Женският оргазъм – вечната мистерия

Еволюционен белег ли е или не?
Обновена: 20 сеп 2011 10:51 | 16 сеп 2011 10:16,
163
Женският оргазъм – вечната мистерия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Десетилетия наред оргазмът на жената е загадка за биолозите и удържа на всеки опит да се установи има ли в действителност еволюционно значение. От wired.com разглеждат едно от последните проучвания в тази сфера.

При мъжете оргазмът е пряко свързван с възпроизвеждането. Той ги кара да искат да правят секс, тоест шансът за възпроизвеждане се увеличава пропорционално (еволюция, какво да се прави). За жените обаче обяснението далеч не е толкова просто.

За разлика от мъжките оргазми, които са „разпространени” из всички видове примати, женското свръхудоволствие подминава някои. Женските гибони са сред дамите без късмет. При хората мъжете са с много по-голям шанс да изпитат оргазъм в сравнение с жените – една на всеки 10 дори не стига до върховната наслада през целия си живот.

Този дисбаланс е в противоречие с традиционните тълкувания за женския оргазъм: че засилва връзката между партньорите или че умението за предизвикване на оргазъм е индикатор за мъжество, или че е белег за подобряване на репродуктивността.

В крайна сметка, ако женските оргазми са важна стъпка в еволюционнния процес, би следвало да бъдат лесно достижими.

Освен това мнозинството жени имат нужда от клиторно стимулиране, за да получат оргазъм, а не от проникване. Така погледнато, ако женските оргазми имат за цел „да насърчават” секса, то проникването трябва да е основното средство за постигане на върховното удоволствие.

На базата на тези наблюдения Елизабет Лойд дава категорично обяснение в своята книга „The Case of the Female Orgasm” – жените просто споделят сексуалното удоволствие с мъжете, за които оргазмът е изключително важен. Но това е инцидентен „вторичен продукт”.

На пръв поглед (предвид аргументите) тази теза може и да изглежда правдоподобна, но и до ден днешен не е неоспоримо обоснована.

„Еволюционното начало на човешкия женски оргазъм е обект на ожесточени научни дебати, които напоследък се засилиха доста”, считат авторите на изследване от Университета на Куинсленд.

1803 двойки брат и сестра близнаци и 2287 двойки еднополови близнаци отговарят на въпроса колко често и лесно ли достигат до оргазъм. Логиката на учените е, че, ако женският оргазъм е еволюционно свързан с мъжкия, то разнополовите близнаци би трябвало да дадат приблизително еднакви отговори.

Но се оказва, че въпреки еднаквия генетичен материал, братът и сестрата близнаци нямат много общо помежду си, що се отнася до въпросите, свързани с оргазмите. Това, според учените, все пак не доказва категорично, че оргазмът на жената не носи белег не еволюционно развитие. Но е пореден аргумент в тази посока.

Има хипотези, че върховното сексуално удоволствие при нежния пол може да е било еволюционно важно за предците ни, но ирелевантно в наши дни.

Връзка между еволюцията и женския оргазъм е едновременно важна и неизвестна, коментират учени и допълват, че тепърва предстои много работа за разгадаване на тази мистерия.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
7
 
16
 
! Отговори
аха преди 12 години
Елизабет Лойд сериозно се е объркала... Жените не *просто споделят сексуалното удоволствие с мъжете и това не е инцидентен вторичен продукт....Тази жена да вземе да се образова :Женският оргазъм е 3 основни вида, в зависимост от мястото на удоволствието - *клиторен*, на *г-точката* и на *шийката на матката*. Най-силен е най.вътрешния и ако е съчетан с г-точката. Клиторния е най-слаб ! Най-пълно е изживяването, ако се получи завихряне на енергииге на партньорите/сливане на *ин* и *ян*!
213
1
 
5
 
! Отговори
na 214 преди 12 години
mnogo si organi4en moi 4ovek,zaklevam se
212
3
 
30
 
! Отговори
На 194 преди 12 години
Точно!Мъжете трябва да се подготвят предварително за това, че този акт да бъде взаимен и съпреживян.Жената не е бюст, дупе ит. н.Тя е кълбо от чувства, което умният и неегоистичен мъж развива.
211
17
 
