3 храни за бистър ум

И услужлива памет
Обновена: 26 юни 2012 16:46 | 26 юни 2012 16:07,
0
3 храни за бистър ум
Снимка: Reuters

Пълнозърнести храни

Уверете се, че менюто ви съдържа достатъчно пълнозърнести храни, като зърнени култури, пшенични трици, жито, пълнозърнести макаронени изделия. 
 
Проучване установи, че жените с по-висок прием на витамини В9 (фолиева киселина), В12 и В6 показват подобрения на паметта и припомнянето на информация, в сравнение с тези, които не приемат добавките.
 
Ниското ниво на фолиева киселина утроява риска за развитие на деменция. 
 
Друго, австралийско, проучване също показва, че витамини В12 и В9 подобряват краткосрочната и дългосрочна памет.
 
Въпреки че все още не е ясно на какво се дължи ползата от приема на витамини от група В за стимулиране на мозъчната активност, се смята, че допринасят за намаляване нивата на аминокиселината хомоцистеин. Високите му нива в кръвта се свързват с повишен риск от инфаркт, костни фрактури и отслабване на паметовите функции.
 
Хапвайте повече домати
 
Консумацията на домати помага за предотвратяването на социално значими заболявания, като онкологични и сърдечносъдови. Полезни са и за поддържане на паметта. Благоприятният ефект се дължи на съдържанието на ликопен. 
 
Изследвания доказват, че съставката има силни антиоксидантни свойства и предпазва от свободните радикали, които увреждат клетките и причиняват развитие на деменция и болест на Алцхаймер.
 
Ядки
 
Проучване, публикувано в сп. American Journal of Epidemiology, сочи, че приемът на витамин Е предпазва от увреждане на паметта и по-точно показва протективно действие срещу развитието на болестта на Алцхаймер.
 
Ядките са отличен източник на витамин Е, както и зелените листни зеленчуци, семена, яйца, кафяв ориз.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари