Бирата – безспорно полезна, консумирана с мярка

Тя може да бъде част от здравословния начин на живот
31 мар 2011 19:31,
73
Бирата – безспорно полезна, консумирана с мярка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Бирата има милиони фенове в световен мащаб. Мнозина свързват консумацията на освежаващата напитка с изпитването на наслада и удоволствие, както и възможност за социално общуване.

Редица изследвания показват, че бирата може да бъде част от здравословния начин на живот при зрелите хора. Разбира се, ако се консумира в допустими количества – за жените до 2 малки чаши бира, а за мъжете до 3 чаши дневно.

Бирата е значим източник на хмел в хранителния ни режим. Съдържанието й включва бирена мая, вода, малц. Богата е на полезни витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините, използвани в производството на кехлибарената течност. В зависимост от рецептата, по която е приготвена, се определя и процентът съдържание на алкохол в напитката, вариращ от по-малко от 3-17%. Качествата на бирата зависят много от плътността й, концентрацията на сухите вещества в нея. Традиционната й плътност е 12%, иначе се среща от 8% до 12%. Плътността е пряко обвързана с алкохолното съдържание, при плътност от 12%, то е около 5%.

Според данни на Съюза на пивоварите в България, около 25% от потребителите отличават бирата като естествена и здравословна напитка.

Какви са ползите за здравето от умерената консумация на бира?

Сърдечносъдови заболявания
Според няколко изследвания, умерената употреба на алкохол може да подобри сърдечно-съдови заболявания чрез повишаване на нивото на добрия - HDL холестерол и намаляване риска от инфаркт с почти 30%. Бирата съдържа витамин В6 и фолиева киселина, които помагат за предотвратяване натрупването на хомоцистеина в кръвта. Високите нива на аминокиселината могат да увредят кръвоносните съдове, което увеличава опасността от получаване на инфаркт и инсулт.

Диабет
Има известни доказателства, че алкохолът може да повиши чувствителността на инсулин, което от своя страна намалява риска от диабет.

Камъни в бъбреците
Според проучване, публикувано в „American Journal of Epidemiology“, рискът от камъни в бъбреците намалява с 40% при мъже на средна възраст, консумиращи бира, в сравнение с почитателите на друг вид алкохол. Учените, обаче, все още не могат да установят кой компонент на бирата е отговорен за този спад.

Деменция

Изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, сочи, че възрастни над 65-годишна възраст, които пият 1-6 чаши бира на седмица, получават по-голяма защита срещу развитие на деменция, в сравнение с въздържатели или употребяващите твърд алкохол.

Доклад на Американската сърдечна асоциация показва, че изпиването на 1-2 бири на ден подобрява когнитивните функции при жените. Те са свързани с преработката на информация в мозъка и включват функции като разбиране, вземане на решение, памет и заучаване - способности, които се губят при деменция.

Как влияе свръхконсумацията на бира на здравето?
По принцип, прекомерната консумация на алкохолни напитки, може да доведе до рак на черния дроб, цироза, затлъстяване и алкохолизъм.

Смята се, че свръхупотребата на бира може да повиши риска от фатално събитие при сърдечносъдови болести. Съществуват изследвания, според които има и по-добри начини за защита срещу тези социално-значими заболявания. Например, воденето на здравословен начин на живот и хранене и увеличаването на физическата активност.

Установено е, че свръхприемът също така е свързан с развитието на рак на дебелото черво и рак на гърдата.

Хронична хипертония и увеличаване на теглото са други нежелани ефекти върху здравето.

Бирата и биреното коремче
Не е задължително консумацията на бирата да "оформи" бирено коремче. Излишните калории от всеки източник на храна също може да е виновник за неприятната извивка на тялото. Но все пак калоричните напитки допринасят повече за появата на коремни мазнини, поради склонността да пием прекалено много, без да усещаме чувство на ситост. В 300 мл бира се съдържат 150 калории. Бирата увеличава глада и провокира безсмислената консумацията на висококалорични, мазни и сладки храни. Светлите бири, например, съдържат около 60-100 калории. Една от причините да са по-предпочитани от жените.

