"За" и "против" водите за уста

Много специалисти по дентална медицина са скептични относно повечето подобни продукти
7 дек 2012 17:22,
6
"За" и "против" водите за уста
източник: Reuters

Водите за уста са продукт за орална хигиена и/или лечение на заболявания в устната кухина. Те убиват бактериите в устата и предотвратяват натрупването на плака по зъбите, кариеси, гингивит и др. Много от тях съдържат флуор, който укрепва и заздравява зъбния емайл.

Има ли обаче още нещо, което трябва да знаем за тях?
 
Водите за уста се разделят на козметични и терапевтични. Козметичните води се отпускат свободно в аптеките, като имат само освежаващ и известен антибактериален ефект. Терапевтичните води съчетават това действие със строго дефинирани медицински показания – гингивит, пародонтоза, ксеростомия (сухота в устата) и др. Прилагат се, също така, в случаите при които измиването на зъбите е невъзможно поради една или друга причина. Предписват се само от лекар.
 
Дали и как да използваме вода за уста зависи от стоматологичните ни нужди и особености. Много зъболекари считат, че пастите за зъби осигуряват достатъчен прием на флуор и защита от кариеси. 
 
От друга страна е доказано, че водите, разработени специално против кариеси, увеличават с до 50% ефективността от редовното миене на зъбите. Обикновените води за уста също подобряват профилактиката им в една или друга степен. Въпреки това, специалисти са по-скоро скептични относно ползите на повечето подобни продукти, предлагани на пазара.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
radelin преди 11 години
В пастите за зъби няма флуор, а флуорид. Разликата е оттук, ама не до небето, а до най-близката звезда на най-отдалечената галактика.
5
1
 
4
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
Само дето всички пасти са блъскани с флор и за капак вода за уста.ДА ВЕРНО Е флора убива бактериите и няма кариесиНО флора ви превръща в ш*бан ***! От миналия век се знае че флора предизвиква ментални увреждания. До преди това са блъскали децата с флор. Сега тези деца минали програми с интензивен флор са порастнали и пропаднали. Но никой не го интересува за 60-годишни дъртофелници. Още на детска възраст флора е направил пораженията.Разбира се ако сте *** флора няма как да ви навре
4
2
 
9
 
! Отговори
Ровещ по кофите преди 11 години
Вечер преди лягане си жабуркам устата с глътка ракия точно 1 минута и я изплювам. На 70 години сам и нито един кариес - ето вижте! Ама и нито един зъб.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Последният абзац кърти с логически противоречия и жалка търговска пропаганда.
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подкрепям ком. 1, жабурете с малцови разтвори и други плодови и ечемичени коцентрати, след това преглътнете и се усмихнете ...
1
2
 
12
 
! Отговори
пияч преди 11 години
Аз съм против водите ,и за - за алкохола!!