Все повече пушачи използват електронни цигари

Електронните заместители се предпочитат пред никотиновите лепенки и дъвки
Обновена: 28 апр 2014 15:23 | 28 апр 2014 15:23,
118
Все повече пушачи използват електронни цигари
Снимка: Reuters

Броят на хората в Англия, които използват електронни цигари, се е утроил през последните две години и е достигнал 2,1 милиона, пише BBC.

В проучването на здравна организация са участвали 12 000 възрастни пушачи. През 2010 само 8% от хората използвали електронни цигари. Сега повече от половината пробват заместителя.

700 000 от потребителите са бивши пушачи, а 1,3 милиона ги използват в комбинация с обикновени цигари.

Изследването показва, че само 1% от тези, които никога не са пушили, използват електронни цигари.

На въпрос защо използват електронни цигари 71% от бившите пушачи отговарят, че това им помага да ги откажат. 48 % от настоящите пушачи искат да намалят количеството, а 37% казват, че така пестят пари.

Изпълнителният директор на здравната организация Дебора Арнот коментира, че драматичното нарастване на употребата на електронни цигари означава, че все повече хора искат да откажат или намалят цигарите.

Друго проучване показва, че потреблението на електронни цигари е по-голямо от това на никотинови лепенки и дъвки.

Също така се оказва, че броят на отказалите тютюнопушенето се е увеличил през последните години.

Ръководителят на проучването професор Робърт Уест не е съгласен с твърдението, че пушенето на електронни цигари може да доведе до връщане към вредния навик.

Дебора Арнот допълва, че електронните цигари не биха довели до повторно пропушване. Но рекламата им не бива да бъде адресирана към непушачи или подрастващи.

Саймън Кларк, който ръководи организация, подкрепяща пушачите, се радва на успеха на електронните цигари. Но според него повечето хора се разнообразяват с тях, а не ги ползват с цел отказване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
2
 
! Отговори
vape преди 9 години
Защото всички вапъри са умреляци и бъдещи ракоболни оправи правописа първо а какви сме ние вапърите мисля , че не е твоя работати не си застрахован нали?ти не си ли умреляк , или ще живееш с орлите и костенурките?
102
0
 
0
 
! Отговори
vape преди 9 години
Резултатите са доста плашещи- 69% от течностите са били позитивни за наличие на диацетил (канцероген и опасен за дробовете).а земи спри да ровиш във форума и да цитираш тукпуши си тутуна и не ни занимавай ти нали си си ок , за къв *** си седнал да ни убеждаваш нас какво да правиме
101
0
 
3
 
! Отговори
8,9,10 преди 9 години
Драги 7, от обща култура би трябвало да знаете, че Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) се е произнесъл, че досегашните научни изследвания не са достатъчни дори за оценката на риска при употребата на диацетил като ароматизиращ агент.
100
0
 
3
 
! Отговори
8,9,10 преди 9 години
Резултатите са плашещи само за такива като вас драги 7. Между другото прекрасно е, че членувате в определен вейпърски форум :- ) Обаче от обща култура би трябвало да знаете, че Диацетил е разрешено ароматизиращо вещество в Европейския съюз-Регламент 872/2012
99
0
 
4
 
! Отговори
Ludo преди 9 години
Типично българско поведение. Виновен/вреден до доказване на противното..дори и след доказване. Ей за тва няма оправия в таз държавица. По цял свят е обратното, невинен до доказване на противното. Оставете чиляко, той/тя си вярва..И аз не повярвах млад лекар, кандидат доцент 'С тази никотинена киселина кръв ще храчите!' И отиде да запали аналогова...
98
0
 
9
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Невежеството е велико нещо, 7.Каква е целта на упорството ти?
97
7
 
1
 
! Отговори
7 преди 9 години
Вашето е същото! Няма доказателство, че са безвредни и изследванията нищо не доказват .
96
0
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Точно за такива статии говорихме - без препратка към изследване, без автор, без нищо. Не знам, как не Ви поне малко срам, да влизате в такъв важен спор, без изобщо дори да си направите труда поне малко да се подготвите. А после се чудим, защо сме на първите места в класациите по неграмотност, необразованост, култура, ниски заплати... Срещу западняците да бягаме, пак няма да ги хванем - *** народ - слаба държава. Аз спирам до тук, с радио точката не може да се спори!
95
0
 
10
 
! Отговори
Дърт Вейпър преди 9 години
7.Пишете че не харесвате нищо в което има химия, но разбирате ли че в съвременния живот не може без химията и нейните продукти, като лекарства, прах за пране, паста за зъби, препарати за миене, дезинфекция и др.
94
0
 
