Електронните цигари с отровни химикали

Инхалаторите изобщо не са безопасни, алармират британски учени
Обновена: 6 авг 2012 15:32 | 6 авг 2012 15:30, Петя Славова
45
Електронните цигари с отровни химикали
Снимка: Reuters

Хората, решили да се откажат от тютюнопушенето като заместват папиросите с електронни цигари трябва да знаят, че тези инхалатори изобщо не са безопасни. За това алармират британските здравни служби, цитирани от в. "Дейли мейл"

Около 65 000 души на Острова ползват тези инхалатори, които приличат външно на цигари, пише БТА. Те изпускат малки дози никотин и други пари. Електронните устройства са внос от Китай и не преминават през никакви тестове, като имат свободен достъп до британския пазар. Точно на тази практика желае да сложи край регулаторната агенция на страната, която наблюдава медицинските и здравните продукти.

Според експерти, някои марки електронни цигари съдържат много високи концентрации на никотин, пристрастяващото вещество в тютюна, предизвикващо рак.

Установено е също така, че в парите присъстват

токсични химикали. Сред тях фигурират нитрозамините - субстанции, които предизвикват рак при опитните мишки. В някои марки било констатирано наличието на диетилен гликол, отровен химикал, който предизвиква смърт при по-високи дози. Британскитездравни власти смятат да въведат по-стриктен контрол в сектора през следващата пролет, пише вестникът.

Електронните цигари вече са забранени в страни като Австралия, Нова Зеландия, Бразилия и Канада. Щатът Ню Йорк е решил да последва примера им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
9
 
! Отговори
антон преди 11 години
11 е как така избухва тая малка батерия бе,пич?че чак откъснат език и обезобразявания...
11
4
 
35
 
! Отговори
СС преди 11 години
И вие ли станахте дупедавци бе . Взимате си някво мизерно хонорарче от Булгартабак или някоя друга фирма и веднага пишете врели некипели.Къде са тези изследвания? Кои са тези учени? Вместо да мотивирате хората ....Мизерници сте всички медии
10
29
 
9
 
! Отговори
. преди 11 години
преди месец някъде имаше случай в САЩ мисля, на дефектна батерия или нещо от сорта , цигарата избухнала в устата на човека и му откъснала езика и го обезобразила....Пази Боже !
9
3
 
26
 
! Отговори
Николай Цеков преди 11 години
Преписвате отнякъде и не си правите труда да проверите елементарни факти. Изследвания за съдържание са правени и у нас - нитрозамини, тежки метали и въобще - нещо различно от написаното, не се съдържат. Компании като FlavourArt тестват течностите повече, отколкото някой у нас някога е тествал тютюна. Концентрацията на никотин е висока в течността, но се усвоява по-слабо и не съдържа вещества, които да помагат на усвояването. Забраните на повечето места са за течности с никотин, не друго.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво значи " някои марки съдържат"? Съдържанието на парата зависи от течността с която се зарежда, не от хардуера...
7
12
 
48
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
Ако имах необходимата власт, на момента бих поставил тютюна редом до хероина...наркотик, предизвикващ силна зависимост...Щастлив съм, че успях да се отърва от тоя порок! А за тия, които търсят мотивация ще споделя нещо - Страшен кеф е, когато в магазина някой пред теб остави 10 лева за две кутии цигари....
6
5
 
49
 
! Отговори
Я преди 11 години
Сигурен съм, че има достатъчно "учени", които са готови да обявят кокаина и хероина за по-полезни от минералната вода !
5
15
 
12
 
! Отговори
umad? преди 11 години
Приеми над 50 милиграма никотин и ела пак да обясниш как е безвреден :D
4
4
 
52
 
! Отговори
Сокол преди 11 години
Пак поръчкови статии от цигарените концерни:)) Истинските цигари щото не причиняват рак, нали? В електронните поне има само никотин и глицерол, не знам какво толкова им е вредното?!
3
4
 
52
 
! Отговори
отказващ цигарите преди 11 години
"Според експерти, някои марки електронни цигари съдържат много високи концентрации на никотин, пристрастяващото вещество в тютюна, предизвикващо рак." Тази статия или редактора няма никаква представа какво пише или британските учени са пушили на олимпиадата нещо различно. Никотинът е безвреден !! Другите химикали при изгаряне увеличават риска от бавна и мъчителна смърт. В момента съм на лепенки и смея да твърдя, че едва ли е от лепенката, но изглежда лесно и приятно да се спрат цигарите.
2
6
 
61
 
! Отговори
Мен преди 11 години
Цигарените лобита явно са по-силни от колкото се очакваше. Време е да им се прекъсне сънната артерия с един разък удар, иначе ще трябва да ги мъчим с години. Вместо да забранят цигарите въобще, те забранили начините за тяхното отказване... ***. А колко вредни са истинските цигари никой не казва от тази сбирщина на "британски учени". Май хонорарите ви ги платиха от American Tobacco или подобна смъртоносна компанийка ??? Крайно време е приходите на големите в бранша да бъдат почти изцяло заграбвани от държавата с цел да се купуват жизнено необходими медицински апаратури а не шефовете на компаниите всеки ден да са с нова кола и елитна *** докато 1 милион техни клиенти се сбогуват с роднините си, умирайки от рак...
1
3
 
44
 
! Отговори
Zeitgeist преди 11 години
Слугинаж