Витамин В намалява риска от инсулт

Дозите обаче трябва да са малки
3
Витамин В намалява риска от инсулт
Снимка: Булфото, архив

Включването на витамин В към обичайното меню може да намали риска от инсулт със 7%, установиха китайски учени, чийто труд е публикуван в сп. Neurology, съобщи БТА.

От Американската академия по неврология информират, че учени от университета на Чжънчжоу, провинция Хънан, са анализирали резултатите от 14 различни клинични изследвания с общ брой на участниците около 55 000 души. При всички случаи употребата на витамин В е била сравнявана с приемането на плацебо или на витамин В, но в малки дози.

Наблюденията на участниците са били извършвани най-малко по 6 месеца. В целия масив от данни са били установени 2500 случая на инсулт, при всеки от които е бил открит положителният ефект на превантивната употреба на витамин В.

"Витамин B е намалил риска от инсулт със 7%. В същото време се е оказало, че приемането му не влияе на тежестта на инсулта или на риска от смърт" - твърдят от Американската академия по неврология.

Китайските учени отбелязват, че фолиевата киселина (витамин B9) може да намали ефекта на витамин B. Освен това е установено, че цианокобаломинът или витамин В12 не намалява риска от инсулт.

"Нашите резултати показват, че способността на витамин В да намалява риска от инсулт може да се промени под въздействието на други фактори като концентрацията на витамин В12 в кръвта, бъбречно заболяване, повишено кръвно налягане и други" - казва доктор Сюй Юймин от университета на Чжънчжоу. Той предупреждава, че преди да се приемат каквито и да било витамини, е задължително човек да се консултира с личния си лекар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: инсултвитамин В
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
10
 
! Отговори
ttttt преди 10 години
Какъв е тоя витамин В? Това не е един, а група от витамини. Ако става дума за конкретен, защото в статията са споменати два от "В"-група, поне споменете кой точно. Сигурно става дума за В6, но като се има предвид, че цялата група включва над 15 витамина и витаминоподобни вещества, то можем само да гадаем. Ако пък е за група, поне споменете кои точно от гупа "В" включва.
2
1
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 10 години
Да сравняваш бирената мая с бира, е все едно да срявняваш солтта с морската вода.
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сега да не съм чул лоша дума за бирата...