10
 
! Отговори
Дърт Вейпър преди 9 години
5.Прочетохте ли проучването на д-р Фарсалинос Характеристики, възприемане, странични ефекти и ползи от употребата на Електронни цигари. Проучване сред над 19 000 потребители от цял свят.?6. Видяхте ли, че там се съобщава за подобряване на общото здравословно състояние, включително и подобряване на състоянието при съществуващи респираторни заболявания?
93
0
 
9
 
! Отговори
Дърт Вейпър преди 9 години
4.Разбирате ли, че подобряването на здравето на изпаряващите с Електронни цигари, накърнява бизнеса на фармацевтичните компании, които произвеждат лекарства за лечение на съответните свързани с тютюнопушенето заболявания?
92
0
 
9
 
! Отговори
Дърт Вейпър преди 9 години
Уважаеми 7, ще ви задам няколко риторични въпроси и ако дадете даже един отрицателен отговор, значи дискусията с вас е безсмислена.1.Наясно ли сте, че пушачите на тютюн са никотинозависими?2.Разбирате ли, че изпаряването с електронни цигари всъщност е заместваща никотинова терапия за пушачи?3.Разбирате ли, че Електронните цигари са по-ефективен доставчик на никотин от никотинови лепенки и дъвки, които се продават от фармацевтични компании?
91
0
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Не твърдим, че са безвредни, а че са хиляди пъти по-малко вредни от тютюневите цигари. Ако не сте схванал разликата до сега, съмнявам се, че ще изобщо ще успеете...Изследванията не са наши, а на хора, които са специалисти в областите в които са правени изследванията. Ние като търговци продаваме всичко, дори и тютюневи продукти, както може би сте забелязали, но като потребители препоръчваме и използваме по-малко вредните продукти. ;) А токсичен никотин има и в картофите и в ***... ;)
90
5
 
0
 
! Отговори
7 преди 9 години
Вашите изследвания как са проведени- тествани ли са върху хора- задълбочени? Не пуша никакви цигари, но мразя и не харесвам нищо в което има химия . А течностите са смесица от пг рг аромати и токсичен никотин. За вас важното е да си продадете стоката и да твърдите колко са безвредни. Прочетете малко доста статия има от доктори.
89
0
 
3
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Ето и още един ФАКТ - пропиленгликола се използва за дезинфекциране на въздуха в болниците. Как - като се изпарява!!! И твърдението на здравните органи е, че колко по-мъглив е въздуха (т.е. има повече пара), толкова е по-чист той! ФАКТ!
88
0
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Дал съм достатъчно варианти, как да научите фактите - от тук-нататък, всеки който може да чете и има желание да се информира относно съдържанието на електронните цигари, има достатъчно начини да го направи - освен нашия форум, съществуват и други източници на информация, а доказаните изследвания по случая са вече десетки!Но да задам и аз един въпрос - каква е вашата полза от това плюене по електронните цигари? Разбрахме вече, че не пушите, та ни е малко странен опита да дезинформирате хората..
87
5
 
0
 
! Отговори
7 преди 9 години
Димитър Гигов, Гигадринксов дайте вие факти. Всички знаят, че пропиленгликолът е най-големият дразнител на гърлото. А в течността какво има?
86
0
 
5
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Това означава, че около 4% от цялото население са минали на електронни цигари - все едно в БГ вейпърите да са 300 000.Д-р Ангелова, не ми говорете глупости! Дайте да го видим това изледване. Не се ли уморихте да преразказвате кой-какво казал?! Дайте факти! Няма човек към днешна дата, който да застане с името си зад твърдението, че електронните цигари причиняват огромни вреди! Ако една тютюнева цигара е 100% вредна, една електронна цигара е 1%! Четете и се образовайте - не бъдете коне с капаци!
85
0
 
4
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
7, смятате, че здравеопазването няма печалба от лечението на рак на белия дроб ли!? Ей това беше най-смехотворното твърдение, което съм чел последните дни... Явно изобщо не сте наясно, колко струва една подобна процедура! Но проблема е, че тютюневите цигари не причиняват само рак на белия дроб, а са директна или косвена причина за стотици заболявания!И за пореден път доказвате неинформираността си - в Англия са 53 млн, поне едно търсене в Google да бяхте направили, че да не се излагате...
84
9
 
1
 
! Отговори
д-р Ангелова преди 9 години
Един от водещите пулмолози у нас д-р София Ангелова цитира изследване, публикувано в едно от най-престижните списания, според което електронните цигари също причиняват огромни вреди на организма. Д-р Ангелова обясни, че в самото изследване учените са накарали пушачи в добро здравословно състояние да пушат пет минути електронна цигара. Оказа се, че дихателните пътища се свиват. Следователно тази обструкция, за която говорим, е налице в резултат на инхалиране на електронната цигара. На второ място - азотният монооксид, който нормално съществува в организма и нормално води до разширяване на брон