убийства,грабежи,катастрофи и корумпирани политици!!!Браво на лекаря!!!
45
1
 
33
 
! Отговори
kiki преди 13 години
Възхищавам се на такива лекари - ХУМАННИ. Моля се все по вече такива лекари да има в България. Бог да го благослови него и всички като него.
44
0
 
2
 
! Отговори
bolen преди 13 години
Моля ви за адрес или телефон за връзка с д-р Янакиев от Пловдив
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В ПЛОВДИВ ЛЕКУВАТ-ИЗЛЕКУВАТ БЕЗ ПАРИ,А НА ТЕЗИ КОЙТО НЕ ДАВАТ ШАНС ИМ СЕ ПЛАЩА!!!!!!!!!!!!!!!!!
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами ако парите от здравната каса отиваха за докторите и за лечението на пациентите, а не за администрация (в това число - автомобили, свръхмодерни офиси и т.н.), която е некадърна, мисля, че доста лекари биха си вършили спокойно и съвестно работата
41
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Браво на този доктор, дано все повече като него да има!! Да си жив и здрав и знай, че Господ помага на тези като теб рано или късно!!
40
15
 
4
 
! Отговори
Не е чудо ! преди 13 години
Просто е пуснал песен на веселин маринов и детето е избягало !!!
39
0
 
32
 
! Отговори
големия нос преди 13 години
Браво, Д-р Янакиев! Пожелавам Ви да научите и други колеги на това, което правите, за да не е само изолиран случай. Пожелавам Ви и много здраве и успехи. Поздравявам и dnes.bg, които за първи път от доста време ТЪРСИХА И НАМЕРИХА ДОБРАТА НОВИНА!
38
0
 
30
 
! Отговори
Мимоза преди 13 години
Браво на Д-р Янакиев! Да е жив и здрав! Седмицата започва добре - една голяма добра новина! Нека тези новини стават все повече! Може би има надежда...
37
0
 
17
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
Bravo na doktora!Gospod da mu dade zdrave i da go blagoslovi!
36
0
 
5
 
! Отговори
z преди 13 години
Не си съвсем прав. Корупцията в здравеопазването не е такъв голям проблем. По-неприятното е, че една не малка част от практикуващите лекари са с много лоша подготовка, ако хората знаеха какъв лекар ги лекува може би щяха да си помислят повечко преди да идат. Цялата система е толкова прецакана, че докато не се промени манталитета на хората като цяло, каквото и да се прави няма да помага.
35
0
 
23
 
! Отговори
Антон преди 13 години
Мога само да поздравя доктор Янакиев. Всеки лекар трябва да бъде като него - да работи, защото му харесва да спасява човешки животи и да дава радост на хора, които са лишени от нея по едни или други здравословни причини. Наистина достоен представител на лекарската професия. Много добър човек. А на трите момиченца пожелавам скоро да могат да ходят нормално и да се радват на живота.
34
0
 
36
 
! Отговори
д-р преди 13 години
Хора, разковничето е в израза: "По едно стечение на обстоятелствата не разчитам на здравната каса, за да печеля и да си храня семейството. Аз работя за удоволствие".Ако лекарите получаваха достойни заплата, корумпираните и бездушните щяха да са малко. Иначе самоотвержените ще стават все по-малко.
33
1
 
1
 
! Отговори
един преди 13 години
нека иде при Норбеков - там ще проходи и няма и да се сети за парализата
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Д-р Веселин Маринов
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до : ЛекарЛекарите ги плюят не защото толкова могат , а защото когато стане белята или лекаря е пиян или диагнозата се поставя след 3 дни когато вече е прекалено късно или изобщо няма лекар, а да не говорим за тези които преди да прегледат някои първо си казват тарифата. Не казвам , че всички лекари са такива има и съвестни като този от Пловдив , но за съжаление има и много безкруполни които са забравили Хипократовата клетва.
30
2
 
7
 
! Отговори
VAZRASTEN преди 13 години
Bravao na tozi lekar ! Lo6oto e,4e ne sa pove4eto kato nego a kogato ti se nalozi da otide6 na doktor vinagi te gledad v racete. Ziveem v otvratitelna darzava.
29
1
 
7
 
! Отговори
skorpi преди 13 години
Kato 4eta tezi redove si kazvam : Boje vse o6te ima hora humanni, blagorodni itova ni dava sili za jivot. Neka dulgi godini d-r Yanakiev dostsvya radosti.