Долу Снежанка, да живеят еднополовите жирафи!

Или как в Швеция възпитават у децата полова търпимост
Обновена: 31 окт 2011 11:33 | 28 юни 2011 12:57,
143
Долу Снежанка, да живеят еднополовите жирафи!
Входът на градината. Снимка: egaliaung.se

"Здрасти, приятелче!”, с този поздрав посрещат децата в шведската детска градина Егалия.
В това детско заведение съзнателно не наричат децата с „тя” или „той”, „нея” или „него”. Идеята е да не се фокусира вниманието на малките върху пола им, за да не се създава чувство за превъзходство или непълноценност пред представителите на противоположния пол.

„Обществото е свикнало да вижда момичетата женствени, мили и симпатични, а момчетата – мъжествени, грубовати и бойки”, пояснява възпитателка от градината. Ние пък им даваме възможност да бъдат такива каквито искат.

Финансираната от данъците на гражданите детска градина, намираща се в шведската столица, е пример за най-радикалния опит на властите да се постигне пълно равноправие между половете от най-ранна детска възраст, пише Би Би Си.

В стремежа си да разчупят стереотипите още в предучилищното образование властите изхождат от предположението, че дори в свободомислещото шведско общество момчетата имат предимство.
В много от детските заведения се назначават специални „гендерни педагози”, които помагат на възпитателите да избягват думите и поведението, които биха насадили в децата нежелателни стереотипи.

Според някои родители обаче прекаленото увлечение от изтриването на тези стереотипи е отишло твърде далеч и заплашва децата с големи проблеми, когато излязат от детската градина и се сблъскат с реалността.

Долу Снежанка, да живеят еднополовите жирафи

В „Егалия” цари пълно равноправие. Момчетата и момичетата „готвят” заедно в детската кухня, в която има и кубчета.

Персоналът на градината прави специални усилия да бъде възпитана търпимост към хомосексуалистите, бисексуалните и травеститите. В заведението има книжка за двама приятели, еднополови жирафи, които много страдат заради това, че не могат да имат собствени деца, до момента в който не намират изоставено крокодилско яйце.

Почти всички книжки тук разказват за еднополови двойки, самотни родители и приемни деца.

„Понякога се случва, докато децата играят на семейство, да се окаже, че ролята на майката вече е заета. Децата започват да се карат и тогава ние предлагаме да има две или дори три майки”, разказва още директорката на градината.

Тези методи не се харесват на всички, вече има случаи на родители, които са отписали децата си, затова пък броят на желаещите да постъпят точно в тази детска градина непрекъснато расте.

Първи сред всички

Вече десетилетия Швеция се бори активно за правата на жените и стана първата европейска държава, която разреши еднополовите бракове и правото на тези двойки да отглеждат приемни деца.
Според някои психолози обаче гендерното равенство, което се налага в това детско заведение, се превръща в изкореняване на мъжкото начало.

Трябва да се отбележи, че в „Егалия” не се спори по въпроса за физическите различия между двата пола.
По думите на директорката целта е да се обясни на децата, че тези разлики не означават, че изначално момчетата и момичетата имат различни интереси и способности.

Тя обяснява ползите от този подход с примера, че когато на децата се каже, че ще дойде лекар, полицай или  водопроводчик, те не се затормозяват да мислят дали той ще е мъж или жена, и са отворени за всеки вариант, което разширява кръгозора им.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
2
 
! Отговори
здрав разум преди 12 години
Направо да ги кастрират момчетата, за да обезличат напълно половите разлики! Мили Боже, прости им, защото не знаят какво правят и помогни ни на нас, които знаем, да опазим децата си от хомосексуалистите!
136
4
 
7
 
! Отговори
Перко Наумов преди 12 години
Това за ползите и за водопроводчика ми хареса най-много от статията. Мото на градината трябва да е: "***..ераст е моя татко ***..ераст ще съм и аз!"
135
3
 