Завладяващият вкус и аромат на бирата действително доставят удоволствие. Но не трябва да се забравя и значението на умерената консумация на напитката – за здравето, семейния и социален живот.

Вижте още здравни новини
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: бираздрави
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
стерио преди 13 години
ще питам михаил михов бирата
66
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А марихуаната си е много полезна, но повечето хора са промити на тая тема, така че въобще не могат и да осъзнаят какво говоря, могат да реагират само с гняв и ярост,,типично за замъглените съзнанияна които им се оредставя истина!
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бирата е фитоестроген!! Бираджиите обикновено са с женски цицки, независимо от въсрастта!!! НЕКА ДА Е ПОЛЕЗНО ТОВА
64
3
 
2
 
! Отговори
kakit0 преди 13 години
...само Астика, това е бирата...е ако има и някоя др пара в повече може и Хайникен...наздраве :)))))))))
63
2
 
7
 
! Отговори
az преди 13 години
бирата ако е полезна , то марихуаната трябва да е много полезна ...
62
0
 
2
 
! Отговори
RAZORFISH преди 13 години
НАЙ МИ ДОПАДА ПОЛСКАТА TYSKIE
61
6
 
2
 
! Отговори
нЕук преди 13 години
Да бе!Поради липса на скъпия ечемик,бирата се прави от ориз,пшеница и царевица,това е опасен спирт.Натоварва бъбреците и "измива"от организма елементите калий,желязо,калцй,йод и манган.Води до "бирено коремче".Съдържа прекалено много СО2 ускорено прониква и препълва кръв.с-***,разширява сърдеч. камери и удебелява стените на сърцето"бирено сърце".Дразни лигавицата на стомаха-гастрити и язви.Вреди на мъжката потентност,води до повишени нива на естрогени и заформя "феминизация" на тялото.Наздраве!!!
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А що се отнася до ПЪРВАТА и най-старата пивоварна в България ... с традиции - е в Шумен създадена от Чехи (1882 г.). Всякви други се изписаха че са първи и най-стари .. то не бе Загорка , не бе Каменица .. ама могат да го духат. Факта си е факт.
59
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чешката уж е най-старата , ама немската бих казал че е още по-хубава и е номер 1 ... пил съм по много и от двете ...
58
1
 
21
 
! Отговори
До знаещите преди 13 години
Абе дами и господа,щом мислите че е вредна,не пийте бе.Някой насила да ви кара?!?Ама,че злоба има в тая държавааа.Дайте ми на мен студена биричка,с топла цаца,пък нека ми е зле.А вие си живейте "здравословно"наврени в ауспусите на колите си и под "чистия въздух"от климатиците си.По вашата логика трябва да живеем само в барокамери.Айде наздраве и дано ви дойде акъла :-))
57
2
 
4
 
! Отговори
silistra преди 13 години
v Silistra predi praveha bira Istur, piehme gi s kasite porosto be6e nai yakata bira
56
3
 
18
 
! Отговори
las bolas преди 13 години
Бирата е много полезна но трябва да е натурална, жива бира. Нефилтрирана, нестабилизирана, неконсервирана... И без менделеева таблица в нея. Масовите бири са химизирани пикни с трайност 50 години.
55
1
 
3
 
! Отговори
[цоци преди 13 години
Само Алмус
54
2
 
3
 
! Отговори
speca преди 13 години
GROLSH e No 1
53
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Светлото шуменско или малките Heineken като има повечко кинти. В другото слагат спирт. Пили ли сте скоро Загорка? Разредена ракия.
52
10
 
1
 
! Отговори
Доца преди 13 години
Па азе така сърбам *** - из чашата
51
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ама на Мишо бирата му се отрази зле...
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
birata mojela da dovede do alkoholizum,kade tova v Hamerika samo moje da se sluchi,ebati i tupata statiq.Koito q e prepisal da si q navre otzad
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
46,пилзнер е скъпа:))))
48
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бира пият бачкаторите а царете и юнаците-вино!