Спасяват ни за 60 минути от инсулт

Революционен метод прилагат лекари в Пловдив
25 ное 2012 18:04,
51
Спасяват ни за 60 минути от инсулт
Снимка: Dnes.bg

България е в челната класация по брой починали пациенти заради мозъчно-съдови заболявания. Най-често българите страдат от инсулт. Малко хора обаче знаят какво трябва да се направи, ако получат изтръпване или частична пареза на половината тяло.

„Още при първите симптоми за слабост, изтръпване и говорни нарушения, трябва пациентът да постъпи в болница”, обясни пред Dnes.bg д-р Веселина Андонова – завеждащ „Неврологично отделение” в МБАЛ „Свети Пантелеймон” в Пловдив.

Именно в пловдивската болница за първи път в България е приложен метод за лечение на остър исхемичен инсулт, известен като тромболиза.

В тялото се вкарва лекарство, което разтваря тромба и отпушва кръвоносния съд. За да има ефект обаче, инжекцията с разтвора трябва да се бие до четири часа и половина след първия симптом.

„Времето от вратата до иглата сме го свели до 60 минути”, казва още д-р Андонова.

При постъпването в болница на пациента му се правят бързи изследвания, за да се установи дали наистина се касае за инсулт.

55% от хората, на които е приложена тромболиза, се възстановяват напълно.

„След прилагането на метода, виждаме как пациента се раздвижва и в голяма част от случаите нямаме увреждане или инвадилизация, каквото често се случва при получаването на инсулт”, твърдят невролози.

Годишно в отделението се лекуват 3600 души, като 1000 от тях са с инсулт. Тази година методът тромболиза е направен на 10 пациента, защото толкова са постъпили в болница преди четвъртия час от първия симптом на заболяването.

Неврологичното отделение в МБАЛ „Свети Пантелеймон” съществува от 1980 година. Заради много пациенти миналата година ръководството на болницата направи цялостен ремонт на отделението. Той струва 65 хиляди лева.

Построена е втора зала за интензивно лечение, нова операционна зала и нова кислородна инсталация. Има и обновени манипулационни.

Това е подобрило работата на лекарите и битовите условия в отделението, защото от пет легла, сега в стая могат да се лекуват по четирима пациенти. Между леглата са изградени специални прегради, а за всяка стая има изграден санитарен възел, оборудван за трудноподвижни хора.

Закупен е и нов апарат за ултразвуково изследване на мозъчните кръвоносни съдове, което позволява диагнозата „инсулт” да се постави бързо и така да се спасят повече човешки животи.

Освен извършените ремонти, ръководството на болницата е успяло да намали своя дълг от 2 милиона лева преди 3 години, на 460 хиляди лева сега.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: пловдивинсултлекари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
www преди 11 години
*** ,***, слънце мое ненагледно.......
26
0
 
21
 
! Отговори
при доктор преди 11 години
Пациент при доктор :- Докторе, ако ми го удължиш с два сантиметра ще се почувствам като цар !Прегледал го доктора и казал :- Аако ти го удължа с два сантиметра незнам дали ще се почувстваш цар, но ако ти го скъся с два сантиметра ще се почувстваш царица !
25
0
 
18
 
! Отговори
ххх преди 11 години
Този метод е добре известен и масово прилаган на запад. Тук здравеопаязването е трагедиия.Убедих в това през лятото когато ми се наложи да влеза в болница.
24
0
 
