GSM-ите "бомба със закъснител" за рак у децата

Мобилните телефони са пет пъти по-опасни за подрастващите
Обновена: 1 фев 2011 22:51 | 1 фев 2011 22:51,
54
GSM-ите "бомба със закъснител" за рак у децата
Искат да се забрани изпозването на мобилни телефони от деца. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Децата, които използват мобилни телефони, са изложени на пет пъти по-висок риск да развият мозъчен тумор в сравнение с възрастните, пише британският в. "Дейли експрес".

Над 50% от децата на 7-годишна възраст и 75 на сто от 10-годишните имат мобилен телефон.

Независимата организация "Пауъруоч", която изследва безопасността на мобилните телефони, предупреждава, че те могат да бъдат "бомба със закъснител" и иска употребата им от подрастващите да бъде забранена.

"Рискът от развитието на мозъчен тумор при децата е много по-голям, тъй като техните клетки все още се делят. Черепите им също не са толкова развити, колкото на възрастен човек, и не са толкова плътни.

Това означава, че те не абсорбират същите количества радиация и тя достига до мозъка. Потенциалната вреда е много голяма", казва Греъм Филипс, технически мениджър на "Пауъруоч".

При децата клетките все още се развиват, което ги прави по-уязвими към ДНК увреждания, допълва д-р Джъстин Стебинг, експерт по онкологични заболявания от Импириъл колидж в Лондон.

От здравното министерство смятат, че е малките деца трябва да използват мобилни телефони само в спешни случаи.

"Две десетилетия на изследвания показват, че няма вредни за здравето ефекти от мобилните телефони и че те отговарят на международните препоръки за безопасност", казват на свой ред представители на Асоциацията на мобилните оператори.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
По-по-най преди 13 години
По-скоро следва да се появи специално универсално устройство което неутрализира радиацията и се монтира на всички модели мобилни телефони. Между другото, роднина на един колега е научен работник от БАН и преди време ми беше демонстирано точно такова устройство което не бе излязло за продажба. Приличаше на тънка плочка която се слага под капака между капака и батерията. За мен това беше шменти капели, но .... все пак.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След медийния шум следва появяването на пазара на абсолютно безопасен модел.
29
0
 
5
 
! Отговори
Jek преди 13 години
И сега е време телекомите и производителите на тези играчки да излязат с "научно обосновано" становище, че не е открито доказателство за пряка връзка между мобилките и раковите заболявания.
28
0
 
3
 
! Отговори
zlr. преди 13 години
Тези, дето говорят за липса на вреда, и за "нейонизираща" радиация да вземат дапопрочетат кой измисля това наименование!За тези, които не знаят - измислено е като доказателство за липсата на вреда - видите ли едното из.. об..лъчване било вредно, а "нашето" не било .... хи хиПриказки за малки деца!
27
2
 
33
 
! Отговори
някой преди 13 години
Гледах в youtube видеоклип от едно хумористично американско предаване - нещо подобно на нашето "Господари на ефира".Та техните шоумени организираха петиция за забраната на използването на опасния химикал "двуводороден окис"! С други думи - H2O - или чиста вода!Останах шашнат като видях колко много подписи събраха!!! Народа без да мисли - подписва и разпитва ужасено и разтревожено: "Къде се намира този химикал?"И те обясняват - във реките и езерата, в безалкохолните напитки - навсякъде!
26
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз не се зарибих с мобилен телефон, вкъщи имаме един общ и го ползваме по спешностстационарния телефон си е супер (през кабелен оператор)
25
3
 
9
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Без тези удобства явно не може ---- Че са вредни, вредни са ---- Хората сами трябва да регулират тяхното използване и такада се предпазват от нежеланите последици ---- Мисля, че всеки би могъл да прецени кога и как и колко често да използва своя телефон
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
твоите клетки вече не се делят, а умират
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Рискът от развитието на мозъчен тумор при децата е много по-голям, тъй като техните клетки все още се делят."Добре че моите клетки не се делят вече.
22
0
 
10
 
! Отговори
ушев преди 13 години
GSM-те са най-вредни за политиците заради СРС-тата.Другата вреда е като че ли само за изпразването на джоба.
21
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гледах един опит по телевизията с три апарата и подскачащи пуканки. Беше доста стряскащо. А четох, че някои кинозвезди и други известни хора се отказали от телефоните си, защото били вредни и им отнемали от личното пространство, като им звънели постоянно.
20
2
 
16
 
! Отговори
курбалаев преди 13 години
най-много на мен ми вредят на семейния бюджет....особено един оператор - вие си знаете кой да не му правя реклама.....затова ги отсвирих.
19
7
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
телефона не излъчва йонизиращи лъчения, или "радиация" както е прието сред населението. радиовълните могат да бъдат опасни ако са твърде мощни, но на телефона не са чак толкова.
18
2
 
13
 
! Отговори
до 14 преди 13 години
.. има гама-лъчение от кинескопите, ама е нищожно пред естествения гама-фон на земята.... така че цял живот да изкараш пред кинескопа пак няма да светнеш
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Япония едва ли не се раждат с мобилен телефон на ухото, там и интернета че и ТВ гледат през мобилните мрежи, даже правителството започна да субсидира кабелните комуникации защото безжичните и спътниковите мрежи вече са претоварени, а няма място за още.... Би трябвало да са болни от лъчева болест всичките, или поне повечето... ама не са, може би са имунизирани през 1945та,,,
16
7
 
8
 
! Отговори
ПРАВО преди 13 години
Аха, и да вярвам на Дейли Мейл, така ли? След като толкова пъти уважавани учени доказваха, че това с радиацията е безкрайно преувеличено? Хайде стига с тези простотии вече!
15
12
 
8
 
! Отговори
dp преди 13 години
Такова дебилие. Вредни били. Човек докато спи плътно завит по щеси прегрее главата отколкото може с енергията в едната нещастна батерийкана GSM-ите (друго излъчване освен микровълново, т.е. нейонизиращо, нямат).Всичките тия приказки за вреди - неподкрепени с никакви данни - са простовдигане на шум за привличане на внимание, журналистите от привлеченовнимание се издържат и някой току закъса и почне с подобни съчинения.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ясно е, че са вредни, но за тези, които говорят с часове. Аз като го ползвам за по 30 минути на ден, не виждам как ще ми навреди, освен това го изключвам през нощта. ;)
13
7
 
6
 
! Отговори
до № 7 преди 13 години
Приятелю говоря за гама лъчите които излъчват кинескопитесамо не ми казвай че си на плазма защото съседа ти може и да не епоседи 5-6 часа и ше светнеш като крушка.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Децата до 21 година не трябва да ползват GSM и да пият алкохол. Телевизия бтв екшън, хрътките и войкова да следят за нарушения.