2/3 от българите: Четка за зъби ли? Не!

Причината: ниската култура за орална хигиена
25 сеп 2010 08:26,
118
2/3 от българите: Четка за зъби ли? Не!
Снимка: БГНЕС

Само 33% от българите си мият зъбите и си купуват паста и четка, обяви шефът на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.

На националната среща на стоматолозите той определи като уникално ниско знанието на българите за оралната хигиена.

Причините по думите му са неправилното хранене и неспазване на елементарни хигиенни навици.

"Оралното здраве е неразделна част от общото здраве на човека и то дава отражение на всички органи и системи. Усложнения на зъбния кариес могат да доведат до перикардити и миокардити, до заболявания в ставите и бъбреците, а е доказано, че ракът на панкреаса се дължи на заболявания в устната кухина", каза д-р Шарков.

Той информира, че само 18-20% от родителите водят децата си на зъболекар, въпреки че лечението им е безплатно.

Според статистиката едно българско дете на 6 години има пет временни зъба с кариеси и усложнения, а едно скандинавско 6-годишно дете е само с един кариес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
24
 
! Отговори
Емигрант преди 13 години
Винаги съм се чудел, защо в България има толкова много хора с миришещи уста! Живея в Лондон и тук много рядко ми се случва да ми замирише гадно, когато говоря с някого! В България съм имал не малко слъчаи, когато на безупречно облечени, с много скъпи кустюми бизнесмени, им мирише устата!Първо си мислех, че може би има някаква разлика в храненето на българите, но явно е просто от неспазване на устната хигиена!
16
9
 
21
 
! Отговори
amerikanec преди 13 години
мдам, прави ми впечатление че българите са с много жълти и развалени зъби, проядени от зъбен камък и т.н. никва хигиена, а уж сме големата работа, едни зъби не мое си измием :-)))
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Кристина, а ти можеш ли да четеш? "Според статистиката едно българско дете на 6 години има пет временни зъба с кариеси и усложнения"Никъде не пише за постоянни зъби!!!
14
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вярно е, че зъболекарите са често посещавани, но някога зъболекар давал ли ви е касова бележка, на мен никога, колко недекларирана печалба имат тези хора.....Дянков спи.
13
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Много стряскащи данни, но ноже да са вярни, защотото повечето мои познати ходят на зъболекар само като ги заболи зъб. Забелязъл съм, че миенето на зъби се избягва особено от мъжете, защото се смята за немъжествено!
12
13
 
8
 
! Отговори
Кристина преди 13 години
Каква статистикааа ??? Едно 6 годишно дете с 6!!!! постоянни зъба?? Що за глупост? Журналята май пак са смукали от палците на краката и са писали, или статистиката им е правена от някой, който хал-хабер си няма от елементарна човешка билология /ако ще да е базирана и на спомени !/ Че едно дете на 6 години, тепърва си сменя 1-то млечно зъбче! Какви 6 постоянни, какви усложнения??
11
15
 
6
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Я па много обичам, сабайлян орално да ми лапнат дръжката на четката !
10
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Псуваме ***, когато става дума за хигиена, но явно и българите не са много напред в тази област! Една от причините да мириши много в градския транспорт в България не е това, че хората не се къпят или перат, а това, че на много хора им мирише устата!
9
2
 
7
 
! Отговори
Устенца преди 13 години
Искаме източник на тази ЪпсурТ-на статистика!
8
3
 
12
 
! Отговори
:) преди 13 години
Според мен най-често посещаваните лекари това са зъболекарите
7
6
 
24
 
! Отговори
dd преди 13 години
Има нещо вярно,само че не е безплатно,водих детето си на зъболекар,но ми взе 40лв.за една пломба и ми каза,че няма значение ,че е дете пак се плаща.
6
1
 
28
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
не, не ги спасява, но пази от смрадливост.
5
2
 
20
 
! Отговори
така е преди 13 години
но ако е правено пред бл 20 в Ямбол.
4
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз произвеждам средства за орална хигиена и съдейки по спада на продажбите последните години може и да има нещо вярно.
3
8
 
35
 
! Отговори
gogo преди 13 години
A някой въобще доказал ли е, че четката за зъби спасява зъбите?Защото хората със най-здрави зъби по света въобще не са чували за четки. И се раждат и умират със всички зъби в устата без един кариес. За справка - Уестън Прайс (***)За сметка на това 80% от децата ни са с изгнили зъби заради безхаберието на родители и държава. Правилното хранене не се учи в училище. За сметка на това лавките там преливат от шекер...
2
4
 
37
 
! Отговори
Не вярвам ! преди 13 години
Това проучване да не е правено в Столипиново ?
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
орална култура божее