Шамарът – все още предпочитано средство за възпитание

Психолозите алармират, че физическите наказания увреждат психиката на децата
Обновена: 1 юли 2011 22:30 | 1 юли 2011 22:30,
96
Шамарът – все още предпочитано средство за възпитание
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повечето родители наказват децата с шамари и считат това за абсолютно нормално, съобщи Medicalexpress.
Изводът е направен въз основа на проучване след 37 родители от различни етнически и социални групи. В продължение на шест седмици доброволците записвали общуването с децата  си.

Оказва се, че голяма част от родителите са убедени в ефективността на шамарите и не се притесняват да признаят, че ги употребяват като наказание. При това го правят редовно и без сериозни причини.

На един от записите майка шляпнала 11 пъти детето си, защото то се скарало със сестра си. В друг случай баща ударил сина си, тъй като обърнал страницата на книгата, която му четял, без разрешението му.

От записите става ясно и това, че децата реагират по различен начин на този вид „наказание”. Повечето започват да плачат, някои обаче не демонстрират никаква реакция.

Според психолозите децата, които редовно са подложени на физическо наказание са по-склонни към агресия към други деца, а по-късно и към възрастните.

При тях по-често се наблюдават поведенчески проблеми, като повишена тревожност, депресия и склонност към насилие.

Това е първото по рода си проучване с анализ на реални ситуации. Предишните изследвания са се базирали не на наблюдения, а на запитване към родителите дали удрят децата си, и на малките – как се чувстват след това.

По-рано направено изследване по въпроса е показало, че от 70 до 90% от родителите в цял свят удрят шамари на децата си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: децашамари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боят само показва безсилието на родителя т.е. родителят не може да се справи с проблема,липсва му подход към детето.Децата са различни,и когато някой каже-"Еднакво съм ги възпитавал,но единият е такъв,другият онакъв"-това пак показва неразбиране,различните деца изискат различен подход,вникване в психиката им и начинът на разсъждение.Агресията на родителя рефлектира,връща се обратно,озлобява детето.След години то ще бъде родител и ще следва същият модел на възпитание върху своите деца.
77
3
 
5
 
! Отговори
Етногаф преди 12 години
Нация от маймуни. Шамари са им в главата. Защото ви е в дефицит словесното умение за убеждаване. Чак ми е чудно как още не сме под някакво робство. Такава сбирщина от *** трябва да се управлява от разумна нация.
76
1
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 12 години
Повечето тук очевидно не правят разлика между бой и шамар. Някой и друг шамар от време на време с премерена сила може да има само положителен възпитателен ефект, който никакъв друг метод не би постигнал. Тук естествено не става въпрос за пребиване и нанасяне на физически/психически травми. Задължително е да има основателен повод и да са използвани други средства преди да се стигне да удряне на шамар. Също така след определена възраст, примерно 10 години, шамарът трябва да отпадне като метод за възпитание, тъй като използването му би имало само негативен ефект.
75
5
 
17
 
! Отговори
Castor преди 12 години
Татко ме шамаросваше отвреме - навреме като бях малък и не ми е увредил психиката:). Това са смешни неща! Не говорим за системен бой, а за шамарчета при крайна необходимост...
74
5
 
6
 
! Отговори
бЕдНяК преди 12 години
"Психолозите алармират, че физическите наказания увреждат психиката на децата". Сетили се психолозите от хиляди години насам реда да развалят. Защо не си кажат гнусната цел, а именно "възпитание" на младо *** поколение, неграмотен електорат, че много по-лесно се управлява.
73
6
 
0
 
! Отговори
ДО 64 преди 12 години
И ТИ НЕ СИ БИЛ МНОГО ПРАВ НО ЗА СИНЪТ ТИ ДА НЕ ГОВОРИМ.ТОЙ Е НАПРАВИЛ ТАЗИ КАРИЕРА ЗАРАДИ ТЕБЕ КВО СЕ Е ВЪЗГОРДЯЛ,ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА Е НЯКЪВ КОНТРОЛЬОР СИГУРНО.
72
7
 
5
 
! Отговори
ШАМАРА преди 12 години
ПОВЕЧЕТО ОТ ТУКА НЕ СА ЯЛИ ДОСТАТЪЧКО ШАМАРИ КАТО МАЛКИ И СА ОСТАНАЛИ ДЕВСТВЕНИ ЛИГЛЬОВЦИ И ЛИГЛИ!
71
8
 
11
 
! Отговори
Боб преди 12 години
Към любителите на шамара.Шамарът не е възпитал нито един човек на света!
70
1
 
9
 
! Отговори
ot 69 преди 12 години
добавка- като казвам, че ми е мъчно имам пред вид- чудя се защо го е правил и защо ме тормозеше така, и как не ме обичаше повече, за да не ме бие...а не че ми е мъчно за него...защото има неща, които остават с човека до гроб - едно от тях е отношението на родителите към него.Колкото и да сме далече, колкото и да сме пораснали- има неща, които не се изтриват нито с времето, нито с разстоянията.
69
1
 
