Забрана за мобилни телефони и Wi-Fi мрежи в училищата

Комисия на Съвета на Европа с категорична позиция
17 май 2011 19:32,
61
Забрана за мобилни телефони и Wi-Fi мрежи в училищата
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Една от най-влиятелните политически организации на Стария континент е напът да поиска революционна забрана по отношение на мобилните технологии.

Според специална комисия на Съвета на Европа, съставена от 84-ма членове на Парламентарната асамблея и политици от страните членки, потенциалните вредни ефекти на тези технологии за човешкото здраве (повишен риск от ракови заболявания и увреждания на мозъка) налагат спешно прилагане на ограничителни мерки за защита на децата.

Комисията е стигнала до този извод след детайлен преглед на редица проучвания за влиянието на електромагнитното облъчване от мобилните апарати върху човешкия организъм и най-вече върху подрастващите.

В изготвения доклад се подчертава, че трябва да се избегне повтарянето на грешките със забавените реакции при откриването на вредното влияние на азбеста, цигарения дим и оловото в петрола.

Експертите са изготвили проекторезолюция, която трябва да бъде одобрена от Парламентарна асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), в която членуват 47 европейски страни.

Крайното решение няма обвързващ характер за отделните правителства, но много често Съветът на Европа оказва силно влияние върху решенията на европейските политически лидери, коментира британският The Telegraph.

В препоръките към страните членки, описани в проекторезолюцията, е включен праг на нивата на дългосрочно излагане на лъчения от мобилни телефони. Освен това се настоява за поставяне на етикети върху продукти от този вид, чрез които потребителят да се уведомява, че при експлоатация съществува риск за здравето му (по примера с цигарите).

От Съвета на Европа ще настояват за пълна забрана на мобилните телефони и безжичните интернет мрежи в учебните заведения. Освен това трябва да бъдат стартирани информационни кампании, които да осведомяват децата и младите хора за опасността за здравето от прекомерна употреба на тези технологии.

Проекторезолюцията планира и инвестиции в разработването на напълно безопасни предаватели и мобилни телефони.

Заключението на експертната комисия е в известно противоречие с позицията на Световната здравна организация, която обяви, че излагането на електромагнитни полета представлява минимален или никакъв риск за човешкото здраве, отбелязва The Telegraph.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: Wi-Fiмобелни телефони
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
2
 
! Отговори
анонимен1912 преди 13 години
3D безопасни ли са?
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Шефът на Световната здравна организация в момента е разследван че е взимал пари от телекомуникационни компании , за да налага тяхното становище че телефоните нямат вредно излъчване
15
6
 
16
 
! Отговори
САЙТА преди 13 години
ВИ Е ЕДИН *** ЗА ЕВТИНИ ПОДВЕЖДАЩИ ЗАГЛАВИЯ.
14
4
 
5
 
! Отговори
бивш даскал преди 13 години
Ще взема да правя агитация сред бившите си колеги да отказват уроци в компютърни зали и електронни учебници. Долу презентациите и компютърното обучение
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
като гледам и на журналистите трябва да им забранят да пишат на компютър статийте си и да ползват телефони че много правописни грешки правят.за пример-няма дума "напът" тъй като това са 2 отделни неща-поправете си го :)
12
2
 
9
 
! Отговори
шщд преди 13 години
Да бе. Само в България за безжични мрежи в училища и университети са вложени 20 млн. евро европейски пари. И, какво правим след това?
11
7
 
3
 
! Отговори
бла бла преди 13 години
Да номер 10 изискване на ЕС е. Можеш да бъдеш сигурен, че тия сладури управляващите ще се хванат с ръце и крака за това :) И ще оправят цялата държава по този начин.
10
3
 
63
 
! Отговори
споко преди 13 години
интернет се превърна в мания и психоза. хората прекалиха с този наркотик. интернет е нещо много полезно и революционно, но се използва 70% за простотии.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
8, Никой в държавата не се е хванал за него, това ще е изискване наложено от ЕС.
8
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Без коментар: HAARP бледнее спрямо гората от антени в един съвременен свят.Не HAARP e виновен за случващото се по света а алчноста на производителите и манията ни да сме мобилни.Колкото повече мобилни телефони се произвеждат и употребяват. толкова повече природни катаклизми ще има.Момент жената звъни по телефона ...
7
10
 
10
 
! Отговори
bla bla преди 13 години
Понеже те са се утрепали от перфектни wi-fi мрежи.... та думи нямам. Тук никога нище не е правено както трябва и без това повечето безжични мрежи по университети и училища не работят качествено. И не на последно място ТОВА ЛИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ В ТАЯ *** ДЪРВАЖА, ЧЕ СА СЕ ХВАНАЛИ ЗА НЕГО ?!?!
6
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Точно в този сайт преди 2 месеца четох, че мобилните телефони са абсолютно безвредни...
5
3
 
21
 
! Отговори
аз преди 13 години
Крайно време е!
4
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма по-вредно нещо, за здравето от ***, като се сетят да го забранят, ще бъде вече късно!
3
5
 
13
 
! Отговори
Луцифер преди 13 години
,,Няма обвързващ характер,но отделните правителства...,,.Е,нали пръднахте,ние ще се на---каме.
2
2
 
16
 
! Отговори
Рошла преди 13 години
Пише се НА ПЪТ. С интервал.
1
2
 
51
 
! Отговори
А? преди 13 години
КЪДЕ СА СЕГА ЕКСПЕРТИТЕ НА МЕНТЕЛ, ДЕТО ТВЪРДЯХА, ЧЕ ВСИЧКО Е НАРЕД, А??