5
 
! Отговори
мунчо преди 12 години
В друга статия от "Здраве" прочетох, че:"Учени от университета на Мисури са установили, че мишки от мъжки пол, които като фетуси са били изложени на ефекта на бисфенол А, се държат като женски, що се отнася по-специално до способността им да се ориентират в собствената си среда."Явно на момченцата в Швеция ще им се дават големи количества от бисфенол А , за да станат "гендер-неутрални".
134
3
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
феминисткатасигурна ли си, че си наред?
133
3
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
няма как да има пълно равноправие между половоте. Колкото и сатанинските сили да се опитват са въвеждат гнусотии няма да успеят.
132
15
 
7
 
! Отговори
феминистката преди 12 години
И след 100 години няма да стигнем Швеция. Това е ...... а между другото да живеят гейовете. Твърдо за тях съм. Старите консерватори да се скрият някъде. Гейовете са най-прекрасните представители на мъжкия пол. Трябва по-скоро да легализираме гей браковете и да започнат да си осиновяват деца, защото по-добре вкъщи при каквото и да е семейство-хомо, хетеро, отколкото крадец и наркоман на улицата ;)
131
3
 
11
 
! Отговори
Родител преди 12 години
Причината е много проста: вместо кривата ракета да се изправи, започва да преправя целия космос, за да стане крив като нея. Горките деца! Ясно е, че нормалните родители си отписват децата от това място, но е ясно също откъде идва напливът за записване на деца там - от всичките тези хомодвойки, които отглеждат деца. Ето затова не трябва да им се разрешава да гледат деца, защото ще започнат да изопачават целия свят, за да се представят за нормални.
130
3
 
11
 
! Отговори
водно конче преди 12 години
имам някакво предчувствие, че децата, възпитавани по този начин, като пораснат ще имат много по-големи проблеми със собствената си сексуалност, отколкото са ползите. Почти всички книжки били за еднополови двойки, ха-ха, нямам думи... Значи, пораства детето с обърканата мисъл, че семейство е двойка еднополови индивиди, и защо се прави цялата тази работа, ами за да не се чудело като дойдел лекар, водопроводчик или полицай от какъв пол са...
129
10
 
23
 
! Отговори
2121 преди 12 години
Мнооого добре!мнооого!Е сега разбирам , защо шведките , като дойдат на Съни Бийч се порят като откачени!Да продължават по същия начин!Вероятно скоро ще ръмбим и шведи по морето!Дааа, малко останахме сперматозаврите!
128
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тея си отглеждат хомосексуалист(к)и. Извратеняци.
127
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До онбашия-внимавай,зящото ти си мислеш,че е жена,а то е "гендер крокодил+!!!!!
126
3
 
14
 
! Отговори
ди преди 12 години
Що за дума е "гендерно" не ми е ясно. Мислех, че журналистите знаят български език.
125
3
 
17
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
вече ще внимавам като ме канят на шведска тройка....
124
6
 
20
 
! Отговори
Хомодружинка преди 12 години
А учат ли момченцата как да се гримират и как да си обличат корсетите и сутиените когато ще ходят на гей клуб?
123
21
 
12
 
! Отговори
EU citizen преди 12 години
Прогресивното човечество отдавана е счупило оковите на брака и половото разделение. Да бъдеш гей е Цивилизационния избор на демократичното и развито общество.
122
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МетросексУален правописът ти е направо супер
121
3
 
17
 
! Отговори
Братя Грим преди 12 години
ГЕЙСКИ не така - Мен не знам защо ама някак си Снежанка някак си по- ме кефи (дори и да се врътка на 7 джуджета) Няма екшън в тия жирафчета
120
7
 
8
 
! Отговори
Метросексоален преди 12 години
Когато г-н Кадиев стане кмед на София и тук ще има детски градини за гейове във всеки мол.
119
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обречени сте.
118
4
 
12
 
! Отговори
до Гейски преди 12 години
Разбира се - да живеят еднополовите жирафи за да крадат чужди яйца и да ги превръщат в еднополови жирафи