Марихуаната води до загуба на памет

Ефектът се дължи на активна съставка в марихуаната
Обновена: 14 дек 2012 11:11 | 14 дек 2012 11:11,
67
Марихуаната води до загуба на памет
източник: Reuters

Употребата на марихуана може да има широкообхватни последици, като краткосрочна загуба на паметта и повишаване на сърдечната честота.

 
Според специалисти това до голяма степен се дължи на активната съставка в марихуаната, алкалоида делта-9-тетрахидроканабинолът (THC).
 
Той играе ключова роля във формирането на паметта, обясняват учени.
 
Редовната употреба на марихуана увеличава риска от проблеми с паметта и други когнитивни нарушения.
 
Други странични ефекти от употребата на марихуана са:
 
  • Забавени реакции и нарушения в координацията на движение, което увеличава риска от травми и наранявания, както и шофьорските и други операторски умения.
  • Липса на правилна преценка. Според специалисти употребата на канабис е една от причините за рисковото сексуално поведение.
  • Ускорен пулс. Марихуаната може да ускори пулса от 20% до 100%, което увеличава риска от сърдечен пристъп. Много уязвими са предразположените към сърдечни проблеми.
  • Промени в настроението и психичното състояние. То може да варира от силна еуфория до апатия, да се проявява агресивност, раздразнителност, параноя, депресия, тревожност.
 
Продължителната и редовна употреба на марихуана може да доведе до пристрастяване, проблеми с възприятието и паметта, респираторни проблеми, като хронична кашлица и бронхит, повишен риск от психоза, когнитивен упадък и др.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
винету..не аз съм казал, че е наркотик. Казваш лекарства..следователно говорим за болни хора, та от какво си болен ти, че се лекуваш с марихуана? От сиво ежедневие, от скука..от какво.
34
3
 
11
 
! Отговори
Винету преди 11 години
до VOLAND:Много си зле. Ако наречеш марихуаната наркотик, това значи, че половината лекарства трябва да бъдат забранени, защото са в пъти-по силни наркотици, много от тях водят и до пристрастяване. Да не говорим за тютюнопушенето и алкохола - хиляди починали вследствие употребата им, докато при тревата няма нито един доказан случай с фатален край. Марихуаната е 100% натурален продукт, дар от природата. Който иска да му се радва, който не - да си мълчи в ъгъла.АЗ КАЗАХ ! ХАУ !
33
2
 
7
 
! Отговори
изпушелист преди 11 години
Не помня да съм забравял нишщо важно!
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма страшно. В България се продават вино и ракия, които се правят от вода, спирт боя и ароматизатори. Ако разрешат ганджата, ще я произвеждат от сушен магданоз...
31
0
 
6
 
! Отговори
Master of Puppets преди 11 години
В България и да разрешат ганджата и да не я разрешат - все тая. Каквото ни е пиенето, такова ни е и пушенето. От всичко по много, без мярка. След това хвалби кой колко е изпил/изпушил, все едно е хванал Моисей за кайсиите, че и нищо му нямало след това. Герой направо. После що сме били болнава нация...
30
7
 
3
 
! Отговори
voland преди 11 години
Ти само от там ли се информираш:) Аз говоря и емпирично. Марихуаната е наркотик и това не го казвам аз. Марихуаната може да е трамплин към по-сериозни наркотици. С напушен мозък..тип изсушена гъба не мое се води разговор. Прай кво знаеш, а като имаш деца ги научи от 1 клас да пафкат джойнт , та да не развият диабет
29
1
 
6
 
! Отговори
ЕдиКойСИ преди 11 години
До voland Мисля че е време да си образоваш малко за така наречените ''наркотици'' Щом пишеш тук дефакто имаш интернет свали си има нови филми по National Geographic за Марихуаната и после пак седни тук да пишеш кое какъв трамплин било.... (Приятелче :D)
28
2
 
1
 
! Отговори
voland преди 11 години
да не ни се случват. Човек може да се вдъхновява от литература, изкуство, от природа и прочие. Да релаксира по същия или безброй други начини. Този евтин кеф за бягане от скуката не е нужно да се пропагандира. За който е градивна-ОК, но това си е субективизъм. Реалността е друга и не е във ваша полза. Живи и здрави и с трезви глави
27
3
 
3
 
! Отговори
voland преди 11 години
Приятелчета :) Този сайт се чете и от деца. За тях това нещо може да е трамплин към по-сериозни наркотици. Дръжте се отговорно и зряло към бъдещето. Като зрели хора всеки сам избира как да си вреди. Факт е , че в медицината тревата се използва, но тук става въпрос за пафкане за кеф, а не е форум за раково болни и диабетици , нито за каквото и да е. Тревата е наркотик - това е факт, другото е форумен фолклор. Вредите са и доказани, а ползите са при тежки заболявания, които се надявам да не ни сe
26
4
 
