Фейсбук руши самочувствието ни

Мъжете или жените прекарват повече време в социалната мрежа?
16 апр 2014 22:05,
4
Фейсбук руши самочувствието ни
Източник: Reuters

Фейсбук се превърна в неразделна част от ежедневието ни и това е неоспорим факт. Дори и на работа прекарваме дълго време в разглеждане на снимки и постове на нашите приятели.

Това обаче не ни се отразява никак добре, твърдят учени от Великобритания и САЩ, цитирани от Live Science.

Ясно е, че жените прекарват повече време в социалната мрежа от мъжете, а и публикуват доста повече снимки в сравнение с тях. Фотосите често са добре обработени и това създава доста тревожни мисли на нежния пол.

Оказва се, че колкото повече гледаме снимките на познатите си, толкова по-несигурни за своята собствена красота започваме да се чувстваме. Това е така, защото неизбежно се сравняваме с тях.

За да се разгледат това въздействие по-обстойно, учени от Университета в Стратклайд, Охайо и Университета на Айова са изследвали 881 жени.

Дамите е трябвало да отговорят на различни въпроси за честотата на използване на Фейсбук, храненето и цялостния им начин на живот. Очаквано, тези, които имали хранителни разстройства и не харесвали тялото си, били по-податливи на депресивни състояния и ниско самочувствие, сравнявайки се с други жени от социалната мрежа.

Изследователите посочват, че това няма нищо общо със сравняването с хора от шоубизнеса, които традиционните медии ни показват. Всяка жена вероятно мечтае да прилича на Анджелина Джоли или Кейт Мос, но популярните личности често ни изглеждат твърде далечни и нереални образи.

А в социалните мрежи красивите снимки, които виждаме, са на хора, които познаваме и това ни потиска много повече, ако не харесваме някои свои черти или фигурата си.

 

Повече полезна и интересна здравна информация може да намерите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
18
 
! Отговори
Христо преди 9 години
Фейсбук разбива семейства .Жената никога не и стигат парите, затова при първа възможност зарязва мъж, деца, приятели и семейство .90 % от семействата изтеглили кредит за жилище са се разпаднали, жената не иска да чака 10 години и тогава да живее .Иска почивки, море, планина, празници по ресторанти и заведения, купони до зори, може би смятат че след 10 години ще са погрознели и за тях живота е свършил .Затова са винаги в Фейсбук, търсят богатия чичко .
2
4
 
28
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Ей за това не се регистрирам в тази...социална мрежа.Какво самочувствие мога да имам,като...кача снимките си от Кривунделово.То да не е Париж,Монако,Чикаго,Лондон,Берлин,или поне София или Ямбол;нерде Ямбол,нерде Стамбул,нерде...Кривунделово.Освен туй съм 100 кила,с очила и небрежна...прическа.Нямам интелектуално...излъчване,например като Митко Пъпеша,или поне кат Бат Бойко.За туй,по добре да си пиша тук там...коментари като Гошо,както ме знаят...***,по нашия край.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да, ама в Днес.бг повечето посетители са мъже.