Електронните цигари с отровни химикали

Инхалаторите изобщо не са безопасни, алармират британски учени
Обновена: 6 авг 2012 15:32 | 6 авг 2012 15:30, Петя Славова
45
Електронните цигари с отровни химикали
Снимка: Reuters

Хората, решили да се откажат от тютюнопушенето като заместват папиросите с електронни цигари трябва да знаят, че тези инхалатори изобщо не са безопасни. За това алармират британските здравни служби, цитирани от в. "Дейли мейл"

Около 65 000 души на Острова ползват тези инхалатори, които приличат външно на цигари, пише БТА. Те изпускат малки дози никотин и други пари. Електронните устройства са внос от Китай и не преминават през никакви тестове, като имат свободен достъп до британския пазар. Точно на тази практика желае да сложи край регулаторната агенция на страната, която наблюдава медицинските и здравните продукти.

Според експерти, някои марки електронни цигари съдържат много високи концентрации на никотин, пристрастяващото вещество в тютюна, предизвикващо рак.

Установено е също така, че в парите присъстват

токсични химикали. Сред тях фигурират нитрозамините - субстанции, които предизвикват рак при опитните мишки. В някои марки било констатирано наличието на диетилен гликол, отровен химикал, който предизвиква смърт при по-високи дози. Британскитездравни власти смятат да въведат по-стриктен контрол в сектора през следващата пролет, пише вестникът.

Електронните цигари вече са забранени в страни като Австралия, Нова Зеландия, Бразилия и Канада. Щатът Ню Йорк е решил да последва примера им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
34
 
! Отговори
стг преди 11 години
поредната измишльотина, явно на някой му пречи че има ел цигари и че за тях няма акцизи
31
1
 
18
 
! Отговори
-- преди 11 години
Мда... тъкмо си купих електронна цигара и реших накрая да я прочета тази статия.Кое предизвиквало рак? Никотина, значи... Днес, откъде я преписахте тази небивалица?
30
5
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 11 години
Всичко изкуствено е в пъти по-вредно от естественото! Но търговците за да си продават стоките какви ли реклами не измислят! Мислете бе хора?!
29
2
 
11
 
! Отговори
Ж преди 11 години
То какво не е вредно в големи дози?
28
2
 
6
 
! Отговори
mlad6ito преди 11 години
и ще паля пак цигара след цигара по 1 за всяка твоя изневяра!
27
0
 
41
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Извода - Електроннте цигари вредни, обикновенните безвредни!
26
0
 
21
 
! Отговори
Хиха преди 11 години
Ох, то и в салатките имаше много лоши неща, но се оказа, че са лоши само, ако опасем по 1 декар на хранене... Иначе ... съм си консервативна, предпочитам си цигарките с/без бандерол.
25
7
 
52
 
! Отговори
Бай 100-ян преди 11 години
електронната цигара и безалкохолната бира са най-късия път към надуваемата жена!!
24
0
 
25
 
! Отговори
от_Канада... преди 11 години
от_Канада_без_червена _ладаи как са забранени в Канада? от 5 години живея и доста мои приятели си пафкат "електронните" папироски - навсякъде, без ограничение.От друга страна, верно е че тютюнопушенето е забранено на всяко обществено място, най-вече в кръчмите, за което наскоро град Ню Йорк последва примера.... нещо се обърках в тази статия!!!айде със здраве и много здраве на преводача на тази статия
23
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИКОТИНЪТ ПРИЧИНЯВА ЗАВИСИМОСТ, НО НЕ И РАК. ТОЙ Е ПОДОБНО НА КОФЕИНА СТИМУЛАНТ НА МОЗЪКА. КИТАЙ ИЗОБРЕТИХА ЕЛЕКТРОННАТА ЦИГАРА. УДАРЪТ СРЕЩУ ТЮТЮНЕВАТА ИНДУСТРИЯ Е ОПУСТОШИТЕЛЕН. А И КОЛКО УДОБНО... КИТАЙ :) ПРЕКРАСНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ ОТ ЗАСТРАШЕНИЯ (НО НЕ ЗДРАВНО, А ИКОНОМИЧЕСКИ) ЗАПАД. ТОВА СИ Е ОФАНЗИВА НА ТЮТЮНЕВИТЕ ЗАПАДНИ КОРПОРАЦИИ. В ТЮТЮНЕВАТА ЦИГАРА ИМА 4000 ЕЛЕМЕНТА, КОИТО СА НАИСТИНА ОПАСНИ. НЕ СМЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ КОЛКОТО ИСКАТ НЕОКОНИТЕ.
22
2
 
