Възглавницата – питали ли сте се какво се крие в нея?

1/3 от теглото й може да се състои от живи микроорганизми
24 юни 2011 17:20,
21
Възглавницата – питали ли сте се какво се крие в нея?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Една трета от масата на възглавницата ни може да се състои от бактерии, мъртва кожа, акари и техните изпражнения, което едва ли би допринесло за спокоен и пълноценен сън.

Възглавниците обаче, както и застоялият въздух в спалнята ни, представляват идеална среда за различни микроорганизми, които, от своя стана, биха могли да допринесат за различни заболявания като грип, варицела, дори и проказа, обясняват учени.

Нежеланите вредители, за съжаление, се срещат навсякъде. Те биха могли да се настанят удобно и да се почувстват у дома си - в нашата възглавница. Доколко е достоверно?! Заключенията са направени след изследване „здравето“ на хиляди възглавници, използвани от пациенти в различни болници.

Направените тестове установяват „жива“ зараза по външната част на възглавницата. В някои случаи подсмърчането или сълзите остават по повърхността й. Така бацилите безпроблемно намират своя път в пълнежа на възглавницата ни.

Проблемът с възглавниците в много болници е, че те имат повече от милион бактерии Staphylococcus hominus на всеки милиметър. Бактерията може да причини инфекции при хората, които имат слаб имунитет. Д-р Такър – от екипа изследователи, определя ситуацията като „био хазарт“. Той допълва още, че самото присъствие  на бактериите неминуемо означава, че те ще се прехвърлят на пациентите.

Специалистът предупреждава, че 1/3 от теглото на възглавницата може да се състои от живи микроорганизми, комфортно спотайващи се там, и техните изпражнения. Бактериите се наслаждават на благоприятните условия и не спират да се размножават вътре във възглавницата ни. А някои от тях не могат да бъдат отстранени.

За съжаление обаче, проблемът не се отнася само за болничните заведения – заплахата е реална и за любимата ни възглавница вкъщи. Въпреки редовната смяна на калъфката, която всеки път е чиста и свежа, ние всъщност просто покриваме нещо изключително неприятно отдолу.

Съветът на експертите е редовно да подменяме възглавницата, на която спим, независимо колко любима ни е тя. Ако пък нямаме тази възможност, на всеки три месеца трябва да перем синтетичните възглавници.

Вижте още здравни новини
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Матраци Възглавници преди 12 години
Има един много хубав онлайн магазин в който продават всякакви възглавници (и от гъши пух) и матраци на всички познати марки Доставят всички продукти от магазина напълно безплатно в цялата страна!
19
0
 
2
 
! Отговори
малко акарче преди 12 години
бърр, усетиха ни. На мен мама *** дава да акам и във възглавницата, и в одеалото, и в матрака, и всичките ми 2 000 000 роднини вътре правят същото :)) Моля ви, не си сменяйте възглавниците и не ги перете, защото ние ще умрем. Ще носите отговорност за смъртта на 2 милиона почтени акари!
18
0
 
3
 
! Отговори
Маги преди 12 години
Онзи ден отивам до един магазин за матраци(мисля, че беше "Тед"), за да си търся възглавница от естествен гъши пух(живея в Сливен и няма много места, от където може да си купиш). Та отивам и ми предлагат само някакви био възглавници под предлога, че вече не продават от пух, защото той не се перял и завъждал много бактерии... Ми хубаво, ама аз преди две седмици ги изпрах всичките пухени възглавници в пералнята, оставих ги на слънце за един ден и сега са си, като чисто нови...
17
0
 
8
 
! Отговори
White Rabbit преди 12 години
Аз знам, че възглавницата, подобно на четката за зъби трябва да се сменя на всеки 3 месеца
16
0
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
Аз затова купих възглавници от естствен пух, които не са алергенни и могат да се перат.
15
5
 
4
 
! Отговори
BG преди 12 години
И сега като си купите прахосмукачка Рейнбоу - всичко ще стане стерилно...
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
priatno prekarvane na po4ivkata v hotelite
13
0
 
12
 
! Отговори
ясно ! преди 12 години
Аз се чудех защо толкова натежаха възглавниците - сега разбрах - с една трета са се напомпали с бактерии, мъртва кожа, акари и техните ***....
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Че този проблем с акарите и другите микроорганизми се отнася до всичко - и матрака, и завивките...а и на всякъде - не живеем в стерилна среда...
11
0
 
6
 
! Отговори
до Димитър от 1 преди 12 години
Верно ли ????
10
0
 
15
 
! Отговори
няма проблем ! преди 12 години
Днес изпрах всички възглавници.
9
7
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
до 1Ти явно не осъзнаваш колко си глупава.
8
2
 
10
 
! Отговори
до Чико преди 12 години
Е, защо така грозно нападаш жената - к'ви *** и промити мозъци - за възглавници става въпрос ....
7
2
 
4
 
! Отговори
до Сако BOSS от 1 преди 12 години
....към мен...
6
5
 
8
 
! Отговори
Чико преди 12 години
@ 1Антибактериалните възглавници са за нечистоплътните *** като теб чиито мозъци отдавна са проядени от бактериите. Просто още един начин да ви изсмучат някой лев.
5
0
 
13
 
! Отговори
Сако BOSS преди 12 години
до 1Към какво са алергични твоите пухени възглавници?
4
0
 
13
 
! Отговори
Лукавия преди 12 години
"определя ситуацията като био хазартТа значи biohazard означава биолигична отрова, а не био хазарт. Но това неграмотната журна няма откъде да го знае.
3
1
 
4
 
! Отговори
аха преди 12 години
Попитах се! Пари.
2
2
 
7
 
! Отговори
OMG Lucker преди 12 години
Първи!Изводът е: носете си възглавници като влизате в болницата.
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За това съм си купила възглавници, които се перат и са антибактериални - е, пухените са по-удобни, но са страшно алергични !!!