ОЦК-Кърджали бълва и трови със серен диоксид, кадмий и олово

Заводът има две седмици срок, за да намали замърсяването
Обновена: 31 яну 2011 10:00 | 31 яну 2011 10:00,
26
ОЦК-Кърджали бълва и трови със серен диоксид, кадмий и олово
Снимка: Булфото

В рамките на две седмици собственикът на Оловно-цинков комбинат (ОЦК)  – Кърджали, трябва да предложи план за намаляване на замърсяването на атмосферния въздух със серен диоксид, кадмий и олово до допустимите нива.

Този срок е възможният компромис от страна на държавата към собственика на предприятието, който трябва да реши как ще спази съответните норми, ако продължи да работи.

В противен случай държавата няма да има друга алтернатива, освен да състави план за прекратяване дейността на част от оловното производство.

Около това решение се обединиха участниците в извънредния Отраслов съвет за тристранно сътрудничество „Металургия“, проведен днес в Кърджали, съобщиха от МОСВ.

На съвета присъстваха министрите Нона Караджова, Трайчо Трайков и Тотю Младенов, собственикът Валентин Захариев и мениджмънта на дружеството, работници в предприятието, народния представител Цвета Караянчева.

До края на февруари т.г. ОЦК – Кърджали, трябва да внесе за разглеждане в МОСВ необходимата документация за ОВОС на депо за опасни отпадъци от собственото си производство.

Освен това инвеститорът заяви намерение до края на 2013 г. изцяло да приведе новото оловно производство в съответствие с екологичното законодателство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
! преди 13 години
Тежките метали /като олово, кадмий/ и серният двуокис тровят организма, предизвиквайки кардиопатии и рак. Оловото и кадмия се натрупват в организма. Кадмият е производно на промишленото производство. Оловото предизвиква анемия, неврологични смущения, хипертония, кардиопатия, рак, а у малките деца забавя умственото развитие. Кадмият и серният диоксид предизвикват рак на белите дробове, рак на млечната жлеза, нефропатии, автоимунни заболявания...Съществува линейна връзка между степен на злокачествено заболяване и съдържание на кадмий, олово и серен диоксид.
25
5
 
5
 
! Отговори
селкор преди 13 години
турците са нация,народ-работлив ,но *** за нищо не стават
24
2
 
0
 
! Отговори
селкор преди 13 години
100%българин но тук съм на някаква странна клавиатура-извиняваи
23
0
 
2
 
! Отговори
до re преди 13 години
от бащите ти
22
3
 
2
 
! Отговори
до селкор преди 13 години
и каква е разликата бе ***
21
3
 
3
 
! Отговори
re преди 13 години
А ти пишейки "бъркаИте" от кои си? Турците или ***? Не че има разлика...
20
5
 
0
 
! Отговори
селкор преди 13 години
и до разните *** из форумите!никога не бъркаите турците с ***.
19
1
 
4
 
! Отговори
до ++++++ преди 13 години
а това че аз плащам данаци от които ти получаваш помощи за да си постоянно пиян НЕ Е ЛИ ДИСКРИМИНАЦИЯ
18
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 13 години
ЗА ВСИЧКИ ОБГАЗЯВАНИ - ОТ ЮЛИ МЕСЕЦ ВЛИЗА В СИЛА ДИРЕКТИВА НА ЕС ЗА ПРЕДЕЛНОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ГРАДОВЕТЕ - АКО ВИ ТРОВЯТ - НАПРАВО СЪД - ЗА СОБСТВЕНИЦИ НА ФАБРИКА, ОБЩИНА И Т.Н.Аз зарекъл да организирам съкварталците и ако и другата зима ни тровят така - съд за общината - щом не смеят да изгонят едни незаконно настанили се ***, ще им съдерем задниците в съдът, ще накраме тая дребна *** фъндъкова сама да си тегли куршумът.
17
6
 
5
 
! Отговори
lol преди 13 години
За тоя турско-*** катун там долу хич не ми пука. Хора останаха ли в тая турко-*** Кърджалийска област или са само кърлежи?
16
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Моят софийски квартал е обкръжен от незаконни *** гета и през студеният сезон при безветрие направо не се диша, човек се задушава само като си отвори прозорецът, защото *** тъпчат в кюмбетата всичко, което намерят...Само че тук проблемът се потулва, защото тия гнусотии имат "права" - и по-скоро правителството неа престъпникът борисов ще спре цял металургичен комбинат, в който работят стотици, ако не хиляди хора, отколкото да прогони и един незаконно настанил се ***.. а ние да мрем
15
0
 
9
 
! Отговори
От СВИЩОВ преди 13 години
Елате да видите в Свищов какво е.. СВИЛОЗА ни обгазява нон стоп! Всеки ден смърди на ***, точно както в парламента, но никой нищо не прави защото те си плащат глобите!
14
5
 
1
 
! Отговори
селкор преди 13 години
ИКОНОМИКАТА ***!работещ завод -бяла лястовица.
13
0
 
5
 
! Отговори
Бургазлия преди 13 години
В Бургас положението с чистотата на въздуха също не е много по-различно от това в Кърджали. Ама всички си траят, щото знаем за топлите връзки между шефа на "Лукойл-България" Валентин Златев и премиера. Заспал град е Бургас - даже протести няма! Обречени сме на вечно мръсен въздух, за да си пълнят гушката руските олигарси.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
KAT ISKAT DA RABOTIAT DA GI SADIAT TAKA STE SE MOTAT OSTE 2 GOD
11
4
 
6
 
! Отговори
+ ++++ преди 13 години
ало, "Реалиста", На голям реалист се правиш, нещо. Ти какво дишаш, бе? Името има ли значение? Много сте отворени, отворковци! Ти имаш ли даца????? защо не ги закараш да дишат в Кърджали? Щото не си с *** име ли? Дискриминационните изказвания в България са забранени? да не говорим за моралната страна на поставения с темата въпрос!
10
1
 
4
 
! Отговори
наивник преди 13 години
Не би ли трябвало грижата за хората да е на първо място? Не е ли замърсяване на околната среда издигнато като престъпление по НК? По НК нямаше ли санкции за длъжностно лице което съзнателно допуска нарушаване на нормите относно замърсяване на околната среда? Имааааааааааааааа...но на книгаааааааааааа!и за нас, а не за "Мишо Бирата".
9
12
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 13 години
Кърджали отдавна не е Български град , изобшо не ми дреме за ония *** с турски имена оито мразят Бг.
8
0
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 13 години
ЛОШОТО е че в Кърджали са останали още малко НОРМАЛНИ хора-БЪЛГАРИ
7
3
 
1
 
! Отговори
Седераст преди 13 години
*** и мръсните комунисти,как може през 1962 г. да са построили тоя комбинат!!!Косов,закривай!!!!