16
 
! Отговори
Biser преди 11 години
Tova sa palni gluposti, iskat da pu6ite samo cigari s banderol, te za tova sprqha i praznite cigari i tutuna.
21
18
 
10
 
! Отговори
стефан преди 11 години
абе пушете си цигари,какви са тези химически лиготии,никой не е доказал че цигарите вредят..освен на бюджета
20
0
 
49
 
! Отговори
Анестезиолог преди 11 години
,"никотин, пристрастяващото вещество в тютюна, предизвикващо рак"катрана е причината за въпросния рак, никотина си е нещо готино , като кокаина ама по-слабо ;)
19
0
 
26
 
! Отговори
Ха Ха преди 11 години
Преди години от ГАТТ (тогава още нямаше СТО) бяха обявили са "опасни" топчетата за пинг-понг, които са внос от Китай, поради опасния им размер ......... Защо ли не сме изненадани и сега :)))
18
0
 
30
 
! Отговори
чек преди 11 години
На британските учени са им обещали голЕмо дарение
17
1
 
34
 
! Отговори
Mozo преди 11 години
И започва да вреди чак когато надхвърли 10% от теглото на даден индивид. С електронната цигара, ако пушите нон-стоп, не можете да приемет повече от 2-3 милиграма пропилен-гликол, което е далеч от 10% от теглото ви. Хиляди пъти далеч... Другото е растителен глицерин, който е абсолютно безвреден и вода. Искам да видя къде са им опасните и канцерогенни химикали на тия убитаци. Твърде, твърде евтин начин да защитят монополните си позиции...
16
2
 
26
 
! Отговори
Mozo преди 11 години
И доказват, че вътре няма нитрозамин:vapersnetwork.org/toxicologyНикотинът до ден днешен не може да се докаже, че е канцерогенен и от СЗО колкото и да им се иска да го вкарат към списъка на канцерогенните вещества, просто нямат доказателства, че е такъв и все още не могат да го вкарат там. Другото, което се съдържа в една сертифицирана течност за цигари е пропилен гликол, който ядем всеки божи ден, защото се използва в хранителната промишленост
15
0
 
25
 
! Отговори
Mozo преди 11 години
Твърде прозрачна статия. Този, който я е писал си няма и елементарна представа от естеството на електронните цигари. Самата цигара НЯМА КАК да съдържа каквото и да било. Така наречената електронна цигара е батерия, плюс изпарител. Де го никотина? Дего нитрозамина? Как може такова отчайващо невежество... Това, което съдържа никотин е течността за електронните цигари. И те не е задължително да са китайски. Има полски, италиански, като италианските на Flavour Art имат специални лаборатории за целта
14
38
 
7
 
! Отговори
BBH преди 11 години
Уви това е абсолютно вярно. Дадох 140 лв за тая цигара и докато я пушех имах чувството че ще ми изхвръкне сърцето, голям *** е това, не се лъжете. Наистина има някъкви химикали, чувствах се зле от нея а преди пушех по кутия цигари. След като спрях да я ползвам и си пушех пак Викторито дори мисля че пушех повече. Наистина има нещо сбъркано, добра е идеята но реализацията е ужасна.
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярно е,и на мен да платят достатъчно,и аз ще кажа същото!