12
 
! Отговори
марсоход преди 12 години
не е вярно , че свободните не са *** и всеки мъж е *** стига да се е разделил с някои свои скруполи , за по младите мъже да кажа като ходите на лов бъдете самоуверени и мислите за дамите като за жертви на лов те това искат колкото и да си говорят глупостите бъди нежен мил и прочие искат само да ги скъсате толкова здраво че и на другия ден два три да ви помнат и не забравяйте добре изчуканата жена не ви търси неколко дена а само цъфти имайте търпение :)
210
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
така си е
209
5
 
32
 
! Отговори
молитва преди 12 години
Жената Боже, всякак може:Болна може,здрава може,права може,легнала може!Дай Боже,мъж който може!Не дай Божемъж който не може!Вземи си го Боже!АМИН
208
1
 
5
 
! Отговори
philip преди 12 години
qvno temata vie dosta intersna,kato gledam kolko barzo ste nabrali skorost poleka de edin po edin ne se blaskaite...spored men zavisi ot maja kak predrazpolaga jenata i razbirase da ne misli samo za sebe si..
207
21
 
24
 
! Отговори
Незадоволена преди 12 години
За последно изпитах оргазъм, когато бях на 26. Сега съм на 42.Причината - не мога да си намеря мъж, който да го бива в леглото.Не че няма такива мъже, но те са заети. А свободните - то е ясно защо са свободни.Последният, с който ми беше кеф в леглото ме заряза, защото тогава не исках деца, не бях готова. Чака ме 5 години и един ден ме напусна. От тогава все попадам на еб***чи...
206
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кво на интересуват на жените проблемите,на нас мъжете нали ни е гот...
205
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Лекувам от онанизъм за един ден(нощ).Скъпо. Тaня."
204
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ama nishto ne kazvate za X pola,za orgazma na travestita i pederasa........molq vi se dopalnete statiqta
203
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прати ми, Господи, съпруг,мил, умен като никой друг,и да е силен и красив,да знае да е мълчалив,и да обича да ме слуша,и да не пие, да не пуши,парички много да изкарва,да ме обича, да ми вярва,да не скитори все навънкаи като харча, да не мрънка;гърба ми вечер да разтрива,с одеялото да ме завива;и моля се да ме разбираи отговора да намира,когато питам някой пътне ми ли е голям гъзът.И щом му стана аз съпруга,да не поглежда вече друга.Амин!
202
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пенке, намери си и ти мъж да те връзва, че да си отдъхне малко форума от спам.
201
21
 
4
 
! Отговори
Принца преди 12 години
Тук е пълно със сексуално осакатени индивиди.А за тази дама с "онзи" пост - това с пъхането на пръста, за да усетел какво е истински оргазъм е тотална смехория.
200
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жена без цици е като село,без начално училище-няма от къде да започнеш...Мек *** и дребни суми всеки може да извади....Най-нещастният мъж е глигана-жена му хем е ***, хем е дива...Какъв е идеалният клиент?: -Богат, симпатичен и вечно в беда....Живей днес,защото вчера няма да се върне, а утре може и да не настъпи...Правата на клиента са: Да чака, да плаща и да се притеснява......това е жената, която замени златният характер на мъжа си, за железният *** на съседа...Колкото и късно да се ожениш, винаги остава време да съжаляваш ...
199
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Орален секс - това е секса с човешко лице...**********************************************************************Библията ни учи да обичаме ближния,а Кама-Сутра ни учи как точно да го обичаме.
198
3
 
27
 
! Отговори
188 преди 12 години
194, само не съм съгласна, че няма *** оргазъм - има и още как. А също съм получавала много добър оргазъм, когато мъжът си е пъхал пръста в ануса по време на секс - двойно, даже тройна стимулация, много е добре.
197
3
 
19
 
! Отговори
зоро преди 12 години
браво на копирай и постави
196
5
 
34
 
! Отговори
жена преди 12 години
Тия от днес бг-то да не дремят ами да пуснат тоя пост в отделна тема и да издирят авторката и да и платят хонорар.А вие момчета четете внимателно, а пък може и да го прочетете повече от едни път.Хич няма да ви е излишно!
195
4
 
33
 
! Отговори
До 194 преди 12 години
Всички жени в тая държава трябва да съберем пари и да ти осигурим охолен живот до края на дните ти за тоя пост! Замисли се да го публикуваш на повече места, до ри ако трябва го пусни в 24Часа или 7дни спорт!