Шипката сваля кръвното

Плодът на дивата роза помага на сърцето
Обновена: 18 яну 2012 14:18 | 18 яну 2012 14:18,
2
Шипката сваля кръвното
източник: Reuters
Шипката намалява риска от сърдечно заболяване, категорични са учени.
 
Включени в проучване доброволци със затлъстяване приемат ежедневно в продължение на 6 седмици напитка, приготвена с 40 грама прах от шипки и ябълков или гроздов сок. Според данните от измервания на кръвното налягане и стойностите на холестерола в края на срока те се оказват значително по-ниски.
 
От хилядолетия шипката е използвана заради терапевтичните си свойства. Известно е, че съдържа високо ниво витамин С, което я прави подходяща при простудни заболявания и възпалителни процеси. Заради затягащия ефект се препоръчва от лекари при храносмилателни разстройства. Полезна е при артрит.
 
Изследване през 2007 г. с участието на хора с артрит се намира, че при ежедневна консумация на хранителна добавка от шипки се понижава с 40% усещането за болка и същевременно се подобрява с 25% способността за движение.
 
Екип от шведския университет Лунд решава да провери ефекта на шипката по отношение на риска от развитие на диабет тип 2 и сърдечни заболявания при хора със затлъстяване. Освен холестеролът и артериалното налягане, след 6-та седмица са засечени теглото, мазнините в кръвта и инсулиновата резистентност на 31 доброволци. С тези тестове е възможно откриване на диабет в началния му стадий.
 
Резултатите от проучването показват, че стойностите на общия холестерол при участниците са паднали с 5%, на лошия LDL холестерол с 6%, кръвното налягане - с 3,4% по-ниско. С тези резултати се постига редуциране на риска от сърдечно заболяване при хората с наднормено тегло със 17% според изследователите. Ето защо те препоръчват въвеждането приема на шипката като алтернатива на терапията със статини при хора с противопоказания за приложението им, като мускулна болка, високи стойности на чернодробни ензими и риск от развитие на диабет.
 
Проучването е публикувано в European Journal of Clinical Nutrition.
 

Още любопитни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 12 години
За ракия от шипки ли говориш?Или искаш да кажеш, че ракията изобщо действа по същия начин, по който въздейства шипката?
1
1
 
5
 
! Отговори
бай христо преди 12 години
И РАКИЯТЯ И РАКИЯТА