Как да откажем цигарите?

Няколко практични съвети
Обновена: 1 юни 2011 15:25 | 31 май 2011 10:36,
110
Как да откажем цигарите?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Да се откажат цигарите е трудно, но не невъзможно. Отказът от навика не би могъл да бъде провокиран от друг, решението е лично и често се базира на собственото предпочитание и избор...

Предпочитание – защото реално погледнато, запалвайки цигара и придърпвайки от дима й, играем образ, на който вътрешно сме избрали да подражаваме. Опитайте се да си представите как се виждате в момент, когато пушите, да си спомните какво ви е провокирало да запалите първата цигара, как опитът се е превърнал в игра, тя – в навик, и в крайна сметка се е стигнало до зависимост.

Питали ли сте се защо многократните опити за отказ от пушенето са се увенчали с неуспех? Причината е, че не сте признали пред себе си, че подражавате на натрапен от социума модел. Всъщност харесва ви да пушите. Първата съществена стъпка в отказването на тютюна е да откриете този образ. Когато знаете кой стои срещу вас, битката е по-лесна.

Опитайте отново да откажете цигарите. Всеки опит ви доближава повече до търсения резултат. Проучвания сочат, че хора, отказали се от цигарите преди окончателното им спиране, са направили преди това по 5-6 неуспешни опита. Така че никога не е късно да се спре.

Практични съвети как да спрем цигарите

Как да започнем?

Изберете си дата, но в следващите 2 седмици. Важното е тя да е ясна, да е отбелязана в календара. Иначе перфектният ден никога не идва.
За да е по-лесно изпълнението на решението, направете списък на причините защо бихте искали да се откажете от пушенето. Причините могат да бъдат здравословни, семейни – на децата едва ли им е приятно да усещат неприятния тютюнев мирис от дъха и дрехите ви. Финансовият аргумент също е от убедителните.
Обвързването на някои събития с отказа от тютюнопушене също дава резултат. Такива могат да бъдат бременността, раждането на детето или внучето, преместване в ново жилище...

Когато денят наближи...

Помислете дали не бихте могли да се спрете на някакъв вид упражнения или хоби, които да заменят държането на цигарата и ангажират мислите ви. Специалисти препоръчват занимания като сглобяване на миниатюрни модели на кораби, плетене, игра на мобилния телефон и др.
Опитайте се да ограничите местата, където да палите цигара. Например не пушете вкъщи и в колата.
Информирайте се за заместители на цигарите – като никотинови дъвки, пластири, инхалатори, таблетки, както и медикаменти, които да улеснят въздържането от цигара и успокоят напрежението, което изпитвате.
Съществуват множество методи за отказване на цигарите. Разучете ги и се спрете на два-три, които ще ви помогнат да се откажете от навика си. Това се налага, тъй като всеки е различен и не се знае кой метод действително ще се окаже подходящият.

 
В деня

Настъпи ли набелязаният ден – не палете цигара, не си позволявайте дори и едно дръпване. За да изпълните желанието си, не носете цигари със себе си и повече не си купувайте.

Началото е зад гърба ви

Отказването от рутината за запалване на цигара е една от най-съществените стъпки в отказването на тютюнопушенето. Например свикнали сте да палите цигара в колата – почистете каросерията и подновете калъфките на седалките, сложете или махнете калъф на волана. Тези промени ще ви напомнят какво сте си обещали. Харесва ви след секс да запалите цигара – просто заменете навика, например с отпиване на глътки червено вино или хапване на парченца плодове.
Ако по време на работа ви се допуши, станете и се разходете. Раздвижването ще ви тонизира достатъчно.
Избягвате компанията на пушачи, тъй като в тяхно присъствие ще ви е трудно да се въздържите. Ако имате навик да запалвате цигара в заведение, избягвайте тези само за пушачи или съответните салони.

Груповата терапия в страната ни е малко популярна, но се предлагат и такива услуги. Споделянето на проблемите, свързани с отказването на цигарите, прави изпълнението на решението не така трудно и агонизиращо. При разговорите се споделят затруднения, с които се сблъсква всеки един отказващ се от тютюнопушенето. Възможно е да се получи готов опит за преодоляването на даден етап.
Препоръчително е да поддържате връзка със специалист или отказал се от тютюнопушенето познат, когото да потърсите в момент на слабост. Тези хора знаят как да ви подкрепят в такъв момент, за да не запалите цигара отново.

Помислете дали времето, което губите за пушене, не бихте могли да вложите в спортни занимания. Упражненията подобряват настроението и тонизират както тялото, така и ума. Ако се опасявате от наддаване на тегло заради отказа от цигарите, то тренировките ще помогнат да запазите фигурата си. Препоръката на специалистите е да се започне с физическото натоварване постепенно.
Не се упреквайте, ако не издържите и запалите цигара. Помислете каква е причината – дали се дължи на глада ви за никотин, на стрес или натиск, и се подгответе с адекватно контрарешение за следващия момент на слабост. До окончателния отказ от цигарите се преминава през няколко трудни периода, въпросът е да държите на намерението си и навреме разсеете с други занимания спонтанните пристъпи да запалите.

Успех!

В пет аптеки в София всеки ще има възможност за измерване на кръвното налягане, пулс и тегло, а пушачите – и количеството вреден въглероден оксид, натрупан в дробовете си с помощта на специален уред Smoke check.

Това са аптеките Сейба в магазините Кауфланд в Банишора, Дружба, Младост, Надежда и Овча купел.

