Черният пипер помага при газове

Действа благоприятно и на стомашните киселини
2 окт 2013 19:37, Румяна Тасева
2
Черният пипер помага при газове
Източник: Reuters
Черният пипер е изключителна подправка, която освен пикантния вкус ни дава някои полезни нутриенти и има приятен затоплящ ефект за тялото. Именно заради последният е подходящо черният пипер да се включи в състава на ястията при понижаване на атмосферните температури.
 
По същия начин както действа на вкусовите рецептори, черният пипер стимулира отделянето на солна киселина. Това подобрявахраносмилането и предотвратява възникването на нежелани процеси и оплаквания от продължителния престой на храната в стомаха, като киселини и тежест.
 
С предотвратяване престоя на храната в стомаха се избягва ферментирането й, което е и основна причина за появата на метеоризъм и използването на подправката от векове като газогонно средство. Освен това черният пипер е добър диуретик, адиафоретичното му действие (стимулира изпотяването) е известно на всеки използвал го малко повечко наведнъж.
 
Черният пипер съдържа антиоксиданти, които са полезни за здравето на стомашно-чревния тракт, освен че съставките му имат антибактериален ефект и действително „топят“ мазнините. При това отслабващият ефект се получава без организмът да се изтощава, а напротив, като се зарежда с енергия. 
 
Черните зрънца са отличен източник на манган – само в 4-5 грама се съдържат 12% от дневните нужди на организма, което го прави полезен за костите инервната система и редица ензими в тялото.
 
Подправката съдържа още витамин К и желязо, както и мед и фибри.
 
Специалисти препоръчват черният пипер да се добавя в края на готвенето, за да се запази специфичният аромат, който носи. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Благодаря Ви за полезната новина,че аз досега, като се изпърдя в банята на втория етаж, отлепям плочките на съседа от седмия,а на тоя от осмия етаж три дни кучето му трепери от страх и не излиза.
1
1
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
През средните векове,на запад е вървял...лафа за да покажат образно големите...богаташи като са казвали: Много е богат,има пълен чувал с...черен пипер.