Националната лекарска стачка вероятно ще е на 19 ноември

Шест са исканията на медиците към управляващите
Обновена: 5 ное 2010 13:16 | 5 ное 2010 13:16,
45
Националната лекарска стачка вероятно ще е на 19 ноември
Снимка: Булфото

На 8 ноември работещите в сферата на здравеопазването ще протестират в Добрич, на 9 ноември – в Стара Загора, на 10-и – в Пловдив, и на 17-и – в Пазарджик.

"След като приключат протестите, в страната ще се стигне до едночасова национална ефективна стачка в цялата страна", заяви Иван Кокалов от КНСБ.

Възможната и вероятна дата за националната стачка е 19 ноември, поясни той.

КНСБ, КТ "Подкрепа", БЛС и Асоциацията на специалистите по здравни грижи имат шест основни искания към управляващите.

Сред тях са възстановяване на публичното, прозрачно управление на НЗОК чрез въвеждане на трипартитния принцип на управлението й, Националният рамков договор (НРД) да бъде с продължителност 1 година и да се премахне възможността НЗОК самостоятелно да променя НРД и бюджетът на касата да се изразходва само за здравноосигурителни плащания, като разходите са не по-малко от приходите.

Четирите организации искат обществен и политически дебат с постигане на консенсус по здравната реформа, регулацията на медицинските дейности и остойностяването им.

Кокалов за пореден път заяви, че това, което се случва с бюджета за здравеопазване, не удовлетворява четирите организации, тъй като де факто ще се постави пред изпитания цялата система и най-вече тези, които ползват здравни грижи.

Той отново изрази неудовлетворението на синдикатите от заложения в бюджета на НЗОК за 2011 трансфер от 340 милиона лева от бюджета на касата към здравното министерство.

По думите му така всички, които плащат здравните си вноски, ще финансират и дейностите за здравно неосигурените лица, което говори за това, че държавата абдикира от отговорностите си към нацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
16
 
! Отговори
Ния преди 13 години
Дали е крадливо това правителство не зная / предполага се/, но със сигурност изпепелява България, убива българи с една дума, съсипва държавата. Демек е убийствено за народа. И с това висене по магистралите ми писнаха, да не би да се надат да им излезе късмета на някоя магистрала:)))))))
24
2
 
25
 
! Отговори
Дени преди 13 години
Не разбирам защо обвинявате само лекарите. Не виждате ли какво става във всички сфери в държавата. Пари няма за това ,пари няма за онова . Защо ? При толкова комисии ,одити ,агенции защо не хванат тези ,които източват касата или само ще хвърлят обвинения. Набутват един -двама в затвора и готово. Лесно и просто ,но не им отърва. Защо ли. Лична здравна карта и край .Всеки сам ще следи парите си. Стига с тази солидарност ,че от нея ми писна . С тази солидарност цял живот издържаме ***.
23
8
 
12
 
! Отговори
Стефанов преди 13 години
Трябва народа да подкрепи лекарите и на 19 това правителство ще падне! Не може тиквата Бойко да се бори срещу лекарите! До нова година трябва да се направят нови избори и Алексей Петров ще бъде премиер. Вместо да дава милиарди за магистрали, Алексей Петров ще даде на лекарите по 10 хил лева заплата, а на народа по 2 хил заплата и 1000 лева пенсии. Всички на протест заедно с лекарите да свалим крадливото правителство на ГЕРБ
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нямам джип, колата ми е на 15 години, ланци също нямам и работя на две места, защото ми е "много голяма заплата".
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От тяхното действие и ангажираност много хора живеят!!!! Защо не ходите на врачки и народни лечители, да видим докъде ще стигнете!!!!
20
2
 
