Мъртво море пресъхва и... прелива

Израел води кампания то да бъде обявено за едно от природните чудеса в света
Обновена: 14 юни 2011 14:39 | 14 юни 2011 14:38,
40
Мъртво море пресъхва и...  прелива
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Всеизвестно е, че нивото на Мъртво море спада с 1,2 м  годишно, но почти никой не знае, че то в действителност прелива и застрашава една от основните туристически дестинации в Израел, съобщи Асошиейтед прес.

Израел води трескава кампания Мъртво море да бъде обявено за едно от природните чудеса в света. В същото време страната се  мъчи да го стабилизира, така че хотелите в южната му част да не  бъдат залети.

Без активна намеса за пет до десет години водата ще прелее и ще наводни хотелите, каза Алон Тал - един от учените, ангажирани от правителството да намерят решение.

Мъртво море е разделено на северен и южен басейн, които са  на различно ниво, като между тях почти няма връзка. Това  означава, че покачващите се води в южната част не могат да се  влеят в свиващия се басейн на север.

Причината за покачването на водите в южния басейн е свръх  индустриализацията. Химически компании са построили изпарители, за да добиват скъпи минерали. По дъното им остават милиони  тонове сол и затова водата се покачва с 20 см на година.

Израелските министерства на туризма и на околната среда  подкрепиха сложен план на стойност 2 млрд. щатски долара, с  който да бъде спряно натрупването на сол в южния басейн, като тя бъде превозена с конвейер в северния басейн, чието ниво спада.

За пресушаването на Мъртво море са отговорни Израел,  Йордания и Сирия, които пренасочиха р. Йордан и притоците й и драстично намалиха водата, която се влива в морето, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Мъртво море
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
ахаха преди 12 години
А рашките пресушиха Каспийско и Аралско море. Сега се канят да пренасочат великите реки Лена, Об и Енисей на юг, за да поливат полетата на сух и горещ Казахстан. Тъпо тъпооо
37
0
 
3
 
! Отговори
aha преди 12 години
А от дъното на Мъртво море гребат тонове някакви соли и ги продават по 30 евро/100 грама като някакви много ама много ценни за кожата соли и тъпите кифли ги купуват.
36
1
 
1
 
! Отговори
26 до 35 преди 12 години
Не, не си прав/а и го знаеш! Безспорно, има евреи с чувство за хумор и сърдечни маниери... дори има евреи, които се срамуват от манталитета на "своите", но опре ли ножът до кокала, евреите ВИНАГИ ВИНАГИ ВИНАГИ гледат да прецакат нас, гоите. Казва ти го човек на средна възраст с богат опит, без нацистки възгледи и с доста книги зад гърба... По думите на бивш бизнес-партньор евреин "Съжалявам, но не си от нашите"
35
4
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Както вече казах, познавам доста евреи(както и хора от други етноси), но досега евреин не ми е стъпвал на главата, за да постигне личен успех :))))) Виж, българи доста са ме прецаквали :))))))
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нормалният евреин е като нормалния човек, а богатият евреин е като богатия човек, разлика няма, но пуберчета пищман-скинчета има доста гледам. Лесно е да прочетеш една книга и да си помислиш че си много умен, трудното е да прочетеш хиляди книги и да разбереш че си ***.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
100-тина плюса за 32 :)
32
0
 
1
 
! Отговори
- преди 12 години
Сори коментара долу ( 32) беше за 27 :)
31
1
 
8
 
! Отговори
- преди 12 години
26 не те знам какъв опит имаш с евреите,но аз имам точно обратния ЛИЧЕН опит и ти казвам - в голяма заблуда си, ще са ти мили докато им е изгодно,докато им вършиш работата,докато си им полезен и печелят от теб, след това се сещай сам - евреите са затворена социална система и ти,като не-евреин,си вън от тази система.Те затова са зад всички големи проекти,инвестиции и изобщо навсякъде където се печелят пари-защото пари в днешно време не се печелят с честен труд,т.е. следвай ми логиката
30
0
 
4
 
! Отговори
26 до 27 преди 12 години
Никога не си измислям, дори и в анонимен форум. Безчестни са - постигат успехите си, стъпвайки по главите на "гоим" откакто свят светува; алчни са - концепцията за олихвяване е тяхна; ненавиждани са - по горните две причини. И да, имат характерна телесна миризма, макар че (пак подчертавам) за това не можем да ги обвиняваме.Личната ми реализация хич не е кофти, но събитията в световен план по вина на евреите/илюминатите ме безпокоят, въпреки това!
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GOD BLESS ISRAEL!
28
2
 
8
 
! Отговори
муспи преди 12 години
Евреите са си абсолютното зло, както ги нарича един свят човек - "видими бесове". А такива дето разправят че - аз имам много добри приятели евреи, и те са хора, - лъжат. Лъжат защото евреите нямат приятели, те са единственото затворено в себе си племе и мразят всички хора. Тези които говорят за евреи приятели лакействат пред тях, - ние българите за щастие не сме евреи, но си имаме много лакеи.
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мъртво море ще изчезне, те за хотелите се притесняват.
26
9
 
15
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Имам приятели евреи, между тях няма някой "безчестен, алчен или ненавиждан" още по-малко пък "миризлив" . Лесно е да обвиниш някой друг за това че живота ти е кофти. Дали ще са евреите, *** или илюминатите, важното е да има някой виновен за това че си неудачник :)))))))))))
25
7
 
14
 
! Отговори
до 24 преди 12 години
Виж сега, дете невинно :) Никой уважаващ себе си човек не мечтае да е евреин, защото това е проклятие. Погрешно тълкуваме библейския израз "богоизбрано племе" като привилегирован народ. Всъщност те са богоизбрани в смисъл на белязани да сочат на човечеството какво НЕ ТРЯБВА да бъде - безчестно, алчно, ненавиждано от почтените. (Пък и ***, макар че за това не са виновни)
24
7
 
18
 
! Отговори
anonimous 82 преди 12 години
Голям к.р ви 4ака евреиски гадове!!Няма да ви е ве4но господството!!4е ви правим каварма!!
23
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Толкова много злоба към евреите - явно повечето хора тук им завиждат и мечтаят да са евреи. Аз не желая да съм евреин, не им завиждам и не ги мразя.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чък Норис е убил мъртво море.
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кланяйки се на Исус вие се кланяте на евреин... Да бъде Тангра!
20
4
 
24
 
! Отговори
Jolly Roger преди 12 години
*** е състояние на духа. Има ги всякави във израел. Бели, черни и жълти. Египет ги напрви племе, Рим ги направи народ и те се качиха на главите на целият свят.
19
0
 
18
 
! Отговори
муспи преди 12 години
След като пресъхне Мъртво море, *** ще дойдат и пресушат Черно, - Бойко и Първан ще ги помалят да не отлагат.