14
 
! Отговори
Тома Неверни преди 11 години
Тревата е била изключително разпрозстранена преди 100 години, а конопът е бил мултифункционално растение.след това тютюнджийската мафия го е капичнала! Абсолютно вярно. Марихуаната е незаменимо лечение не са мо при МС, но и при глаукома, при раковоболни (облекчава странчините действия на химиотерапията) и освен това е едно много добро успокоително и обезболяващо.Хайде сега си представете, какъв рев ще нададат фармацевтичните концерни, ако всеки може да си отглежда аналгина и ксанакса в саксия
25
3
 
4
 
! Отговори
СЗО преди 11 години
Алкалоиди в канабиса могат да помогнат за лечението на диабет и затлъстяване.Първата фаза от клиничното изпитване на новия медикамент, съдържащ въпросните алкалоиди, е завършена успешно. Във фаза II се очаква клиничните тестове да обхванат около 200 доброволеца и да приключат до края на 2012 г. Двата алкалоида делта-9-тетрахидроканабинолът (THC) и канабидиолът (CBD) имат действието да потискат апетита, обясняват изследователи. Те обясняват, че ефектът на канабиноидите обаче е краткотраен.
24
3
 
5
 
! Отговори
СЗО преди 11 години
Човешкото тяло съдържа сложна система от протеини, известни като канабиноидни рецептори, които са специално предназначени за взаимодействане с канабиноиди, като тетрахидроканабинол (THC), един от основните активни компоненти в марихуаната.Въз основа на няколко големи научни проучвания, учени заключват, че в кърмата се съдържат канабиноиди, които играят ключова роля за организма. Част от тях са съшите като канабиноидите открити в марихуаната.
23
4
 
8
 
! Отговори
СЗО преди 11 години
Марихуаната може да подобри смущенията в паметта при възрастни и да пребори болестта на Алцхаймер.Това шокиращо откритие е на учени от Университета в Охайо, съобщава АФП.Според тях "някои съставки на марихуаната потискат възпалителните изменения и стимулират формирането на нови мозъчни клетки, което предотвратява влошаването на паметта с напредването на възрастта".Учените са убедени, че ако се създаде легално средство, съдържащо тези съставки, може да се стигне до контрол над деменцията.
22
3
 
6
 
! Отговори
СЗО преди 11 години
Изследователите установили, че приемането на съставката ТНС от мишки, засегнати от рак, ограничило растежа на туморите и унищожило клетки в рамките на процес, наречен автофагия. Резултатите от изследването ни показват, че сигурни, терапевтично ефикасни дози от ТНС могат да окажат своето въздействие върху пациенти, засегнати от рак, заявиха Гилермо Веласко и колегите му от университета Комплутенсе в Мадрид.
21
5
 
13
 
! Отговори
ЕдиКойСи преди 11 години
Наистина ме озадачава че свързват марихуаната с разни наркотици.Тя е хиляди пъти по-добра от уискито.Винаги е била мой помощник и приятел. - Луис Армстронг
20
3
 
2
 
! Отговори
voland преди 11 години
Марихуаната е вредна за белите дробове, за репродуктивната функция, за стомашно-чревната флора, за пикочната система и за психичното здраве(краткосрочно). Мисля, че това са достатъчни показатели, че употребата и не е безобидна. Пиенето на 50 грама концентрат също е полезно, но алкохолиците са бая...нали така;)
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
марихуаната създава зависимост-психическа. Всяка зависимост е слабост и липса на свобода. Създава хора склонни към манипулация и подчинение. Всепризната е за наркотик. Умерената и консумация какво значи- 1 път месечно...съмнявам се. Ежедневното пушене на трева си е наркомания. Алкохолът и цигарите са същиоте бичове..тук говоримз а трева обаче. Който иска да пуши-да пуши, но да не парадира и да втълпява, че е безредно.Като всеки наркотик си носи последствията със себе си
18
3
 
1
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
До имигрант Еми да там работя доста по-интелигентни хора от теб и от мен и те са го установили.Така ,че можеш да ми благодариш за информацията !
17
2
 
15
 
! Отговори
ЕдиКойСи преди 11 години
Единият е най-бързият на земята - Юсеин Болт Другият е най-бързият по вода - Майкъл Фелпс И двамата пушат марихуана за удоволствие и имат общо 26 Олимпийски медала.
16
1
 
2
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
До имигрант Приятелю това последнотое страшна глупост.Вземи прочети малко литература по въпроса.Марихуаната като всяко нещо с ,което се прекалява може да бъде вредна, но това е все едно да кажеш ,че ако пиеш по две кафета на ден задължително ще умреш от сърдечен удар.Аз не искам да карам никой да пъши но и не искам хората да са толкова ограничени.Вземете една Чехия като пример-там може да носиш всичко в себе си но въпреки това няма толкова брутални наркомани както тук!