Добрата орална хигиена предпазва и от рак на дебелото черво

Специфична за устата бактерия, попадайки в червата, води до опасни възпаления
Обновена: 21 авг 2013 13:33 | 21 авг 2013 13:33, Румяна Тасева
5
Добрата орална хигиена предпазва и от рак на дебелото черво
Източник: Reuters

Бактерия, която нормално влиза в състава на микрофлората на устната кухина изглежда води и до развитие на колоректален рак. Твърдението се прави от научен екип от американския университета Кейс Уестърн Ризърв.

Въпросните Fusobacterium nucleatum бактерии, попадайки в дебелото черво, атакуват клетките на лигавицата му, вследствие на което настъпват промени, водещи до рак.

По думите на водещия изследването проф. Айпинг Хан по-високо ниво на тези бактерии се намира при заболявания на венците. В статия на сп. Cell Host & Microbe, проф. Хан препоръчва поддържането на добра орална хигиена като превантивна мярка не само на пародонталните заболявания, но и на други патологични процеси в организма.

Екипът на проф. Хан открива още, че въпросните микроорганизми се закрепват до стотина пъти по-сигурно за тъканите на вече налични тумори, отколкото при здрави хора, използвайки специфична молекула FadA.

В момента научният екип разработва инхибитор на FadA, който да блокира способността на бактериите да се прикрепят към клетките. Според авторите лекарството им ще бъде ефективно не само за лечението на този вид рак, но и при терапията на фузоспирохетоза - некротизиращо възпаление на сливиците и лигавицата на устната кухина.

Повече можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
6
 
! Отговори
Бай Ху преди 10 години
Мойта си мие зъбите преди да захапе сиренето
2
0
 
8
 
! Отговори
Бай Х преди 10 години
Добрата анална хигиена ,предпазва също така и от хемороиди.Четиво за профани и лаици,солната киселина от стомаха ,убива всички бактерии попаднали със слюнката от устната кухина,поради което при здрав стомах,съдържимото на дванадесетопръстника е стерилно,дебелочревната флора има принос за рака на дебелото черво,но не от устата.
1
0
 
6
 
! Отговори
ЧИСТАЧ преди 10 години
ТАКА ЩЕ ТИ ПОЧИСТЯ ЗЪБКИТЕ ЧИ НИ МОИШ ЛЕПНА НИКВА БОЛЕСТ