Грипна епидемия в Стара Загора, Ямбол и Русе

Вече 18 области в страната са засегнати от болестта
Обновена: 31 яну 2011 12:55 | 31 яну 2011 12:55,
15
Грипна епидемия в Стара Загора, Ямбол и Русе
Снимка: Булфото

Днес грипна епидемия е обявена в още четири области на страната – Стара Загора, Русе, Ямбол и Монтана. С това регионите, които са значително засегнати от болестта, стават 18.

До края на седмицата се очаква в някои от тях като София-област и Благоевград епидемията да бъде отменена, а в други места на страната тепърва да започне.

При наличие на симптоми на болестта всеки човек трябва да посети личния си лекар и да не ходи на работа или училище.

И през тази година МЗ е осигурило антивирусни препарати, които могат да се отпускат по преценка на специалист в болничните заведения, от Спешна помощ и от личните лекари.

Тези медикаменти се разпространяват чрез съответните РИОКОЗ в страната по заявка на лечебните заведения или общопрактикуващите лекари. Медикаментите се отпускат безплатно на пациентите от медицинските специалисти.

За да се предпазите от заразяване, най-важно е да избягват контакти с болни хора и да спазват добра лична хигиена, напомнят от МЗ. Това включва следните неща:
–    често измиване на ръцете с вода и сапун
–    използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа
–    закриване с ръка на устата и носа при кихане или кашляне
–    избягването на търкането на очи с мръсни ръце
–    често проветряване на въздуха в затворени помещения
–    редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения
–    измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
0
 
! Отговори
Доктур иксперт преди 13 години
Кой ги измисли тия грипни ваканции и кому са изгодни,след като децата пак по цял ден са заедно?Чудя се,ние, едно време като нямахме грипни ваканции,как оцеляхме?От такива ваканции има някакъв смисъл само по яслите,детските градини и първокласниците които са най-уязвими понеже някои от тях за пръв път се сблъскват с грипа.
14
0
 
2
 
! Отговори
Уот Дъ Фак преди 13 години
Е, че кой искаш да им даде гласност, като всички медии, организации, политици са в ръчичките на корпорациите. *** тва е друга тема на разговор. Това, което са дали като препоръчки не е лошо, но не са казали най-важното - пазете и подкрепяйте имууните си системи...*** нали няма печалба в тва. Кой да каже, че захарта, примерно, е един от най-силните разрушители на имунната система. Че с изпиването на 1 чаша Кока-Кола се вреди много повече на организма, отколкото, ако не проветриш 1 ден. Ама...пари..
13
0
 
3
 
! Отговори
mm преди 13 години
kremena pi6i po ra3brano ako obi4a6 i ako e vy3mojno po gramotno vse pak sme 21 vek
12
0
 
2
 
! Отговори
бг преди 13 години
Остави това,че въздуха,храната,и т.н е вредна.Разбира се,че не се тъпча с ***-е поне се старая доколкото ми позволява това.Просто ме е яд,че не се дава гласност на това по какъв начин се развиват различните щамове на грип,а общи неща като мийте си ръцете и проветрявайте-това всеки го знае.Не се дава гласност на истинските неща,на това какво ги провокира,на заинтересованите страни
11
3
 
2
 
! Отговори
стг преди 13 години
никакъв грип няма това са си нормално болести на гърлото и носа то вече като се изкихаш и тичат с ваксина глупости
10
6
 
0
 
! Отговори
KRIMENA ST ZAG преди 13 години
Meni,As mi e sitoatciata f ZAARAta 4rezvi4aino utik4itelna.Daa-gripb ima pufsemestno,uba4i As mi e pritisneno za o4ashtata sa mlade6.Tuk,As,f moia HOLDINKK imam ve4i signali za Slojitelki,koidto imali simbtomi na GRIB...Pirsunalad mi samo f Offisite Mi e nat 56 ladies.+7 shofiora+3ugniara+6 SEQURITY BOYS.As sa 4ufstvuvam VITALITETNA-sabahlen pravih/as usual/ 17km.KROZZ-uba4i As ma samniava 4i Mediite omishleno pRIovili4avad.-Fsiavad Pani4eski Ujjjasz.
9
1
 
3
 
! Отговори
Уот Дъ Фак преди 13 години
Не е за препоръчване да ядеш с мръсни ръце, просто риска, не просто от грип, а далеч по-страшни заболявания е голям. Това не значи да ходиш с маска и да се миеш по 100 пъти на час. Истината е да си поддържаш имунната система боеспособна. Това става не особено трудно, с малко усилия за подбиране на това, което се яде и се пие. Ти ако се тъпчеш с *** и имунната ти система е срината, после и със *** в г***за да ходиш се тая. Нали все пак дишаш ;)
8
0
 
5
 
! Отговори
Уот Дъ Фак преди 13 години
Какво за циганти? *** като мухи от всякакви "болести на хигиената". Прекомерната хигиена може да наруши способността на организма ти да се бори, защото не даваш възможност да се "обучи" как да се бори. И тъй-като няма идеална хигиена, някой ден като все пак се сблъска с "нарушител" може да не е достатъчно подготвен. Но това е малко вероятно. Все пак постоянно дишаш, ядеш, пиеш, организма ти постоянно се сблъсква с агенти. Не си лижеш ръцете нали? А по тях се натрупват доста мизерии.
7
4
 
2
 
! Отговори
бг преди 13 години
Аз обаче съм доказателство,че риска от заразяване при честото миене на ръце въобще не намалява,а тъкмо обратно.Виждам как хора, на чиято хигиена се възмущавам не ги лови грип.Погледнете и ***.Това не мога да си го обясня.Имунната система сигурно става "по-кекава" когато човек се задълбочава в хигиената,често си мие ръцете и се опитва да се предпазва от вируси.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако са прелитали ниЗко, това не е на добре.Ако просто са прелитали ниСко, тогава няма проблем.
5
0
 
8
 
! Отговори
Уот Дъ Фак преди 13 години
Миенето на ръцете намалиява риска от заразяване. Никой не казва, че като си измиеш ръцете и вече край, няма да се заразиш никога с вируса на грип. Елементарно. Миенето на ръцете намалява риска от заразвяване не само с вирусни, а и с бактериални инфекции. А иначе най-сигурното средство за намаляване риска от заразявне с грип или поне при заразяване повишаване шанса за лекото ми изкарване е имунната система. Няма по-добра първа защита. Виж това за фармацевтичините компании си прав.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди няколко седмици множество самолети кръжаха низко из града.Какво пренасяха тези самолети?
3
1
 
14
 
! Отговори
бг преди 13 години
Не е верно,че миенето на ръцете и тем подобни предпазват от вируси.Аз имам мога да кажа маниашка хигиена.Претърквам си кожата от миене на ръце,но уви това не ме предпази от грипа.Трябва да се вземат сериозни мерки срещу компании и лаборатории,които имат интерес от всички вирусни инфекции,с които умишлено заразяват хората,за да трупат пари от лекарства!Кой има интерес от всички тези вирусни инфекции-Фармаколкогичните дружества,които правят бизнес от здравето на хората!
2
10
 
1
 
! Отговори
absulute преди 13 години
kva gripna kvi gluposti as hodq po kasa fanelka -1 e idelna temperatura za kasi drehi -20 ve4e edno qke moji da sloja
1
0
 
16
 
! Отговори
GLEN преди 13 години
Май някой не си продаде миналогодишната ваксина!И едно време имаше настинки през зимата-ОРВ/остра риспериторна вироза/ му викаха.Защо паникьосват народа пак??