8
 
! Отговори
do 64 преди 12 години
64, разбирам това, което казваш и не ти съчуствам. Аз съм далеч от майка ми и баща ми и ми е добре. Баща ми ме биеше и навикваше за всичко, караше ми се за оценки, наказваше ме и нямам много хубави спомени от него, майка ми беше безучастна и никога не ме защитаваше. Над 40 годишна съм, но не съм забравила, мъчно ми е, мисля си за тях, когато заспивам, но...не с добри чувства. Не бийте децата си, защото ще ви се върне всичко.
68
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали не говорим за насилие и системен побой, а за шамар, когато малкия пикльо ти прави напук? Шамарите от мама и татко не увреждат детската психика. Баща ми ме е шамаросвал доста и не помня колко и за какво, но когато ме удари другарката в детската - това беше неправилният шамар и него го помня със злоба към нея. Мъже които не са изяли и един шамар като деца, като големи припадат от инжекция или като видят две капки кръв.
67
2
 
13
 
! Отговори
Не разбирам преди 12 години
Едно е шамар (по- скоро жест ,не удар с болка) и съвсем друго да го пребиеш. Имам две деца. Сина не съм удряла никога, беше тихо дете и много чисто. Дъщерята съм ударила два пъти по ръката и един шамар т.е. лек удар по бузата и съм виновна ,изпуснах си нервите. Но и до сега е мърлява и инат за всичко. Пати си и пак не си взима поука.Искам да кажа ,че много си зависи от самото дете.От друга страна съм свидетел на ужасно разглезени деца и пълни непукисти майки. И това не е хубаво!
66
1
 
9
 
! Отговори
asd преди 12 години
Майките на синовете като чели много ги ревнуват разини снахи и подобни момичета. И понеже едиповия комплекс винаги е съществувала между майка и син желанията на майка стават по- силни от желанията на избраницата. Мъжа е между *** и наковалнята с рискъ да разбие щастието си и личния живот за да угоди на егостичната си майка прави всичко за него и никога не добре. Така живота си минава в нещастието и загубата някога да уготиш на майка си и баща си. Язък да хубавата младост! Безмислено.
65
2
 
10
 
! Отговори
sdf преди 12 години
Душевния бой да не си мислите че е по малко маловажен? Децата има желания и те протестират когато не им е хубаво, като плачат и мрънкат. Дали е в друг град или държава все тази далече е от родителите си. Нали едни така беше пребил синъса защото не се обаждал гледал си семейството децата работата къщата жена си бащата не издържал и го пребил. Счупил му ръката разбил му семейството сега мъжа е половин човек с разбита психика и провален живот. Благодарение на кой? На "скъпия" си баща.
64
6
 
27
 
! Отговори
изповед преди 12 години
Не бийте децата си,защото ще ги загубите като мен.Когато синът ми беще малък много го биех-не решил всички задачи,не научил дълго стихоторение,иззцапал дрехите си и сега какво получих..Синът ми е много далече от България,направи голяма кариера ,печели пари,но...нито веднъж не ни покани в дома си в чужбина за 10 години,нито веднаж не се сети да купи нещо на майка си,започна ли да му говоря за проблемите,изобщо не иска да ме слуша,живее сам,говори само за пари и кариери.
63
3
 
13
 
! Отговори
wer преди 12 години
Какво означава да спре глезеното и лигнята? Обзалагам се, че ти си по- сърдит/А/ или мрънкаш повече от собствените си деца. Но ти, като по- голям/А/ изразяваш своя гняв, върху собствените си деца и нали те се лигавят, защото. И какво ти си по- голяма лигня и по- голямо дете вдетеняваш се, но ти можеш да се лигавиш и да мрънкаш и да ходиш с вечно с "напудрена" физиономия децата не мога да изразяват " така не ми е добре" Така ли? Много егоистично. И те са личности и имат желания.
62
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
като ме изкара от нерви шмаросвам дупето но никога на друго място.лошо е но понякога само това може да спре глезенето и лигнята.но никога не съм удрял детето си заради беля.
61
3
 
5
 
! Отговори
ASD преди 12 години
*** би А? Не считам, че трябва необразован човек, който е възпитавал и е насаждал в децата си агресия и озлобление, трябва да ми казва, как се възптиват деца. Не мога да приема, че родителството е насилие, върху собствените си деца в безислието си да се изкаже "това, така не се прави или защо се инатиш". Защо, трябва да тероризираш собствeните си деца, заради личното си нещастие и безсилие? Учудващо,как на подобни "родители" не са им отнемали децата?!
60
3
 
6
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
33, ти си нЕма такъв ***, представител на това, на което са му викали простолюдие едно време. Сто процента си *** и необразован бачкатор. На такива като теб трябва да им се забрани изобщо да имат деца чрез най - подходящия метод - клъц и айде. ***.
59
2
 
4
 
! Отговори
ASD преди 12 години
Когато, фактите говорят и боговете мълчат!