Трихомониаза - най-честата полово предавана инфекция

Води до пикочо-полови проблеми и при двата пола
Обновена: 8 юли 2013 21:58 | 8 юли 2013 21:58, Румяна Тасева
0
Трихомониаза - най-честата полово предавана инфекция
Източник: Reuters

Трихомониазата представлява полово предавано заболяване, на което се дължат голяма част от пикочо-половите инфекции при двата пола. С особено висока честота на разпространение е, като пиков е летният сезон.

Трихомониазата е инфекция, която се среща както при жените, така и при мъжете. Заразяването най-често става при полов контакт - от партньор, преносител на инфекцията или по индиректен начин - при неспазване на добра лична хигиена и използване на кърпи или принадлежности на заразен. Често се среща и едновременно носителство на други причинители на сексуално-трансмисивни заболявания: хламидии, микоплазми, гонококи и др.

Обикновено при жените заболяването се проявява с жълтеникаво вагинално течение. Развива се възпаление на влагалището, на шийката на матката, както и на Бартолиновите жлези.

Неспецифичните симптоми са сърбеж и зачервяване в областта на външните полови органи, оток на лигавицата на влагалището, както и болка по време на сексуален контакт. Trichomonas vaginalis засяга също и долните отдели на уринарния тракт и най-често се изолира от уретрата.

По време на бременност е възможно инфекцията да предизвика преждевременно пукане на околоплодния мехур и преждевременно раждане на детето.

При мъжете трихомониазата се проявява с възпаление на уретрата, т. нар. уретрит. Той се проявява с парене и болка при уриниране, белезникаво тенечие със силно неприятен мирис. Възможно е инфекцията да остане безсимптомна.

Повече информация за лечението при полово предаваните болести можете да научите в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари