Шамарът – все още предпочитано средство за възпитание

Психолозите алармират, че физическите наказания увреждат психиката на децата
Обновена: 1 юли 2011 22:30 | 1 юли 2011 22:30,
96
Шамарът – все още предпочитано средство за възпитание
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повечето родители наказват децата с шамари и считат това за абсолютно нормално, съобщи Medicalexpress.
Изводът е направен въз основа на проучване след 37 родители от различни етнически и социални групи. В продължение на шест седмици доброволците записвали общуването с децата  си.

Оказва се, че голяма част от родителите са убедени в ефективността на шамарите и не се притесняват да признаят, че ги употребяват като наказание. При това го правят редовно и без сериозни причини.

На един от записите майка шляпнала 11 пъти детето си, защото то се скарало със сестра си. В друг случай баща ударил сина си, тъй като обърнал страницата на книгата, която му четял, без разрешението му.

От записите става ясно и това, че децата реагират по различен начин на този вид „наказание”. Повечето започват да плачат, някои обаче не демонстрират никаква реакция.

Според психолозите децата, които редовно са подложени на физическо наказание са по-склонни към агресия към други деца, а по-късно и към възрастните.

При тях по-често се наблюдават поведенчески проблеми, като повишена тревожност, депресия и склонност към насилие.

Това е първото по рода си проучване с анализ на реални ситуации. Предишните изследвания са се базирали не на наблюдения, а на запитване към родителите дали удрят децата си, и на малките – как се чувстват след това.

По-рано направено изследване по въпроса е показало, че от 70 до 90% от родителите в цял свят удрят шамари на децата си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: децашамари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
17
 
! Отговори
anonimi преди 12 години
И, какво онази майка, къде искаше да възпита мъжкар, какво направи от него? Отрепваше го за една троха, че е паднала на земята, след, като тя е минала с пърцала и е прахосмукачила. И всеки път, шамар и бой. Сега, вече този мъжкар, бие майка си и всички жени с които е. Личния пример е много важен, за това, пред децата не се говорят и не се правят глупости и простотии всеки път. Един ден с "твоите камъни по твоята глава." Не съм го казал аз и не е казано от нищото има смисъл в казаното.
57
4
 
7
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
Само *** посяга!Факт!!
56
2
 
2
 
! Отговори
55 преди 12 години
Това съобщение беше предназначено за номер 53
55
4
 
10
 
! Отговори
Зиг преди 12 години
На мен родителите ми са ми удряли по някой шамар от време на време.. и не ги мразя. Никога не съм. Иначе по отношение определението ти за някого, когото не познаваш, но все пак изпадаш в лични нападки - е, явно и без шамари не се постига кой знае колко добро възпитание и липса на агресия.... Остани си със здраве.
54
3
 
12
 
! Отговори
Карамански преди 12 години
Родителите, които бият децата си, го правят от безсилие. Те не са достатъчно силни да покажат правилния пример на децата си. Децата виждат глупостите, повтарят ги, а родителите вместо да се замислят, че те са виновни, ги бият. Родителитее наказват децата за своите грешки и се самозаблуждават, че постигат някакъв ефект.
53
4
 
5
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
Човече, нещо като квинтесенция си защо ни смятат за най простото племе на света. Значи казваш, с шамари ще предизвикаш уважение, а ?! Как ли кухата ти главица да проумее, че постигаш само дълбоко прикрита омраза. А тя се трупа.Пък за това какво били казали старите хора - хайде недей. Че те ако бяха много умни, нямаше да ни оставят обрулена територия, която не става за нищо ...
52
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Навремето, когато задуха вятъра на промяната от края на осемдесетте и началото на деветдесетте, когато музиката беше много изкуство и малко бизнес, а групите започваха кариерата си от някое мазе в махалата, а не от поредния "реалити бълвоч", "Контрол" го изпяха:"Не можеш да му купиш кола,не можеш да му вземеш квартираи като не можеш да го уредиш,удряй с лопатата, където свариш!"
51
11
 
15
 
! Отговори
Зиг преди 12 години
"Бий дупе, да не биеш дупище" са казали старите хора. Явно е имало защо. А и в крайна сметка никой не говори за побой. Някой друг шамар може и да играе отрезвителна роля. Вече у повечето подрастващи няма нито страх, нито уважение - нищо. И това определно не е от много бой, а по-скоро твърде много галене с перце. Естествено, че децата трябва да се обичат. Но да бъдат толерирани при всяка глупост, която извършат - е, виждаме резултатите вече.
50
5
 
2
 
! Отговори
Макаренко преди 12 години
Куха лейка е ***, че не те е научила на обноски, краткий ми ясенчо!
49
1
 
6
 
! Отговори
красен ясен преди 12 години
Кой ти е казал, че Макаренко е предвиждал бой?! Аман от кухи ***!
48
5
 
8
 
! Отговори
аnonimi преди 12 години
Ще ми правиш забележка на децата и ще имаш претенции към тях навлизаш в забранена зона и си навличаш гнева на родителите. Кой си ти нещо да гледал тези деца да си хранил обличал да си бдял над тях да си учил с тях да си бил с тях в лошо и добро до си се грижил нещо за тях и прочие?! Не си тогава ще мълчиш и много няма знаеш. Много мразя някой да ми казва как да си възпитавам децата!
47
7
 
9
 
! Отговори
Дон преди 12 години
Днешните разглезени майки са виновни. Не дават косъм да падне от главата на детето и ги правят пълни лигавници.
46
1
 
10
 
! Отговори
аnonimi преди 12 години
Много мразя да ми казват, как да си възпитавам децата. Погледни си твойтe ла*ненца, първо виж, себе си и не забравяй ти какъв си бил и след, това ми казвай, как да си възпитавам децата. Ще ми правиш забележка на децата, твоите бият моите и да не говорим, за шамари и подобни простотии, малкото внимание към соб .децата и липсата на целувки, милувки и в най- ранна детска възраст до това води.Агресия, като самите родители озлобление, желание за мъст и всички онези неща присъщи за агресивното поведе
45
13
 
1
 
! Отговори
Мишу Шъмара преди 12 години
Яж бой, мамати децка. Земи тес топалки у глъвата. Сига! Виднага!
44
2
 
9
 
! Отговори
Киров преди 12 години
Три подходящи сентенции за бащите по повод възпитанието:"До петата година се отнасяй с детето си като с цар, от петата до петнадесетата година - като с роб, след петнадесетата - като с приятел""От гнездото на лешояда рядко излиза сокол""Много по-лесно е да станеш баща, от колкото да останеш такъв"
43
11
 
11
 
! Отговори
Retro преди 12 години
И на мен са ми удряли шамари като малка... голям праз. Като се замисля колко отвратении съм правила, не знам как не са ме убили направо. Отделно учителката по пиано ме удряше през ръцете с пръчка. Нещо много изнежени ставате всички.
42
1
 
18
 
! Отговори
Киров преди 12 години
Три подходящи сентенции за бащите, по повод възпитанието:"До петата година се отнасяй с детето си като с цар, от петата до петнадесетата - като със слуга, след петнадесетата - като с приятел""От гнездото на лешояда, рядко излиза сокол""Много по лесно е да станеш баща, отколкото да останеш баща"
41
1
 
28
 
! Отговори
Майка преди 12 години
Джером К. Джером е казал: Ако биете децата си, бийте ги просто така, защото всяка друга причина е още по-безсмислена! Битите деца свикват с насилието и го приемат за нещо нормално. Ако са момчета след години бият жените и децата си, а ако са момичета - смятат, че щом мъжете им ги бият, значи така трябва. За мен е ужасяващо, а за вас...?
40
3
 
6
 
! Отговори
турбълан преди 12 години
Макаренко е жив! Бой с лопатата по хлапето, *** изчадието адово, до отказване от всякакви пороци и мераци за извън правия път. Или слушаш, или те прослушват физически! И психически! Чу ли, ***? Аааамаха. Я!
39
4
 
13
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
Ще мачка - дръжки. Сина ти ще израсне с дълбоко вкоренена параноя, неспособност да взема бързи решения и в крайна сметка силно осакатен ментално.