4
 
! Отговори
nikol преди 11 години
До Бай ЛамбиБлагодаря за отговора. Това което пишеш за сградите е вярно. От друга страна всеки който влезе в болница иска ред чистото и добро обсляжване. Истината вероатно е по средата. Радвам се че поне в Пловдив има такъв апарат и метод за лечение. Преди 2 месеца баща ми почина от инсулт във Военна болница. Лекарите направиха това което бе по силите им на за съжаление той си отиде. Искам да споделя че ми се наложи да сляза в потологията на тази болница. Това е едно много мръсно мазе.
23
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредните неграмотни *** правят реклама на частната болница на приятел."Закупен е и нов апарат за ултразвуково изследване на мозъчните кръвоносни съдове" - Няма ултразвуково изследване на мозъка. Има ЯМР. С ехограф се гледат коронарните артерии и косвено с доплера се подозира за вида на инсулта - исхемичен или хеморогичен.Тромболизата се прилага в половината болници в страната. Във Варна я прилагат дори в линейките на път за болницата за да пестят време.
22
1
 
3
 
! Отговори
petkov преди 11 години
DANO.
21
2
 
24
 
! Отговори
коко-болен преди 11 години
Наскоро получих бъбречна криза и "Бърза помощ" пристигна след половин час.Биха ми една обезболяваща инжекция и на въпроса ми дали ще ми направят изследвания ми казаха,че това ще направи личния лекар,в спешния център не правели изследвания.Имах силни болки и в корема и слава Богу,не беше перитонит.Изследвания ми направиха чак на следващия ден след обяд.А каква щеше да стане с мене ,ако беше инфаркт или инсулт???Май плащаме осигуровки за да констатират медиците преминаването ни в Отвъдното.Нещо
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
дано скоро във всички болници се приложи
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 60 минути... ако не сме умрели докато чакаме "Бърза" Помощ
18
0
 
14
 
! Отговори
Бай Ламби преди 11 години
До nikolНе, не е частна болницата. Не е въведен в останалите болници, щото не им се дават пари - все пак учудващо е как г-н Б*шки е откъснал от сърцето си пари за това... или вероятно е чрез спечелен проект с финансиране отвън. В здравната каса си строят сгради за милиони и си раздават бонуси за работа, за която по принцип им се плаща да я свършат ;)
17
3
 
14
 
! Отговори
boqn4o преди 11 години
В търсене на сензацията. Тоя метод се прилага от години в България. Въпросът е, че алтеплазата или друг тромболитичен агент струва към 6000-7000 лв и не всички болници могат да си го позволят.
16
1
 
5
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 11 години
Еййй,па яз здрав да влезна при таз докторка и ша получа инсулт с гарнитура от два инфаркта завчаз бе...
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еее,браво,браво това си е истинско постижение.55% не е никак малко при положение,че иначе процентът сигурно е 5-10.И кво като "на Запад" методът се прилагал от десетилетия.Те на Запад и космически кораби строят и бедняците социалната им помощ е 1500 лева месечно и още куп други неща.Определено сме по-добре от разни страни дет като му стане нещо на някой викат шаманът или си казват :"Поживя си много дълго.Тая година щеше да става на 31"
14
9
 
12
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Да се запише в Закона: За всеки загубен пациент лекарят е длъжен да осигури заместващ гражданин с най- близката роднина по майчина линия на починалия.
13
1
 
21
 
! Отговори
nikol преди 11 години
Ако този метод е доказано ефикасен защо не е въведен и в останалите градове? Тази болница частна ли е? Колко струва апаратурата? Съизмерима ли е с останалите апарати за инсулт ? В Здравната каса какво правят?
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Житан.....това стана с моята майка това лято!
11
3
 
22
 
! Отговори
Житан преди 11 години
В 3-та градска в София имат друга методика за инсултите...приемат пациента и на осмия ден го изписват дори и да е неделя с указанието че от тук нататък всичко е в желанието на болния да оздравее,но никой не ти казва, че деветия ден е смъртоносния за 99% от инсултно пострадалите...плащаш престоя за мъртвия си близък и трябва да им благодариш че е умрял под надзора им !
10
2
 
14
 
! Отговори
попо преди 11 години
хубава лекарка
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***,губите моя подкрепа - не си заслужава енергията,не сте ефективен
8
2
 
4
 
! Отговори
. преди 11 години
ha ha haда не би да са се научили да разчитат ЕКГ-тата?:)