Кашу - полезно за мускулите и костите

Ядката има нисък гликемичен индекс и нисък коефициент на гликемично зареждане
Обновена: 11 мар 2011 14:51 | 11 мар 2011 14:47,
9
Кашу - полезно за мускулите и костите
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кашуто има високо съдържание на полезни мастни киселини и минерали като мед, магнезий, фосфор и желязо. В съчетание с калция, магнезият работи за поддържане на здрава мускулна и костна система, а желязото е важен елемент от хемоглобина, влизащ в състава на еритроцитите.

Мононенаситените мазнини спомагат за намаляване високите нива на триглицеридите, които са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.

Ядката има нисък гликемичен индекс (22+/-5) и нисък коефициент на гликемично зареждане (2,86 за 50 г), което я прави препоръчителен елемент от хранителния режим на хора, страдащи от диабет.

Богато на антиоксиданти, кашуто помага и за елиминирането на свободните радикали, виновни за бързото остаряване на организма и развитие на ракови заболявания.

Консумацията на кашу спомага за нормализиране на съня при жени в менопауза. Също така стимулира производството на пигмента меламин в кожата и косата.

Ядките имат висока енергийна плътност и голямо количество хранителни влакна. Тъй като са висококалорични – 100 г кашу съдържат 578 калории - ядките трябва да се консумират в умерени количества, особено от хора с проблемно тегло.

Още новини за здравословно хранене

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
бум буууум преди 13 години
и с биричкааа :)) безсмърти ще сме
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хихи така си е, колкото да мразя комунизма, някак си почва да ми липсва... А пък бисфенола е просто един от многото КСЕНОСТРОГЕНИ които ни заобикалят :((
5
0
 
2
 
! Отговори
umno преди 13 години
Бисфенол А има навсякаде каде има пластмаса Чантички за пазаруване ,кафе чашки и всяка пластмаса излъчва бисфенол А като основната константа е колкото по висока е температурата на течността в чашата или на околните пространства толкова повече бисфенол а се излъчва в напитката или при допит с пластиката Ти ми кажи каде в българистнан продавате нещо без пластик опаковки и тогава говори пак за кашу ягоди или каквото и да било
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А така, анонимен:)) Даже мога да ви предупредя, че това кашу от снимката...е от консерва..а консервените изделия са един от най-големите източници на бисфенол а :/
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хубаво кашу от години не съм виждал у нас ,това което продават става за фураж
2
0
 
5
 
! Отговори
С.М. преди 13 години
Е, то по принцип това в общи линии важи за всички ядки. Всичките са много полезни; но са много силна храна и трябва да се хапват по мъничко. Принципно се препоръчват по 30 гр. на ден задължително сурови ядки.Ние обаче за жалост сме свикнали да си ги хапваме като основна храна... едно пакетче от 100-200 грама хич не се усеща... а 200 гр. ядки са всъщност половината калории за целия ден.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Супер. Въпреки, че вече имам едно наум, когато излезне подобна публикация - предният път така обявиха Бисфенол-А от СЗО за безопасен и след 2 седмици бе забранен в ЕС. Така че не прекалявайте!