Чудо: Доктор вдигна на крака 3 парализирани момичета

Никой лекар не давал надежда, че децата ще проходят
12 юли 2010 09:25,
74
Чудо: Доктор вдигна на крака 3 парализирани момичета
Снимка: Булфото

Истинско чудо се случи на три момичета, болни от детска церебрална парализа, в Пловдив. След като 12 години са били приковани към инвалидния стол, те прохождат.

"Хората, като ни видят, и казват: "Да не дава Господ". Тези думи е чувала неведнъж Радка Станева, която е майка на 16-годишната Руми.

Момичето започва да се бори с тежката диагноза „детска церебрална парализа” още когато е било на 2 години. До момента е претърпяло 14 операции, като едва последната се е оказала успешна.

"Претърпях много операции, в които много съм плакала и много тежко съм ги преживявала, но знам, че съм го правила за моето здраве".

Това разказа пред Dnes.bg Руми, която е болна от детска церебрална парализа.

Майката на Руми получава заплата от 200 лева като служител в дневен център за деца с увреждания, а само месечната рехабилитация на детето й струва 600 лева.

"Всичко ни е коствало много упоритост, много търпение, много средства и много лишения", казва майката Радка, но се радва, че имат напредък и че детето й вече ходи, макар и с чужда помощ.

Радка знае, че церабралната парализа остава за цял живот, но целта е детето й да се обслужва само и да живее колкото може като другите хора.

Живка Карагьозова е майка на 12-годишната Таня, която също е болна от детска церебрална парализа. Диагнозата е поставена на четвъртия месец след раждането.

От 12 години Таня не е ходила сама, а всеки лекар е казвал, че не може да я излекува. Тогава те срещат ортопед от Пловдив, който след няколко операции прави чудото.

"Никой лекар не даваше надежда, че Таня ще проходи, но ортопедът д-р Янакиев от Пловдив направи 6 операции на детето ми и то проходи, като сега стъпва на цяло ходило.", разказа Живка.

Красимир Начов е баща на 4-годишната Миглена. Диагнозата „детска церебрална парализа” е поставена още на шестия месец след раждането. Оттогава детето обикаля по болници.

"Разходите са много, но тук в Пловдив не са взимани пари за лечение на детето", разказа Красимир. Той казва още, че болестта се лекува с много упоритост, много работа и много мъка.

Д-р Янаки Янакиев не е взел нито стотинка, за да направи операциите на Радка, Таня и Миглена. Неговата амбиция била да докаже, че момичетата могат да проходят.

"По едно стечение на обстоятелствата не разчитам на здравната каса, за да печеля и да си храня семейството. Аз работя за удоволствие", заяви д-р Янакиев.

Проходилата наскоро Руми сега има само една мечта: "Мечтата ми е да ходя като нормалните деца", сподели Руми.

Лечението и на трите момичета ще продължи с рехабилитация, която излиза доста скъпо на техните родители.

Майките и бащите на децата, болни от церебрална парализа, се надяват държавата да помисли и за техните деца, защото те не са втора ръка българчета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
43
 
! Отговори
Хм преди 13 години
Докторе - Господ здраве да ти дава!!! И дечицата да проходят и да се оправят!!!
27
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"По едно стечение на обстоятелствата не разчитам на здравната каса, за да печеля и да си храня семейството. Аз работя за удоволствие", заяви д-р Янакиев.Трябва всички да отидем и да стиснем раката на този човек,защото както има 1 поговорка , хора много , човеци малко.Евала докторе!!!
26
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 22- работата е там , че много са малко ,подобни на този ДОКТОР Янакиев, ВСЕОТДАЙНИ на работата си лекари. Освен БРАВО и БЛАГОДАРИМ на този човек и неговия екип нищо друго не мога да кажа.
25
0
 
27
 
! Отговори
Лекар преди 13 години
Аз съм от тези, дето не спят, когато има тежък случай! И ще ти напиша, че понякога *** си да съдера - не става! Питаш ли ме тогава как се чувствам??Ама то отстрани е много лесно! Затова се пазете и се грижете за здравето си, щото никой лекар няма да ви ходи като сянка и да ви предпази от глупостите ви!
24
3
 
8
 
! Отговори
до 22 преди 13 години
Колко са такива лекарите? И колко човечни хора останаха?Ти от кои си?
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все още имало такива лекари като този доктор!Бог да го благослови за всеотдайността му!Много мъка има по тоя свят за жалост.
22
0
 
30
 
! Отговори
jess преди 13 години
Дано!Една добра новина да прочетем
21
7
 
19
 
! Отговори
Лекар преди 13 години
А сега да ги видя тия простаци, дето плюеха лекарите!! Ако не дай Боже стане беля, цвъкате *** в по 400 - 500 коментара, ама сега сте много доволни, нали?ТОВА Е МЕДИЦИНАТА! Лекарите правят каквото могат, затова не плюйте по труда им!!!
20
0
 
43
 
! Отговори
л.л. преди 13 години
Прекланям се пред такива лекари. Да е жив и здрав да помага на такива деца , да връща усмивките и на техните родители. Още един път ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ!
19
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БОГ да му дава здраве и от здраве да не се оттърва! БРАВО и бъдещи успехи ДОКТОРЕ. Молбата ми е - не напускай България, нека тук идват от цял свят, нека знаят, че в България има много добри специалисти. И още нещо-парите не са всичко на този свят.
18
2
 
18
 
! Отговори
Боко преди 13 години
Браво на такива лекари като д-р Янакиевв , но за съжаление са много,много малко тук
17
0
 
35
 
! Отговори
РРР преди 13 години
Да жив и здрав доктор Янайиев!
16
5
 
14
 
! Отговори
Нострадамус преди 13 години
Живи и здрави да са децата!Лошият им късмет е ,че не са се родили ***.Тогава ,със сигурност,държавата или някоя фондация щеше да им помогне.......
15
0
 
36
 
! Отговори
redordead преди 13 години
добре, че има и такива доктори и по някоя хубава новина от време на време...
14
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да имаше повече хора като този доктор, България щеше да е с една идея по-добра.БРАВО !!!!
13
21
 
3
 
! Отговори
Милен преди 13 години
Сигурно им е пуснал "Нашата полиция" :)))
12
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ей малко останах свестните доктори, но е толкова хубаво да прочетеш за такъв. може би точно това го прави успешен - че не разчита на мизерната ни здравна каса. Браво на доктора, дано не го унищожат сега като се разчуе
11
17
 
2
 
! Отговори
Ined преди 13 години
Не просто "Музиката и песните на Веселин Маринов", трябва количката да е на първия ред на концерт на Веселин Маринов. И когато Веско почне да облива болния с пот и песни, той става и хуква към изхода.
10
0
 
16
 
! Отговори
sskash преди 13 години
Браида, ти на живо виждала ли си болен от церебрална парализа? Знаеш ли изобщо за какво става дума?
9
1
 
35
 
! Отговори
velkov преди 13 години
Hilqdi blagodarnosti na doktor Qnakiev. Dano uspqva da pomogne na poveche deca:):)