Измерванията ще се извършват от медицинско лице и са напълно безплатни.

Социалната услуга ще се предлага занапред и в други посещавани аптеки в столицата и в цялата страна.

Общественият проект включва в дългосрочен план социални дейности в малки населени места и е насочен към най-засегнатите от кризата социални групи в нашето общество. 

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: тютюнопушенеотказ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
5
 
! Отговори
ако сте решили да преди 12 години
пушете ,пушете нормално ,не повече от 10 цигари на ден ! Напр.след ядене ,по време на кафе и пр.!Ако си мислите ,че като не пушите ,няма да се разболеете от рак ,лъжете се! Естествено ,ако пушите над 10 цигари ,напр. кутия и повече ,и ако се разболеете от рак ,то бъдете сигурни ,че почти 100% причината са цигарите!Познавам доста хора ,които никога не са пушили и са вече покойници от коварната болест ! Просто яжте пийте ,но не прекалявайте !
66
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Горещо препоръчвам книгата "Не пуша вече" на Алън Кар на хората, които искат да спрат цигарите по лесен и безболезнен начин. ;) Аз съм щастлив непушач от 2 години! :)
65
0
 
9
 
! Отговори
т преди 12 години
До малко детенцеА на *** терлика...и там мирише на отврат,ама я *** нали? ;)
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заблуждение е, че можеш да ги спреш като намалиш или като си казваш "Ми аз днес изпуших една, хайде от утре". Не става. Трябва отведнъж. Хвърляш цигарите в кофата с *** и забравяш.Вече 6-ти месец съм без цигари и е супер. Това наистина е отворва за организма.
63
2
 
8
 
! Отговори
! преди 12 години
Не ме интересуват пушачите. Но ме интересува защо си навират порока в носа ми!
62
4
 
6
 
! Отговори
Йоан Павел преди 12 години
Пушачите са напаст!
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много просто.Днес си казваш ,че спираш цигарите и утре го правиш.Много е лесно,знам го от личен опит.След няколко месеца отвръщението към тази гадост е пълна.Ставаш по здрав и издръжлив.
60
8
 
8
 
! Отговори
малко детенце ;) преди 12 години
Егати и пушачите - миришат на отврат
59
1
 
7
 
! Отговори
Мишо преди 12 години
Аз ще споделя как ги срях, след 15 години яко диимене. Купших си електронна цигара, не става, слаби батериите, купих втора, после трета, все слаби батриите, в най-важният момент ме предават. Накрая си купих електронна пура с истинска 3,5 волтова батерия..няма изхабяване денонощно да я пушиш. Дърпах я около месец и след това постепено взех да се усещам, че само я нося, но не я пуша и един ден я оставих в къщи и това беше...не пуша вече година и половина. Тръгнах на плуване вместо това. :-)
58
2
 
4
 
! Отговори
glavatar преди 12 години
Защо да се спират цигарите,пушенето е хубаво нещо,доставя удоволствие,освен това доказано повишава концентрацията.Това е за по-бедните (като мен) за по богатите,специално обработени пури с всички екстри,а за още по-богатите истински стимуланти,кокаин,кокаин,кокаин.Спрете да слушате гадната еврейска измислица ЕС и си правете каквото ви харесва,скоро ще заприличаме на "ПАНДИЗ"
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма нищо по-лесно от това да откажеш цигарите.Аз лично съм ги отказвал хиляди пъти...
56
2
 
5
 
! Отговори
Ra преди 12 години
Ем що пишеш глупости тогава? Замисли се,че има хора които могат,но не искат има и такива които искат но не могат. Да те светна отказвал съм ги 3 пъти единия път 1 година другите два за по няколко месеца.Това пак ли е липса на воля?Ами разбрах,че ми е кеф да пуша и това е.
55
0
 
14
 
! Отговори
55 годишен преди 12 години
А аз вече 50 години се каня да започвам да пуша, но все не намирам сили :))))))))))
54
3
 
5
 
! Отговори
до 52 преди 12 години
Забавлявам се с такива клоуни като тебе :-) Той не пуши, но пък си тъпче търбуха с евтина храна, на която дори и свинете се мръщят :-)
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това беше към 51 ;)
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да не си започвал! :) Някой да ги е бутал насила в лицето? Сам си си виновен!
51
8
 
3
 
! Отговори
Непушач преди 12 години
Абе, .....Да не ги отказват!Да се тровят!.... но по-далеч от мен!
50
5
 
3
 
! Отговори
Ra преди 12 години
До 45А ако имам воля да ти вкарам един в лицето,но не го направя?Може да има и друга причина освен волята не се ли замисляш?
49
4
 
1
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 12 години
PUSCHETE POVECHE....ZA DA NQMA CIGARI ZA DRUGIOTE .....TAKA SPASQVATE CHOVESCHKI JIVOTI....
48
1
 
9
 
! Отговори
Свиреп преди 12 години
Ей, хора - ужасен порок е ! Отвратителен ! Но *** мозък ме подритва към гнусните цигари нон-стоп ! Изкарах 24 часа и започнах да сънувам, че пуша ! Озверявам, усещам се че залитам към канибализъм без цигара. Очевидно е, че различните организми, по съвършено различен начин реагират на липсата на никотин ...Съвсем сериозно, мисля си за вариант в който да си обзаведа мазе и да ме заключат там за 10 дена. Не се шегувам хора ....