16
 
! Отговори
Гинка преди 13 години
Децата в България, детската смъртност се бази също и на това, че огромната част от заболяванията, които са смъртоносни в България, са личими в други държави, попитайте ББ как намери пари, за да увеличи контингента в Афгана, а за болните деца и хора нуждаещи се от животоспасяващо лечение пари нямало уж. Излиза, че за ББ войната е по-ценна от човешкия живот.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами ако Цецо и жена му бяха заделяли 1/10 от 400000?!
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Щяха да изглеждат по-добре, ако не се даваха пари за нова сграда на "антимафиотите", пари за нова спортна зала и за още куп глупости.
17
8
 
8
 
! Отговори
МД преди 13 години
Братя българи - да се присъединим към протеста на лекарите! Нека настояваме доброволно да ни увеличат здравните вноски на 30% от заплатата, за да може лекарите да запазят високия си жизнен стандарт и да са доволни, защото нашето здраве е в техни ръце! Помислете за вашите дечица, ако са болни и се борят за живота си - ако лекаря не щастлив и богат и не е на кеф - да не би да искате да загубите детето си!
16
2
 
5
 
! Отговори
СВЯТ преди 13 години
ДОКТОРИТЕ ПРЕДИ ДАСА СТАЧКУВАЛИ ЩЕ ИМ ЗАПЛАТЯТ .....ДАМУ МИСЛИ ДОЛНАТА КЛАСА .ОСОБЕНО ТЕЗИ КОИТО СЕ ЗАНИМАВАТ СЪС ЗЕМЕДЕЛИЕ
15
2
 
8
 
! Отговори
Случаен преди 13 години
Данъците са върху това което получаваш. Сравняваш данъците в Германия и България. А дали в Германия държавните служители живеят на гърба на останалите? Те сигурно плащат данъци? Забравяш и армията социално слаби ***, които също са на гърба на работещите.
14
15
 
5
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Не ги ли е срам тия лекари?Не стига, че 20 години мълчаха докато здравната система се ТОЧЕШЕ като пробит варел, а те през това време се радваха ехидно на всеки нов болен, за да може да вземат някой лев повече!Сега служат на интересите на Първанов, защото всичко това е проагитирано от неговите поставени лица в синдикалните организации, организации не свършили никаква работа по време на ограбването на държавата и унизително жалките условия при които работеха хората!
13
0
 
11
 
! Отговори
Ния преди 13 години
Удариха стълбовете на държавата-образованието, науката, здравеопазването, точно както е направил и Пол Пот в началото, а дали има план в един момент да ни заявят и на нас, че няма вече пари за нищо и трябва да вървим към горите?
12
4
 
12
 
! Отговори
Ния преди 13 години
Това правителство съвсем открито ни е обявило геноцидна война, дори и не се стараят да се прикриват, ясно личи, че целят физическото ликвидиране на колкото се може повече българи.
11
2
 
13
 
! Отговори
бг преди 13 години
Подкрепям.
10
2
 
18
 
! Отговори
ДАН преди 13 години
Пък аз *** съм тръгнал лекар да ставам ...Искам да стана ***!Чиста работа:помощите ти помощи и редовно ги плащат, правата ти ги защитава европа , лев данък не плащаш,ток и вода безплатно,по изборите те хранят че и по 20 лв дават , а за кеф крадваш по малко и яко секс със 14 - 15 годишни млади яренца !
9
19
 
4
 
! Отговори
странник преди 13 години
Алчни ,корумпирани доктори!Вижте им джиповете на болничните паркинги,ланците и пръстените!Няма да има пари-откраднахте ги,алчни,безочливи ***!
8
3
 
8
 
! Отговори
деполитизиран преди 13 години
в България си плащат данаци и осигуровки срещу 250лв , в Германия срещу 2500 евро, сега открийте разликата и докторите да си отговорят сами на питанията , успех
7
20
 
9
 
! Отговори
Светла преди 13 години
Как не ги е срам да протестират. Та нали те докараха болниците до това състояние. От тяхното бездействие и алчност хиляди хора умират всеки ден в България.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
тези стачки трябваше да станат още преди 6 месеца досега щяхме вече да сме свалили и забравили всякакви елементи като -постните пици