Забрана за мобилни телефони и Wi-Fi мрежи в училищата

Комисия на Съвета на Европа с категорична позиция
17 май 2011 19:32,
61
Забрана за мобилни телефони и Wi-Fi мрежи в училищата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Една от най-влиятелните политически организации на Стария континент е напът да поиска революционна забрана по отношение на мобилните технологии.

Според специална комисия на Съвета на Европа, съставена от 84-ма членове на Парламентарната асамблея и политици от страните членки, потенциалните вредни ефекти на тези технологии за човешкото здраве (повишен риск от ракови заболявания и увреждания на мозъка) налагат спешно прилагане на ограничителни мерки за защита на децата.

Комисията е стигнала до този извод след детайлен преглед на редица проучвания за влиянието на електромагнитното облъчване от мобилните апарати върху човешкия организъм и най-вече върху подрастващите.

В изготвения доклад се подчертава, че трябва да се избегне повтарянето на грешките със забавените реакции при откриването на вредното влияние на азбеста, цигарения дим и оловото в петрола.

Експертите са изготвили проекторезолюция, която трябва да бъде одобрена от Парламентарна асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), в която членуват 47 европейски страни.

Крайното решение няма обвързващ характер за отделните правителства, но много често Съветът на Европа оказва силно влияние върху решенията на европейските политически лидери, коментира британският The Telegraph.

В препоръките към страните членки, описани в проекторезолюцията, е включен праг на нивата на дългосрочно излагане на лъчения от мобилни телефони. Освен това се настоява за поставяне на етикети върху продукти от този вид, чрез които потребителят да се уведомява, че при експлоатация съществува риск за здравето му (по примера с цигарите).

От Съвета на Европа ще настояват за пълна забрана на мобилните телефони и безжичните интернет мрежи в учебните заведения. Освен това трябва да бъдат стартирани информационни кампании, които да осведомяват децата и младите хора за опасността за здравето от прекомерна употреба на тези технологии.

Проекторезолюцията планира и инвестиции в разработването на напълно безопасни предаватели и мобилни телефони.

Заключението на експертната комисия е в известно противоречие с позицията на Световната здравна организация, която обяви, че излагането на електромагнитни полета представлява минимален или никакъв риск за човешкото здраве, отбелязва The Telegraph.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: Wi-Fiмобелни телефони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и кво стаа ако някой ми ми звънни и става въпрос на живот и смърт ??????
36
2
 
38
 
! Отговори
ХАХА преди 13 години
Te да ви сложат GSM и WiFi jammers, пък вие си влизайте в стаите колкото искате с телефоните. С таймери по време на междучасие има мрежа, по време на час няма. Трябва да има малко ред в училищата.
35
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вредят !
34
5
 
6
 
! Отговори
Manqkas преди 13 години
Пфффф пълни глупостиииииииииииииииииииииии то ако се замислим поне малко кое е вредно и кое не е аз немога да се сетя за нещо което да не е вредно.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
хайде умниците по-долу да кажат нещо за обратно пропорционалността на квадрата на разстоянието. до тогава сте просто плямпала, като ония "специалисти" горе
32
6
 
0
 
! Отговори
palavnik преди 13 години
Предполагам знаеш че по-високите честоти имат по-вредно въздействие за мозъка отколкото по-ниските. След като технологиите се развиват би следвало да може новите уреди да са по-чувствителни , да работят с по-малки мощности и да вредят по-малко.
31
2
 
