Тренировките на средна възраст предпазват сърцето

Намаляват риска от сърдечна недостатъчност
20 май 2013 16:41,
2
Тренировките на средна възраст предпазват сърцето
Източник: Reuters

Премахването на биреното коремче, което обременява сърцето, и поддържането на физическа активност на средна възраст намаляват риска от сърдечна недостатъчност и хоспитализации, съобщават американски изследователи.

В рамките на дългосрочно проучване, те проследяват физическата активност и здравословното състояние на 9050 мъже и жени. За 8-годишния период на проучването, участниците, поддържали добра физическа форма чрез фитнес, по-рядко биват хоспитализирани поради сърдечносъдови проблеми от по-пасивните им връстници.

Анализирайки резултатите от проучването, д-р Амбариш Падни от Университета в Тексас стига до извода, че рискът от сърдечна недостатъчност през 60-те и 70-те години от живота може да бъде силно понижен чрез спорт, започнат на средна възраст или по-рано. Влиянието на високата физическа активност върху общото здравословно състояние е добре известно от десетилетия насам, но това е първото проучване, което измерва количествено ползите от нея по отношение на сърдечносъдовата система.

Средната възраст на участниците в проучването е 48 години, 15% от тях са жени. В началото и в края на изследването всеки участник преминава кардиореспираторни тестове. Изследователите откриват ясна връзка между физическото състояние на участниците и сърдечносъдовото им здраве:

  • висока физическа подготовка – хоспитализации поради сърдечносъдови причини – 0,30%;
  • средно ниво на физическа подготовка – 0,65%;
  • ниско ниво на физическа подготовка – 0,75%;
  • много ниско ниво на физическа подготовка – 0,83%.


Учените установяват, също така, че преминаването от една категория в по-висока намалява риска от сърдечна недостатъчност в напреднала възраст със 17%. Те подчертават, че такова подобрение се постига само чрез дълготрайно повишаване на физическата активност.

Важен извод от публикувания труд е, че сърдечната недостатъчност е пряко следствие от ниските физически възможности на организма, а не следствие от външни фактори, които имат относително малък принос към развитието й. Все още не са изяснени всички механизми, чрез които спортът и тренировките подобряват здравето и в частност сърдечносъдовото здраве. 

Още интересни здравни новини можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Намаляването на чалгата, алкохола и скапаната храна са полезни за мозъчните гънки. По - малко порно, повече книжки и спорт също били полезни. Така казват :-)
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От вашето заглавие разбрах, че тренировките на средната възраст предпазват сърцето, но не разбрах как да си тренирам средната възраст .Може ли да си пишете по-грамотно заглавията и статиите?