Дюли помагат при хемороиди

Лечебните свойства на дюлята
4 дек 2013 21:52, Мария Дуковска
6
Дюли помагат при хемороиди
Снимка: Sxc.hu

Дюлята е плод с приятен аромат, с приятен вкус, когато е добре узряла. Тя е нискокалорична, в 100 г от нея се съдържат около 57 калории. Има богато съдържание на полифеноли, фибри, витамини и минерали, кафеоилхинова киселина, етерични масла и други.

Съдържащите се в дюлята съединения като например танините изграждат защита на лигавицата на дебелото черво, защитавайки го от появата на възпалителни процеси, рак и дивертикулит (разширение на чревната стена). Плодът е подходящ за намаляване на телесното тегло и за намаляване на нивата на така наречения лош холестерол. Зрелите дюли имат висока концентрация на витамин С, като 100 грама от плодовете осигуряват 15 мг или 25% от дневната препоръчителна доза.
 
Витамините в дюлите помагат за премахването на свободните радикали, намаляването на възпалителните съединения и подсилват имунната система. Дюлите са добър източник и на мед, желязо, калий и магнезий, както и витамин B комплекс. Най-често те се консумират под формата на компоти, сладка, сокове или в сурово състояние.
 
Какви ползи носят за здравето?
 
Дюлята е известна като природен лек, който помага и облекчава неразположенията при редица заболявания. Приемана под формата на пресен сок, дюлята може да помогне при лечението на панкреасна недостатъчност. Консумирайте три пъти дневно пресен сок от добре узрели дюли.
 
Според скорошно изследване, проведено от японски учени, корите на плода са богати на антивирусни вещества, които потискат растежа на микроорганизмите предизвикващи хепатит А, В и С. Учените препоръчват за стимулиране на чернодробната функция в продължение на поне месец да се консумират дюли или пресен сок приготвен от тях.
 
Дюлевият сок има доказани лечебни свойства и при хора страдащи от хемороиди, диария и маточно кървене. Ако страдате от колит, пригответе си дюлев сок, към който добавете малко мед.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
Това са бабини деветини.Имах хемороиди,и докато на два пъти- 1996 и 2000 година,първият път в Плевен и вторият в София,не игра ножът,не се реши проблемът.От тогава до днес,да чукам на дърво,проблеми нямам.Вярно е,че операцията се прави на гинекологичен стол,хирургът може да е жена,и после един месец да ходиш с дамски превръзки,но упойката е по-избор-пълна или спинална,както и после дамските превръзки-с крилца,без крилца,ароматизирани или не,но не е болка за умиране.Другото е лижим да те лажем...
3
4
 
6
 
! Отговори
Георги преди 10 години
Помага дюлята, най-вече ако е глътната цяла, с надеждата цяла да излиза. Тогава ще отвее всичките ти хемороиди, Марийке.
2
1
 
12
 
! Отговори
Леко преди 10 години
Знам само,че са най-сигурния причинител на сериозен запек!Изпробвано!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Значи не съм единственния на света който страда от колит и обожава дюлите!