4
 
! Отговори
palavnik преди 13 години
До 30. Като работиш в телекомуникации не знаеш ли че радиовълните създават електромагнитно поле. И от колко години се занимаваш с това. Мога да ти дам много примери. Едно време кат бях ученик и ходих в един радиоклуб кат застанеш пред антената и кат опънеш една жица и на двата края свържеш кружка и тя светва. Това какво е.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всеки ГСМ, има САР коефициент. САР коефициентът е специфична норма на поглъщане, или енергията която се поглъща от дадено тяло при подлагане на радио честотно МАГНИТНО ПОЛЕ! ДЕфинира се като консумирана мощтност на маса тъкан, ват за килограм !Здравната организация платени тъпири. Всеки инжинер знае тези елеметарни неща..
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
25-ти, по някаква "слъчайност" и мен ме боли глава и то от говорене по ГСМ. По някаква случайност дори знам защо ме боли, както и по "случайност" работата ми е в телекомуникациите. Болят ги главите, защото са облъчени точно от електромагнитното поле а не от радиовълните ! Вредата не е от радио вълните а от ел.магнитното поле примерно когато набираш по ГСМ. При набиране мощноста се увеличава в пъти, мозъкат е подложен на това поле и резултата е главобол. То е облъчване за време, акто радиацията.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аветовната здравна организация отдавна се използва за политически цели а не за това закоето е създадена. Както и Нобеловите награди....Всичко което е под въздействие на електромагнитно поле се ПРОМЕНЯ !На това се гради електротехниката...То това е наука, да не ви е право да разтягаш прости локуми за *** и накрая нищо да не си казал...
27
3
 
7
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Задължително да се забранят и микровълновите, те излъчват в същия обхват като WiFi мрежите....То е ясно, че от оял се еврочиновник само простотия може да излезе, ама минават всякакви граници вече.
26
5
 
7
 
! Отговори
palavnik преди 13 години
До 26. На теб кат не ти е мил живота се облъчвай колкото си искаш. Нямаш си на идея колко е вредно за мозъка и какви последици може да има.
25
21
 
3
 
! Отговори
qpatoq преди 13 години
palavnik-о, колко искаш да живееш?Преди 100 години средната продължителност на живота е била около 45 години, сега е около 65, благодарение на GSM-те
24
4
 
9
 
! Отговори
palavnik преди 13 години
В някои градове има вече изградени клетки подобни на GSM-ите. Чувал съм оплаквания от хора , които от скоро ги болят главите и не могат да разберат от какво е. От друг източник разбрах че пчелите не могат да виреят при облъчване със такива честоти. Не знам защо и до кога ще измислят нови и нови стандарти за безжична връзка . Някой ден това трябва да се спре, ако искаме да живеем по-дълго.
23
1
 
5
 
! Отговори
palavnik преди 13 години
До 21. Облъчване има в случай когато провеждат разговори. Колкото повече говорят толкова по-голямо е облъчването. На 900 Мхц вредата не по-голяма от тази на 2.4Гхц. И колкото е по висока честотата толкова вредата е по-голяма. При Wi-Fi ако оборудването не предава с голяма мощност не е вредно. Но има още по-вредно нещо от Wi-Fi и някои хора още не знаят. На хоризонта се явава така наречения Wi-Max, който е още по-вреден тъй като лъчи на още по-висока честота (3.6Гхц).
22
1
 
20
 
! Отговори
Anon преди 13 години
Няма проблеми техническото решение. Въпроса е социален. Аз също мисля, че вкл. телефони по време на час е вредно ако не за друго то поне за учебния процес.
21
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
и да ни забранят да влизаме в часовете без телефони това с нищо няма да помогне.Всеки ще си влиза с телефон ... за wi-fi и да го забранят все повече хора ще си купуват карти с неограничен достъп до интернет.Зимаш си една карта,плащаш по 20-30лв. на месец без да правиш никакви разговори и си готов(ест. тези които могат да си го позволят) а и тогава постоянно ще стоим в интернет,защото като има wi-fi в даскало го хващаш от определени стаи,а не от където си поискаш!!!
20
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
40 деца затворени в една класна стая , всяко с телефон в джоба Представяте ли си какво облъчване пада
19
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За мобилните телефони е пресилено и неизпълнимо, но забраната за Wi-Fi подкрепям.
18
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
забранете и ***.бг