Какви са алтернативите при агресивен рак на простатата?

Терапевтичните трудности са големи
30 ное 2012 14:40,
2
Какви са алтернативите при агресивен рак на простатата?
Снимка: Reuters

Повечето простатни неоплазии са относително неинвазивни и бавно растящи – 5-годишната преживяемост е над 98%. Относително бавната прогресия и късното начало на повечето простатни тумори е причина много мъже да доживяват напреднала възраст въпреки диагнозата. Някои простатни тумори обаче са много по-агресивни от обичайното или са резистентни на конвенционалното лечение, което поставя сериозни терапевтични предизвикателства пред клиницистите.

 
По правило, хормоналната и химиотерапията се прилагат най-вече, когато туморът е метастазирал извън простатата, докато лъчелечението се разглежда повече като алтернатива в ранни стадии. Възможни са и някои изключения, при които лъчелечението се прилага при тумори в напреднали стадии, а хормоналната терапия – при тумори в ранни стадии.
 
Криотерапия, хормонална терапия или химиотерапия могат да бъдат използвани, ако други алтернативи не дадат резултат и туморът продължава да нараства.
 
Някои хормон зависими тумори стават резистентни на хормонална терапия и започват да растат 1 – 3 години след началото й. Това представлява терапевтично затруднение за лекуващия клиницист, който трябва да реши какво да бъде по-нататъшното лечение.
 
Химиотерапевтикът доцетаксел е показал известна терапевтична полза при такива неоплазии, увеличавайки преживяемостта с допълнителни 2 – 3 месеца. През 2004 г. той бе одобрен от Американската администрация за храни и лекарства (FDA) за показанието хормон рефрактерен (резистентен) рак на простатата. Това го прави първия химиотерапевтик, за който е доказано, че повишава преживяемостта при такива тумори. През 2010 г. FDA одобрява и кабазитаксел за това показание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Проста работа е простатата... Тъпо е.
1
0
 
1
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Ще го режат до като могат.