Атеросклероза - невидимият белег на старостта

Поради нездравословния начин на живот вече ни навестява все по-рано
28 юли 2014 15:47, Румяна Тасева
2
Атеросклероза - невидимият белег на старостта
Източник: Reuters

Атеросклерозата и свързаните с нея сърдечно-съдови болести са толкова често срещани, че се определя като една от световните епидемии, характеризиращи нашето съвремие. И ако допреди десетина години атеросклерозата е била белег на старостта, поради нездравословния начин на живот, вече ни навестява все по-рано със заплахата от инфаркт, инсулт, исхемична болест на сърцето дори при млади хора.


1. Какво представлява атеросклерозата?

Причина за появата на атеросклероза са увреждания на вътрешния слой на големите и средните артерии, където се образуват плаки от мастни вещества, съединителна тъкан и калциеви отлагания.

Това е бавен процес, който се развива с години и довежда до склерозиране (втвърдяване) на артериалната стена. На по-късен етап увреждането на стените на съдовете предизвиква проблеми в кръвоснабдяването (при стесняване), и води до условия за образуване на съсиреци (които могат да запушат даден кръвоносен съд).


2. Какви са последствията?

В зависимост от областта, в която са локализирани атеросклеротичните изменения на съдовете, могат да бъдат засегнати сърцето, главният мозък, долните крайници, бъбреците, гръдната и коремна аорта. Съответно се проявяват следните симптоми: болка зад гръдната кост при физическо или емоционално напрежение, усещане за задух, слабост и световъртеж, поява на сърцебиене, хипертония, проблеми със слуха, проблеми с паметта, главоболие и безсъние, студени крайници, затруднения при ходене.

Когато атеросклерозата засегне тежко кръвоносните съдове на сърцето, може да се стигне до инфаркт, а при увреждане на мозъчните артерии - до мозъчна тромбоза с частична парализа. При атеросклероза на долните крайници може да се развие гангрена. С напредване на атеросклеротичните изменения е възможно да настъпи също и бъбречна недостатъчност.

Още полезна информация за здравето може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: атеросклероза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Червено вино,ядки на корем и...майната му на всички...дразнители.Еее, и малко...плътски упражнения;колкото ти душа...сака.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има един страдащ от тази болест казва се бъмзи