По какво да познаем, че страдаме от артроза?

Обичайното в случая е признак за прогресиращ дегенеративен процес
18 дек 2012 12:10,
0
По какво да познаем, че страдаме от артроза?
източник: Reuters

Изненадвате се на поставената диагноза остеоартрит. Лекарят е категоричен, че зад незначителните ви оплаквания от скованост, се крие това заболяване.

 
За съжаление, остеоартритът е едно от най-разпространените заболявания, което показва, колко безмилостно е времето. Спада към дегенеративните заболявания, тоест към тези, които се развиват и появяват с остаряването. Остеоартритът или артрозата засяга ставите. Развива се заради износване на ставния хрущял. Отнема от качеството на живот, като го прави подмолно – бавно и постепенно.
 
Как да разпознаем признаците на артрозата преди да е станало прекалено късно и можем ли да направим всичко възможно, ако не да спрем процеса, то поне да го забавим максимално и предотвратим усложненията?
 
Първото правило е да не игнорираме оплакванията от страна на ставите, дори и да ни се струват незначителни и обичайни. Дискомфортът или болката в ставите заради остеоратрит не са постоянни, те се появяват и изчезват, което и способства да не отдадем нужното внимание на оплакването.
 
"Безобидното" схващане на ставите, всъщност е един от първите признаци за начало на дегенеративния процес. Следват неприятните усещания, я, в ставите на пръстите, я, на коленете, в кръста или врата при смяна на времето или... В тези случаи ставите изглеждат подути, съответните части на тялото са по-топли от обичайното за нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари